Göz titremesi hastalık habercisi olabilir

Halk arasında göz titremesi olarak bilinen nistagmus hastalığının doğuştan olabileceği gibi travma, nörolojik ve damar nedenli hastalıklara bağlı olarak gelişebileceği belirtildi.

Haberler 23.03.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Osman Melih Ceylan, nistagmus hastalnn, gözlerden birinde veya her ikisinde izlenen istemsiz ve ritmik göz hareketleri olarak tanmlandn söyledi.

Göz titremesinin fizyolojik olabilecei gibi patolojik nedenlerle de oluabildiini ifade eden Ceylan, bunun iddeti ve hznn deiik bak yönlerinde deimesiyle görmede bulanklk, çift görme, ba dönmesi ve görüntünün hareket etmesi gibi ikayetlere neden olabildiini dile getirdi.

Ceylan, göz titremesi hastalarna krma kusurlar, göz tembellii, alk, katarakt, optik sinir ve retina hastalklarnn da elik edebileceini anlatarak, Özellikle astigmatizma göz tembellii açsndan risk faktörü olduu için gözlük verilmelidir. Göz titremesinin azald ya da kaybolduu bak pozisyonuna sfr noktas denir. Sfr noktas hastann ikayetlerini en aza indirmek için yüzünü, çenesini veya ban anormal bir pozisyona getirmesidir. Anormal ba pozisyonu kozmetik problemlere neden olmakla birlikte kas ve iskelet sistemi bozukluklarna da yol açmaktadr. bilgisini verdi.

Göz titremesinin doutan ve sonradan geliebildiini aktaran Ceylan, unlar kaydetti:

Göz titremesi, hastalarn bir ksmnda göz ve nörolojik hastalklara bal olarak geliirken geri kalan ksmnda neden belli deildir. Bu olgular çocukluk ça göz titremelerinin yüzde 65-75ini oluturmaktadr. Olgularn yüzde 40-64üne alk elik eder. Heyecanlanma, efor sarf etme ve gözlerin bir noktaya dikkatli bakt srada göz titremesinin iddeti artar. Göz titremesi hastalarnda genetik geçi görülebilir. Göz titremesi, hayatn ilerleyen dönemi içinde travma, nörolojik ve damar nedenli hastalklara bal olarak geliir. Aa ve yukar yönde titreyen göz hareketleri beyinle ilgili hastalklarn habercisi olabilir.

MUAYENEDE GÖRME DÜZEY VE ELK EDEN AILIIN CNS DEERLENDRLR

Ceylan, göz titremesi hastalarnn göz muayenesinin detayl yaplmas gerektiine dikkati çekerek, Bu hastalarn muayenesinde, göz titremesinin tipi, uzak ve yaknda azalp azalmad, görme düzeyi, elik eden aln cinsi, sfr noktasnn varl ve korneadan retinaya kadar tüm göz yaplarnn deerlendirmesi yaplr. diye konutu.

Ameliyatn anormal ba pozisyonunun yönü ve aln elik etmesine göre planlanmas gerektiini belirten Ceylan, ameliyat öncesinde astigmat, miyopi veya hipermetropi gibi bozukluklar varsa gözlük ya da kontakt lens kullanmnn denenmesinin uygun olduunu söyledi.

Prof. Dr. Ceylan, aln elik ettii durumlarda ayn seansta veya aamal olarak cerrahi müdahale uygulandn dile getirerek, ameliyat sonras ba pozisyonundaki düzelmeyle birlikte daha iyi bir görme konforu da elde edilebildiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git