Gözyaşlı Babanın Feryadı

Boşandığı eşinin, çocuğunu yıllardır kendisinden uzaklaştırmasından dert yanan Uğur Balin, başta 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun olmak üzere yasalarda ciddi anlamda boşluklar olduğunu vurguladı.

Haberler 08.09.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi Tp Fakültesinden 2004 ylnda mezun olan Uur Balin, 4 yl sonra evlendii eiyle 2013te baz nedenlerle boanmak zorunda kald. Hekim olarak görev yapan Balin, boand einin yllardr çocuunu kendisinden uzaklatrmaya çalmasndan dert yand.

Balin, bata 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun olmak üzere yasalarda ciddi anlamda boluklar olduunu vurgulad.

Balin, Resmi olarak Tokat Aile Mahkemesinin onad bir kararla boandk ve velayet anneye verildi. Mahkemenin izin verdii görme günlerinde çocuum çeitli sebeplerden dolay gösterilmedi. Kimi kez adres deiiklii kimi kez çocuu baka bir akrabann evine göndermek suretiyle kimi kez de çocuk gelmek istemiyor. diyerek çocuun iradesine dayandrlarak kimi kez de izin nedeniyle, çocuun hasta olduu bahane edilerek, salk raporlar alnarak olum benden uzaklatrlmaya çalld. Ben, bu olumsuzluklara, kar koymalara ramen olumun haciz yoluyla alnabileceini örendim. lk duyduumda baya armtm. Bunu örendikten sonra çocuumu haciz ilemleri yaparak adeta haczederek ve bunun için harç yatrarak görmeye çaltm. Bu ilemin, adeta bir maln, bir eyann haczedilmesinden hiçbir fark yoktur. dedi.

Maalesef yasalarmzda ciddi boluklar var

Yasalardaki özellikle velayetle alakal boluklara deinen Balin, unlar söyledi: Maalesef yasalarmzda ciddi boluklar var. En önemli boluklardan biri de Türk Medeni Kanunundaki boluklar ve özellikle velayetle alakal boluklardr. Özellikle cra flas Kanununda madde 24 ve 25teki boluklardan bahsedebilirim. Kar taraf çocuunuzu size göstermedii zaman ve bunu istikrarl bir ekilde yaptnda, siz icra ceza mahkemesine giderek hakknz arayabiliyorsunuz. Fakat kar taraf, çocuu bir sonrakinde gösterdii takdirde cra flas Kanunu, Bu ceza düer. der. Kar taraf, bu cezann düeceini bildii için çocuu defaten göstermemekte, sonrasnda birkaç kere gösterip bu cezadan kurtulmann yoluna gitmekte. Yasalarmzdan kaynaklanan kararlardan dolay velayet, yüzde 80-90 anneye verilmekte. Haliyle babalar, bu konuda madur oluyor.

Velayeti alan kii, çocuunu bir sava enstrümanna çevirmektedir

5 yldr olunu görmek için çaba içerisinde olduunu dile getiren Balin, Günümüzde bu tür boanmalar artk velayet üzerinden yürütülmektedir. Mahkemelerimiz, eleri deil, çocuklar boamakta. çünkü çocuklarla baba ya da velayeti alamayan kii arasnda kiisel ilikinin tesis edilmesiyle alakal yasa, ciddi anlamda boluklar içermektedir. Bu boluklardan en önemlisi, velayeti alan taraf çocuu göstermedii takdirde bu kiiye uygulanacak ciddi bir cezai hüküm yok. Bunu, birçok kii istismar etmekte ve maduriyetlere neden olmaktadrlar. Madur insanlarn saysnn artmasna neden olmaktadrlar. nsanlar yapamyorsa elbette boanma bir haktr, hukuktur. Fakat bunun adilane bir ekilde olmas gerekmektedir. Velayeti alan kii maalesef çocuunu bir sava enstrümanna çevirmekte ve kar taraf bununla dövmektedir. Bu, öncelikle kiilere deil çocua zarar vermektedir. Bana göre, bu iin en büyük maduru çocuk olmaktadr. Bu çocuklarn ileride psikolojik durumlar zarara urar. ifadelerini kulland.

6284 sayl kanun, evlatlar annesiz ve babasz brakyor

Balin, 2012 ylnda çkarlan 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanunun pozitif ayrmcla neden olduuna vurgu yaparak, Bu yasayla kadnlara boanma öncesinde beyanat esasl kendi delilini oluturma imkn verildii için hiçbir delil aranmakszn, hiçbir gerekçeli karar verilmeksizin kadnn lehine kullanlan bir yasa olmaktadr. 6284 sayl kanun, maalesef aleyhte kullanlmaktadr. Örnein baba çocuunu görmek için kadnn ikametine gitmek üzere hareket ettiinde kadn hemen Beni öldürmeye geldi. Beni tehdit ediyordu. Can güvenliimden endie etmekteyim. deyip, bunu aleyhte kullanp babay 6 ay uzaklatrabiliyor. Kendi evinden, çocuundan hiçbir delil, hiçbir gerekçe aranmakszn uzaklatrlp, bu tür zorluklarla kar karya braklabilmektedir. 6284 sayl kanun, aileleri tamamen çözen, çözülmeye götüren, evlatlar annesiz ve babasz brakan ciddi bir yasadr. Koruma vaadiyle ortaya çkan fakat u an istatistiklerin de göstermi olduu, aileleri ciddi anlamda koruyamad, çocuklar ciddi anlamda rehabilite edemedii, aile içi iddeti önleyemedii, tam tersine bunu artrdyla alakal tespitler var. eklinde konutu.

Velayet, kar taraf dövme arac olmamal

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn, boanmalarn önüne geçebilmek adna evlilik okullar oluturmas gerektiine dikkati çeken Balin, u ifadeleri kulland:

Kiinin evlenmeden önce eitimden geçmesi, eitim almas ve boanma sürecindeyse nasl ki her ailenin bir aile hekimi varsa her ailenin bu konuyla alakal danma birimleri veya iletiim kurabilecekleri ünitelerin kurulmas gerekmektedir. Biz bu sorunlar tepeden çözmeye çalrsak sanrm içinde boulmaya balayacaz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn, bu konular üzerinde ciddi çalmalar yapmas gerekiyor. Madur insanlarn görülerini alarak, yaad travmalar deerlendirerek bunlarla alakal kalk noktalar oluturmas gerekmektedir. Örnein; çekimeli boanmalarda velayet ciddi anlamda bir skntdr. Dikkat edersek birçok boanma olaynda en büyük travma velayetten kaynaklanyor. Bunun sebep olduu ciddi ölümler, yaralanmalar veya hukuksal sorunlarn önüne geçilebilmesi için velayetle alakal eksikliklerin tamamlanmas lazm. Velayeti suiistimal eden kiinin cezalandrlmas gerekmektedir. çünkü velayet, kar taraf bir dövme arac olmamaldr. Bir babann evladndan uzaklatrlmas, babaya bir ceza deil, evlada bir cezadr. Bu evladn ileride yaayabilecei travmalar düünmek, hayal etmek bile ardr. Boanmayla karlam ve babadan tamamen ilikileri koparlm bir evladn ileride ciddi anlamda sorunlar yaad, yapaca evliliklerin de boanmayla sonuçlanacana dair elimizde istatistikler bulunmaktadr. Bu çocuklar, baba sevgisini alamamasndan dolay bu boluu ya bamllk yapan bir maddeyle ya kötü arkadala veya farkl bir eyle tamamlamaya çalmaktadr. Bu da toplumumuzda bireyin kalitesini düürmekte ve evlatlarmz tamamen toplumdan uzaklatrma ve bitirmektedir.

nsana iddetin önüne geçilmesi için ciddi çalmalar yaplmas lazm

Boanmalar sonras travmalarn önüne geçilmesi için herkesin elini tan altna koymas gerektiini sözlerine ekleyen Balin, Burada kadna iddet deil, insana iddetin önüne geçilmesi için ciddi çalmalar yaplmas lazm. Biz, iddete cinsiyet giydirilerek iddetin önüne geçilemeyeceini, kadn erkekten ayrtran politikalarla toplumlarn rehabilite edilemeyeceini gördük. Bunun en önemli örnei ve kantn, 6284 sayl kanunda gördük. Maalesef bu kanun, bunu ciddi anlamda tahrip etmitir. Sayn yetkililerimizden unlar istiyorum: Velayet hukukuyla ilgili bir an önce düzenleme gerekmektedir. Haciz ilemlerinin kaldrlarak devlet güvencesine ve devletin garantörlüüne alnmas gerekmektedir. 6284 sayl kanunun suiistimalinin önüne geçilmesi gerekmektedir. çünkü bu bir rant aracna, erkei evden uzaklatrma mekanizmasna çeviren, madur olan kadnlarmz da zan altnda brakan bir mekanizmaya dönütürülmektedir. Yetkililerimizin, bu yasay tekrar gözden geçirmesi, mümkün deilse de 6284e dayanlarak evden uzaklatrlan erkeklerimizin, babalarmzn gerçekten delile dayanlarak yarglanmas gerektiine inanyorum. ayet ortada bir suç ve delil varsa elbette gereken yaplmal ve iddeti uygulayann cinsiyetine baklmakszn cezalandrlmaldr. Fakat bu yasa, sadece kadn koruyan bir yasa olmutur. iddete cinsiyet giydirilerek, kadna iddetin önlenmesi halini almtr. dedi.

Ana Sayfaya Git