Güneydoğu'yu Uçuracak

Yaklaşık 2 yıl önce yapımına başlanan Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.

Haberler 10.07.2015 - 23:59 Son Güncelleme : 10.07.2015 - 23:59

Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.

Terminal binası ile apronun yetersizliğine bağlı olarak yıllardır ihtiyaç duyulan yurtdışı seferleri gerçekleştirilemeyen Diyarbakırın hava ulaşımındaki sıkıntısı, yeni terminal binasının açılmasıyla sona erecek.

Bu sayede kente gelecek yerli ve yabancı turistler, tarihi boyunca 33 medeniyete ev sahipliği yapmış aralarında UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine dahil edilen Surlar ve Hevsel Bahçelerinin de yer aldığı tarihi ve kültürel varlıkları görme fırsatı bulacak.

Diyarbakır Havalimanının yeni terminal binası 29 milyon lira tutarındaki apron ve taksi yolu ile yaklaşık 257 milyon liraya mal olacak. Ancak, yapımına başlanan ek tesisler ve çevre yolu bağlantılarıyla maliyeti 300 milyon liraya ulaşacak.

- Hava altyapısı güçlendi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kentlerin ekonomik ve sosyal gelişiminde ulaşım imkanlarının büyük önem taşıdığını belirterek, bu amaçla hükümet olarak 12 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde hava altyapısını güçlendirdiklerini kaydetti.

Şırnakta Şerafettin Elçi, Hakkaride ise Selahaddin Eyyubi hava limanlarının açıldığını anımsatan Yılmaz, bu sayede Şırnak ve Hakkarideki vatandaşların İstanbul ve Ankaraya kısa sürede ulaşma imkanına kavuştuğunu söyledi.

- Bölgenin uluslararası bağlantıları güçlenecek

Yılmaz, Diyarbakır Havalimanının terminal binası ile apron kapasitesinin yetersizliği nedeniyle yurtdışı seferlerinin yapılamadığını, yurtiçi seferlerinin ise istenilen düzeye çıkamadığını kaydetti.

Bu sorunun çözümü için yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının yapımına başlandığını işaret eden Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

Apronda 6sı körüklü olmak üzere 10 uçak, bir saat dilimi içerisinde hizmet alacak. 87 bin metrekare kapalı alana sahip terminal binasında 6 köprü ve bin 38 araçlık kapalı otopark yer alıyor. Diyarbakır Havalimanı sayesinde bölgenin uluslararası bağlantıları güçlenecek. çevre yolları ile 300 milyon liralık bir yatırımdır. Bu yatırım, sadece Diyarbakıra hitap etmeyecek. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin turizm, ticaret ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayacak çünkü, Diyarbakırdan Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine uçak seferleri yapılacak.

- çevre iller de faydalanacak

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alınmasının da katkısıyla Diyarbakır başta olmak üzere bölgeye çok sayıda yabancı turistin geleceğini dile getiren Yılmaz, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Batmandaki tarihi varlıkları görmek için gelenler de bu havalimanını kullanacak. Böylece kültür turizmi daha gelişecek diye konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır