Gurmemiz dünyaya açılıyor

Türkiye genelinde çeşitli ve lezzetli mutfak kültürüne sahip kentlerin arasında yer alan Diyarbakır’da unutulmaya yüz tutmuş birçok yemek, gün yüzüne çıkarılıp dünyaya tanıtılacak.

Haberler 10.04.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn zengin mutfak kültürünün, Diyarbakr Hevsel Mutfa Aratrma ve Tantma Dernei tarafndan dünyaya tantlmas için çalmalara baland. Diyarbakrn yöresel lezzetleri Diyarbakr Tantm Günleri ad altnda birbirinden farkl etkinlikler ile tantld.

DYARBAKIR TANITIM GÜNLER

Birincisi gerçekletirilen Diyarbakr Tantm Günlerinin ilkinde kengerle yaplan yemek ve mezelerin yarmas düzenlendi. Diyarbakrn tarihi konaklarndan olan Zerzevan Konanda Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakr, Ticaret Borsas Meclis Üyesi Mustafa Gündodu, Sur Belediyesi Bakan Yardmcs Ensari Erden, Hevsel Mutfa Aratrma ve Tantma Dernei Bakan Ekin Ensariolu, TOBB Kadn Giriimciler Kurulu Bakan Yardmcs erife Keskin ile i kadnlar ve kadn giriimciler katld.

HEVSEL MUTFAI

Diyarbakr Hevsel Mutfa Aratrma ve Tantma Dernei Bakan Ekin Ensariolu, sebze yemeklerinden et yemeklerine, salata çeitlerinden tatllarna kadar hem yöre halkn hem de ehre gelen ziyaretçilerin severek yedii lezzetleri barndrdn söyledi. Ensariolu, Bulunduu corafi artlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olan ilimiz Diyarbakrda yöresel mutfak da bir takm deiiklikler meydana gelmitir. Önceleri evlerde hazrlanan pek çok gda maddesi yerini hazr yiyeceklere brakm durumdadr. te bu noktada Diyarbakr Hevsel Mutfa Aratrma ve Tantma Dernei olarak unutulmaya yüz tutmu birçok yemeini gün yüzüne çkarp dünyaya tantmay hedeflemekteyiz. Diyarbakr Valilii, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Diyarbakr Ticaret Borsas, TURSAB gibi kamu kurumlarmz ve sivil toplum örgütlerimizin gastronomi merkezi haline getirmeyi amaçlad ilimiz Diyarbakrda bizlerde çeitli etkinlikler ve tantmlar düzenleyerek unutulmaya yüz tutmu yemeklerimizi yurt içi ve yurt dnda bile tantmay hedefliyoruz. Özellikle kadnlarmzn bu konuda derneimiz çats altnda bir arada olmasn istiyoruz dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLERMZ

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya ise Diyarbakr olarak binlerce yl bitmeyecek olan bir petrolün üzerinde yaadklarn kaydetti. Kaya, Bizim çalmalarmz yöresel ürünlerimizin ticarilemesinde tarihi mekanlarmzda bu ürünlerin satlabilir olmasdr. Bunu baaramadmz sürece yöresel lezzetlerimizi tadmlk olmaktan çkaramayz. limizin endemik bir bitkisi olan kengeri tarladan modern mutfaa çevrilmi. Derneimizin kente sunduu bu gönüllü ve deerli katklar için teekkür ediyorum. Bu etkinlik kentin turizmine ve gastronomisine büyük katk sunacaktr. Ticaret ve Sanayi Odas olarak Gastro novasyon Merkezi kuruyoruz. Merkezimizi yl sonuna kadar hizmete açacaz. Bu tür çalmalara her türlü destei vereceiz diye konutu.

Yaplan konumalarn ardndan jüri huzurunda yaplan kenger çorbas, kengerli mehir, kengerli meftune, borani, kenger pane, kenger pizza, kengerli yumurta, kremal kenger, bulgurlu kenger, kenger turusu, kenger meze, kelle kenger, torakl kenger, zeytinyal kenger ve kenger salatas yart.

Jüri üyeleri tarafndan düzenlenen yarmada 1. kenger turusu olurken 2.lii zeytinyal kenger ve meftune kenger paylat. 3.lüe ise kremal kenger ile kenger çorbas kazand.

Ana Sayfaya Git