Güvercinleri dünyada ünlü oldu

Reuters haber ajansı, kentin tarihi sokaklarından birindeki üç kahvehanede düzenlenen açık artırmayı fotoğrafladı. Fiyatları 35 bin liraya kadar çıkabilen güvercinlere aksesuar olarak altın ve gümüş küpeler takılıyor.

Haberler 14.01.2017 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann tarihi çarsndaki sokaklar akam vakti bombo, biri hariç. Balklgöl çevresinde akamüstü el ayak ortalktan çekilince, onlarca erkek ellerinde karton kutularla bu sokaa geliyor.

Reuters foto muhabiri Ümit Bektan görüntüledii sokaktaki hnca hnç dolu üç kahvehanede, güvercin mezat var. Urfada yüzyllardr süren güvercin merak, son yllarda yeni bir boyuta tand. Haftann be günü, üç kahvehanede ku sevdallar buluuyor.

Akam sekizde balayan açk artrmalarda satlan güvercinlerin fiyatlar, 20 liradan balayp 35 bin liraya kadar çkabiliyor. Deerli kulara aksesuar olarak altn ve gümü küpeler taklyor, elbette ayaklarna halka, halhal ve boncuk da.

Kentin en ünlü ihale yöneticisi mam Dilda. Onun kulara biçtii fiyata itiraz edilmiyor. Bir gecede yaklak 13 bin liralk ku satan ihale yöneticisi, yüzde 10 komisyon alyor ve geçimini böyle salyor. Dilda, sadece al-sat yapmyor, tam bir ku merakls. Geçmite evindeki buzdolab ve einin altnlarn güvercin almak için satm.

KÜMES ALARM VE KAMERA SSTEMYLE KORUYOR

Birbirinden deerli kularn yetitiricilerinden biri de smail Özbek. 23 yanda, kentte bir kitabevinin sahibi. Toplam deeri 50 bin liray bulan kularna gözü gibi bakyor. smail Özbek, güvercinlerini koyduu kümesini alarm ve kamera sistemiyle koruyor.

Kadir Yazc da genç nesil ihale yöneticilerinden. O da aabeyiyle birlikte ilettii kahvehanede haftann be günü mezat düzenliyor. Mezata sadece Urfadan deil, çevre illerden de güvercin merakllar geliyor.

HALEPTEN ARTIK KU GELMYOR

Suriyedeki sava güvercin piyasasn ciddi ekilde etkilemi. anlurfaya en cins ve deerli güvercinler geçmite Halepten geliyordu. Ancak iç savan çkmasyla birçok Halepli kularyla birlikte snr geçip Türkiyeye geldi. Pazarda bir anda çoalan ku says, fiyatlar düürdü. Bu dönem çok uzun sürmedi, Halepin enkaza dönmesiyle kentten Türkiyeye getirilecek ku kalmad. Bunun üzerine fiyatlar yeniden yükseldi.

Ana Sayfaya Git