Gördüklerimi gören evden dışarı çıkmaz

Koronavirüsle mücadele eden doktor: Tanık olduklarımı gören biri evden dışarı çıkmazdı.

Haberler 20.08.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Salk Bakanlnn verilerine göre, koronavirüs vaka says, youn bakm hasta says ve entübe hasta saysnda art yaanan Diyarbakrda, pandemi hastanesine dönütürülen Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde görevli Anestezi ve Youn Bakm Uzman Yardmc Doç. Dr. Hakan Akelma, youn bakmda koronavirüs tedavisinde verdii mücadeleyi anlatt. Pandemi hastanesinin youn bakmnda salgnn balamasndan bu yana görev yaptn belirten Akelma, youn bakma giren hastalarn yanlarndaki hastalarn ölümlerine tank olduklarnda yüzlerinde pimanlk ifadesi olutuuna dikkat çekti. Koronavirüse yakalanan genç bir hastasndan söz ettii srada elleri ve sesi titreyen Akelma, bu hastann Ölmek istemiyorum diyerek yatan parçaladktan 3 gün sonra yaamn yitirdiini güçlükle anlatt.

HASTALARIMIZIN YÜZÜNDE PMANLIK VARDI

Akelma, tedavide yaam mücadelesini yitiren hastalarnn yüzlerinde pimanlk olduunu ifade ederek, unlar söyledi:

Anestezi ve reanimasyon uzman olarak pandemi hastanesinde salgnn ortaya çkmasndan bu yana youn bakmda çalyorum. çok hasta türü gördüm. Özellikle Mays ayndan sonra scaklarn etkisiyle hastaln azalacan düünüyorduk. Fakat yaz ayna gelmemizle birlikte kötü bir tabloyla karlatk. Genç hasta da gördüm yal hasta da gördüm. çou ciddi solunum sknts çekiyordu. Özellikle genç bir hastamz vard, 55lerde solunumu vard, normal bir insan 12 soluk alr. Her an öleceini hissederek soluk alyordu. Ben de onu yattrmaya çalyordum. O hastalar halkmzn görmesini isterdim. çok büyük bir pimanlk vard yüzlerinde. Yine bir baka hastamz vard, Ölmek istemiyorum diyerek yata parçalad, kendindeki bütün kataterleri çekti, uuru gitti ve biz o hastamz 3 gün sonra kaybettik. Bu ekilde deliryuma giren hastalarmz oluyor. Özellikle birçok hastamzda ar ajitasyon, ar ölmeme istei ve ölüm korkusu onlar resmen sarmalyor ve yaptklarna çou da piman oluyor. Hemen yan bandaki hastalar ölüyor, bunun farkna varyorlar, bu da onlarda ciddi bir pimanlk oluturuyor.

ANNENZN, BABANIZIN YANINIZDA çIRPINA çIRPINA ÖLMESN GÖRMEK SZ ÜZÜYOR

Bir hastasyla tedavi sürecinde yaadklar an anlatrken sesi ve elleri titreyen Akelma, Bir hekim olarak hastalara annem, babam, kardeim gibi yaklayorum. Özellikle bir genç hastam vard. Hani erkekler alamaz deniyor ya, alayabildiimi gördüm. Ona, Fatma hadi güçlü ol, kendini topla dediimde, u an bile ellerim titriyor, üzüntü duyuyorum, sesim de titredi özür dilerim. Gerçekten Fatmann hayatta kalmas için çok mücadele verdim, çok uratm, o duygular anlatlmaz, bir annenizi bir babanz yannzda çrpna çrpna ölmesini görmek sizi üzüyor. O çrpnlarnda elinizden geleni yapyorsunuz. Entübasyon yapyorsunuz, her türlü cihaz takyorsunuz, birçok müdahaleyi yapyorsunuz ama bir noktadan sonra bu meret çok kötü, akcieri harap edecek düzeye getirdiinde hastaya yapabileceiniz bir ey olmadn anladnzda gerçekten büyük bir hayal krklna uruyorsunuz. çok hasta gördüm ama koronavirüs gibi beni etkileyen, beni sarsan bir hastalk görmedim. Hastalarn periferlerinde siyahlk oluuyor, morarma oluuyor, oksijen gitmiyor dokularna, ayaklarna, ellerine, yüzlerine, ve hastalarn o haldeki durumu sizi çok ürkütüyor ve üzüyor. Ben hemen hemen her hastam öldüünde günlerce psikolojik olarak kendimi toparlamaya çalyorum dedi.

BENM YERME YOUN BAKIMA GREN BRS EVDEN DIARI çIKMAZDI

Koronavirüsten korunmada meskenin önemine dikkat çeken Akelma, maskenin insan youn bakma girmekten koruduunu söyledi. Tedavi sürecinde tank olduu anlar anlatan Akelma, Ksmen olsa vakalarda art var, bu artn nedeni kurallara uymamaktr. Özellikle bu kurallarn içerisinde maske çok önemli. Gerçekten sokakta maske takmayan çok insan var. Küçücük bir bez parças sizi gerçekten youn bakma gitmekten, yallarnz öldürmekten koruyor. Bu çok önemli bir ey. Ate dütüü yeri yakyor. Bu hastalktan muzdarip olan aileler biraz daha temkinli ve biraz daha kurallara uyuyor hale geliyor. Ama hiç yaamam kiilerde maalesef bir rehavet var. Benim yerime youn bakma girselerdi ve görselerdi, inann evlerinden bile çkmazlard diye konutu

ABLASI VE HEKM ARKADAI DA KORONAVRÜSE YAKALANDI

Hem ablas hem de hekim arkada koronavirüse yakalanan Akelma, virüsün onlarn akcierlerinde yaratt tahribat, tomografi üzerinden gösterdi. Ablasnn evde tedavisinin devam ettiini söyleyen Akelma, hekim arkadan youn bakma kaldrdklarn ifade ederek, sözlerini u ekilde tamamlad:

Koronavirüse yakalanan ablam Eitin ve Aratrma Hastanesine getirdim. Baz tetkiklerini yaptk ve tomografisini çektik. Ablam ayakta duracak halde deildi. Bir iki defa düer gibi olunca, tekerlekli sandalyeye almak zorunda kaldk. Güçlü biriydi fakat bu hastalk onu o kadar tahrip etmiti ki, yerden kalkacak durumda deildi. Ablamn çekilen tomografisinde buzlu cam görüntüsü çok bariz bir ekilde görünüyor. Akcieri tahrip etmesine ramen öksürük bulgular yoktu, bu çok ilginç geldi bana. Bu durum, koronavirüs hastalnn daha bilinmeyen birçok yönünün olduunu gösteriyor bize. Koronavirüs hastal akcierde periferde balyor, aa doru da bronlarn doldurmu ve neredeyse hepsini kaplam. Benim hekim arkadam da Kovid-19dan dolay evden takip ediliyordu. Onun da akcier grafisi burada, oksijen doygunluu azalmt. Onda da buzlu cam görüntüsü neredeyse tamamn kaplam vaziyette ve akcierinin ne kadar tahrip olduunu görüyoruz. Onu youn bakma yatrdk.

Ana Sayfaya Git