Gözlem şenliği Diyarbakır’da!

Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği 2-4 Eylül'de Diyarbakır'da yapılacak Türkiye'nin dört bir yanından 1000'den fazla gökbilim meraklısının bir araya geleceği etkinlik, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilecek

Haberler 19.08.2021 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜBTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafndan 22 yldr Antalyada düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliinin ikinci adresi Diyarbakr olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlndan yaplan açklamaya göre, 2021 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii, 2-4 Eylülde Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan 3 bin yllk tarihi Zerzevan Kalesinde gerçekletirilecek.

TUGun koordinasyonunda düzenlenecek etkinlikte profesyonel ve amatör astronomlar inceleme yapacak.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor bakanlklar, TÜBTAK, Türkiye Uzay Ajans (TUA), Diyarbakr Valilii ve Karacada Kalknma Ajansnn destekledii etkinlikte, Türkiyenin dört bir yanndan 1000den fazla gökbilim merakls bir araya gelecek.

Etkinlie, çocuklar da aileleriyle katlarak profesyonel astronomlar eliinde, dev teleskoplarla gökyüzünü inceleme frsat bulacak.

TARH BOYUNCA ASTRONOMNN MERKEZ

Katlmclar, Türkiyede gökyüzü gözleminin yaplaca en iyi 10 noktadan biri olarak kabul edilen Zerzevan Kalesinde uzmanlarla bir arada olacak, dünyann en iyi korunan Mithras Tapnanda binlerce yl önce gerçekletirilen astronomi çalmalarna ilikin de bilgi alacak.

Milli Uzay Program vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artrlmasnn amaçland etkinlik boyunca, seminerler, yarmalar, gökbilimle ilgili birçok atölye ve etkinlik düzenlenecek.

Etkinliin açl, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu ile Diyarbakr Valisi Münir Karalolu tarafndan gerçekletirilecek.

KAYITLAR 20 AUSTOSTA SONA ERECEK

Her ya grubundan katlmcya açk tutulan ve katlmn ücretsiz olduu Diyarbakr Zerzevan Uluslararas Gözlem Etkinliine kaytlar 20 Austosta sona erecek. Etkinlie katlm hakk kazananlar, yaplan deerlendirme sonrasnda açklanacak. Bavurunun fazla olmas halinde katlmclar kurayla belirlenecek.

Kovid-19 önlemleri altnda yaplacak etkinlie katlmak isteyenlerden PCR testi istenecek. Bavurular www.karacadag.gov.tr adresi üzerinden gerçekletirilebilecek.

Ana Sayfaya Git