Gözaltı Muamması

Valilik ve kamera görüntüleri "gözaltı" iddialarını yalanlarken, HDP'li "gözaltına alınıdığını" ileri sürerek, uygulamayı kınadı.

Haberler 14.06.2017 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakanvekili ve HDP stanbul Milletvekili Buldann, hakknda açlan davada ifade verdii Diyarbakr Adliyesine polis aracyla deil kendi aracyla geldii güvenlik kameralarnca kaydedildi. Ar 1. Ar Ceza Mahkemesinin karar uyarnca, terör örgütüne üye olmak suçundan aranan Buldann gözalt ilemi için emniyete götürülmedii, herhangi bir salk kontrolünden geçirilmedii belirlendi.

Öte yandan, Valilik ve ortaya çkan kamera görüntülerine ramen HDPli Pervin Buldan gözaltna alnd yönündeki iddiasn sürdürdü. Serbest brakldktan sonra adliye önünde açklama yapan Buldan, Bu, haksz ve hukuksuz gözalt ilemini knyorum. u saate gözaltna alnmam zaten hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluu da ayrca knyorum iddiasnda bulundu.

TBMM Bakanvekili ve HDP stanbul Milletvekili Pervin Buldann, hakkndaki dava kapsamnda ifade vermesi için gözaltna alnd yönündeki iddialarn gerçei yanstmad güvenlik kameralaryla ortaya çkt. Buna ramen Buldan, hem TBMM Bakanvekili hem de bir milletvekili olarak dokunulmaszlnn devam ettiinden dolay gözaltna alnmasnn hukuksuz olduunu ileri sürdü.

Buldann, hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan Ar 1. Ar Ceza Mahkemesince açlan dava kapsamnda Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla ifade verdii adliye binasna, baz basn yayn organlarnda ve sosyal medyada yer ald ekilde gözaltna alnarak getirilmedii adliye binasndaki güvenlik kameralarnca kaydedildi.

Kamera kaytlarnda Buldann Diyarbakr Adliyesine polis aracyla deil kendi aracyla geldii görülüyor. Buldann ayrca adliyede rahat tavrlar sergiledii ve telefonla konutuu dikkati çekiyor.

- Buldan hakknda gözalt karar yok

Bu arada, emniyet kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Buldann gözalt ilemi için emniyete götürülmedii, herhangi bir salk kontrolünden geçirilmedii belirlendi.

Ar 1. Ar Ceza Mahkemesinin 2016/312 sayl karar uyarnca, terör örgütüne üye olmak suçundan aranan Buldann Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Muhabere Elektronik ube Müdürlüüne gelen ihbar üzerine kald otele gidilip kararn kendisine tebli edilmesinin ardndan Diyarbakr Adliyesine gittii örenildi.

TBMM Bakanvekili ve HDP stanbul Milletvekili Pervin Buldan, hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan açlan dava kapsamnda dün Diyarbakr Adliyesinde ifade vermi, ifadesinin ardndan gazetecilere açklama yapp adliyeden ayrld.

Gözaltna alndm iddiasnda bulundu

HDP milletvekilleri mam Taçer, Mehmet Ali Aslan, Aye Baaran, Sibel Yiitalp, Meral Dan Beta ile birlikte açklama yapan Buldan, hem TBMM Bakanvekili hem de bir milletvekili olarak dokunulmaszlnn devam ettiinden dolay gözaltna alnmasnn hukuksuz olduunu söyledi. Gözaltna alnmadna ilikin Diyarbakr Valiliinin yapt açklamaya da tepki gösteren Buldan, unlar söyledi:

Akam saatlerinde kaldm otel polisler tarafndan basld ve gözaltna alndm. Diyarbakr Valisinin yapt o yalan açklamay iddetle knyorum. Valilik benim gözaltna alnmadm beyan etmi. Bu, yalan bir beyan. Polisler tarafndan gözaltna alndmda arkadalarm yanmdayd. Ar 1inci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan hakkmda açlm bir soruturma nedeniyle ifade alnmas için adliyeye getirildim. Ardaki mahkemeye SEGBS ile balandm. çok uzun bir ifade vermedim. çünkü ben halen milletvekiliyim, dokunulmazlm devam ediyor. Ayn zamada TBMM Bakanvekiliyim. Bana yaplan suçlamalar, 8 Mart etkinliine katlp konuma yapamak, ikincisi nevruza katlp konuma yapmak üçünsü de Ar seçimlerinde protesto eylemine katlmak. Evet, ben bu 3 suçu da iledim. Eer 8 Mart Dünya Emekçi Kadnlar Günü etkinliine katlmak suç ise, ben bu suçu iledim ilemeye devam edeceim. Bir partinin bir belediyeyi kazanmak gibi bir sorumluluu vardr. Ben de bu sorumluluk çerçevesinde Arda elimizden zorla alnan belediyeyi geri alabilmek için basn açklamas yaptm. Eer bunlar suç ise, evet, biz bu suçlar iledik. Bunlar suç deil. Bir partinin milletvekili olarak eylem ve etkinliklere katlmak bizim siyasi faaliyetlerimiz içerisinde olmasa gerekenlerdir. Ben, 6 milyon insann oy verdii partinin milletvekiliyim ve ayn zamanda Meclis Bakanvekiliyim. Dolaysyla bu suçlamalar asla kabul etmiyorum. Bu, haksz ve hukuksuz gözalt ilemini knyorum. u saate gözaltna alnmam zaten hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluu da ayrca knyorum.

Açklamann ardndan Buldan ve beraberindeki milletvekilleri adliye önünden ayrld.

Ana Sayfaya Git