Güneydoğu'da "Güneş Tarlaları" yaygınlaşıyor

Yıllık 3 bin saati aşan güneşlenme süresi dolayısıyla "Türkiye'nin enerji vadisi" olarak da nitelendirilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, devlet tarafından da desteklenen "Güneş Tarlaları"nın sayısı artıyor.

Haberler 24.07.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güne enerjisi potansiyelinin doruk noktaya ulat Güneydouda, yatrmclarn bu imkan daha iyi kullanabilmesi için devlet tarafndan çeitli tevik ve destekleme programlaryla katk salanyor.

Giriimciler de bata anlurfa, Gaziantep ve Diyarbakr olmak üzere birçok ilde özellikle yenilenebilir enerji alanna yönelik yatrmlarna daha fazla arlk verdi.

Sanayiciler, bölge illerinin birçok noktasnda enerji potansiyelini kara dönütürebilmek için irili ufakl çok sayda güne enerjisi santralini faaliyete geçirdi.

Bölgede yava yava her arazinin banda görülen ve halkn güne tarlas diye nitelendirdii santraller, ayn zamanda elektrik enerjisi problemleri nedeniyle sorun yaayan çiftçiler için de gelecek dönemlerde yeni bir alternatif olarak ön plana çkmaya hazrlanyor.

Türkiyenin enerji ihtiyacnda da bamlnn da azaltlmas anlamnda yenilenebilir enerji kayna kullanmnn yaygnlamas, milli ekonomi açsndan da umut veriyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Azmi Aktacir, Türkiyede güne enerjisi yatrmlarnn son dönemde giderek arttn vurgulad.

Bölgedeki güne enerjisi potansiyeline ilikin de uluslararas kurulularn i birliiyle yllardr aratrma yaptklarn belirten Aktacir, Güneydou Anadolu Bölgesinin yüksek potansiyeli ile giriimcilere cazip imkanlar sunduunu ifade etti.

Yatrmclara üniversitenin akademik aratrmalaryla da destek saladklarn aktaran Aktacir, öyle devam etti:

Yenilenebilir teknolojiler açsndan, güne enerjisinin ülkemizde kullanlmas açsndan çok iyi bir ilerleme durumundayz. Bunlarn artmas tabii ki kat yaktlarn çevresel etkilerinin azaltlmasnda da önemli bir etkiye sahip olacak. Karbondioksit emisyonunun azaltlmas sadece bizim bölgemiz ve ülkemiz açsndan deil, dünya için de son derece önemli. Küresel snma ve dier küresel olaylarn bir ekilde engellenebilmesi için yenilenebilir enerji teknolojilerinin olabildiince çok kullanlmas gerekir. Bunlarn devlet politikalaryla ilerletilmesi ve desteklenmesi de oldukça önemlidir.

Aktacir, güne enerjisinden kazanan yatrmclarn artmasyla bölgede daha fazla santral kurulduuna dikkati çekerek, hükümetin son dönemde mevzuat ve bürokrasi konusunda salanan kolaylklar da artrdn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git