Hacire anne, şimdi torununu seviyor

Diyarbakır'da "Ciğerim için buradayım" diyerek HDP İl Başkanlığı önünde başlattığı oturma eylemiyle oğlu Mehmet Akar'ı terörün pençesinden kurtaran Hacire anne, şimdi torun sevinci yaşıyor.

Haberler 02.09.2020 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Cierim için buradaym. diyerek HDP l Bakanl önünde balatt oturma eylemiyle olu Mehmet Akar terörün pençesinden kurtaran Hacire anne, torununu kucana almann sevincini yayor.

Evlatlarnn daa kaçrlmasndan HDPyi sorumlu tutan ve il bakanl önünde oturma eylemini 1 yldr sürdüren Diyarbakr annelerine örnek olan ve eylemiyle sembol haline gelen Hacire Akarn terörün pençesinden kurtarp evlendirdii olu Mehmetin bir erkek çocuu dünyaya geldi. Evladn terör örgütü PKKdan kurtaran Hacire anne, imdi torun sevinci yayor.

Düün hazrl yaparken olundan haber alamamt

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, Hacire Akarn evladna kavuma süreci öyle geliti:

Diyarbakrda geçen yl, merkez Sur ilçesindeki bir mahallede yaayan anne Hacire Akar, nianl olu Mehmet Akarn düün hazrlklarn yapmaya balad. Evladn evlendirmenin hayalini kuran Akar, olundan 2 gün boyunca haber alamaynca polis merkezine giderek kayp müracaatnda bulundu. Daha sonra olunun telefonunu inceleyen Akar, HDPden gelen mesajlardan dolay, olunun partililer araclyla daa kaçrldn düünerek, beraberinde 2 yakn kadnla soluu HDP il binas önünde ald.

Baz HDPlilerle tartan Akar, camn krd parti binasnn önünde 22 Austos 2019da oturma eylemine balad. Acl annenin HDPli baz görevlilerce tartt ve parti binasnn camn krd anlar, güvenlik kameralarnca görüntülendi. Gece gündüz parti binas önünde oturma eylemi yapan anne Hacire Akar ile ona destek veren kadnlarn baz HDPlilerin saldrsna urad anlar da güvenlik kamerasnca kaydedildi.

Görüntülerde, anne Akarn HDP Diyarbakr l Bakanl önündeki eylemi sürerken binadan çkan l Bakan Yardmcs Sait Demirin de aralarnda bulunduu bir grup partilinin gazetecilere, ardndan kap önünde bekleyen kadnlara saldrd yer ald. Kaytlarda, HDPlilerin kadnlara müdahalesi üzerine Akarn yakn bir grup erkein de partililere tepki verdii, büyüyen gerginlii, polisin müdahale ederek sonlandrd görüldü.

Suç duyurusunda bulundu

HDPliler hakknda suç duyurusunda bulunan anne Akarn dier olu Frat Akarn da 1994te terör örgütü PKK mensuplarnca kaçrld, 2017de dada öldürüldüü örenildi.

Yaknlar ile HDP Diyarbakr l Bakanl önündeki oturma eylemini sürdüren anne Akar, olu kendisine teslim edilinceye kadar eylemini sürdüreceini söyledi.

Olunun düününü 20 gün sonra yapacan belirten anne Akar, Cierim için buradaym. HDP olumu kaçrd. Olum HDP binasna girdi, bir daha çkmad. Olumu istiyorum. Yerde yoksa gökten de olsa olumu getirecekler. Olum getirilene kadar bu binadan çkmyorum. dedi. Akar, hazrlklarn tamamladklar düün için gün saydklarn dile getirdi.

nsan haklar savunucularna çarda bulunan Akar, öyle devam etti:

Altnlarn aldm, evini döedim, düün salonunu kiraladm, gelip buraya girmi. Suyun içine hap koyup vermiler onu bilinçsizletirip götürmüler. Eli knal damadm götürdüler. Hani nerede bu HDPnin adaleti, nerede insan haklar? 20 günlük damat kaçrlr m? ki çocuumu daha önce bunlar kaçrp götürdüler, bu üçüncüsü. Her yl birini götürüyorlar. 16-17 yana geldiler mi kaçryorlar.

Daha önce de bir yl arayla olu Frat ve yeeni Salimin kaçrlarak daa götürüldüünü dile getiren Akar, u ifadeleri kulland:

Hani nerede insan haklar. Getirin o insan haklarn. Kimse gelip bizimle konumuyor, kapy kapatmaya çalyorlar, izin vermiyorum. Olum gelene kadar buradaym. Olum gelene kadar evim buras. Her gün olumu telefonla arayp çaryorlard. En son telefonu aldk ondan, arayan kii l bakanlndaym gel. dedi. Daha sonra olum çkp buraya geldi ve artk haber alamyoruz. Olum gelene kadar buradaym ya getirecekler olumu ya da ben buradan gitmiyorum. Burada gelip bana hakaret ediyorlar, Olun hrszlarn arasndadr. diye hakaret ediyorlar oysa olumu buraya çarp kaçrdlar.

Zorla evlendirilmek istendikleri iddialarnn gerçei yanstmad ortaya çkt

Daa kaçrlan Mehmet Akarn nianls Kader T. de terör örgütüne yakn ajansn zorla evlendirilmek istendikleri iddialarnn gerçei yanstmadn, nianlsyla birbirlerini sevdiklerini anlatt. Diyarbakr l Emniyet Müdürlüünce ifadesine bavurulan 20 yandaki Kader T, 22 Aralk 2018de Mehmet Akarn srar ve kendisinin de rzas dogrultusunda iki ailenin bir araya gelerek nisan yaptklarn belirterek, Ne ben ne de nisanlm Mehmet Akar zorla bir evlilige yönlendirildik. Sevgi üzerine bir evlilik yapma hayaliyle nisan yaptk. Hiçbir görümemizde nisandan ayrlmak gibi bir konu geçmedi. Hem ben hem de Mehmet evleneceimiz için heyecanlydk. Ben bu heyecanm halen de koruyor ve onu seviyorum. Eminim ki Mehmet de beni seviyor. dedi.

Anne Akar da olu Mehmetin terör örgütüne yakn ajansa verdii iddia edilen röportajda zorla evlendirilmek istendii için kaçtna yönelik ifadelerin gerçei yanstmadn bildirdi. Akar, Bu, HDPnin plandr. Kabul etmiyorum. diye konutu.

Mücadelesi sonuç verdi

Olu Mehmet için gece gündüz demeden aralksz HDP binasnn önünde nöbet tutan Akara kentteki sivil toplum kuruluu temsilcileri ziyaretleriyle destek verirken, yakn akrabas kadnlar da eyleme katld.

Annenin bavurusunun ardndan l Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ubesince oluturulan özel ekip, Mehmet Akar bulmak için titiz bir çalma yürüttü.

Gencin can güvenliini de dikkate alan polis, ayrntl bir aratrma yapt. Gencin fotoraflar bütün birimlere datld, gidebilecei yerler tek tek kontrol edildi.

Kentin caddelerindeki güvenlik kameralarnn görüntülerini ve HTS baz istasyonu analiz raporlarn tek tek inceleyen polis, ulat Mehmet Akar annesi Hacire Akar ile buluturdu.

Anne Akar, kararl mücadelesi ve Diyarbakr l Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ube Müdürlüünün baarl çalmas sonucu çocuuna kavutu. HDP l Bakanl önündeki mücadelesi sonuç veren Akar, olunu terörün pençesinden kurtarmay baard.

Anneler çocuklarn HDPden istesin

Emniyette oluyla kucaklaan anne Akar, 3 gün boyunca yemek yemedim. Olumu gördüm artk keyfim yerine geldi. 3 gündür olumun HDPliler tarafndan kaçrldn biliyordum o yüzden aç ve susuz ekilde orada yattm. Olum bulundu, polise teekkür ediyorum. Polislerden çok memnunum, bu konuda bize çok yardmc oldular, onlar sayesinde oluma kavutum, teekkür ediyorum. dedi.

HDP binas önünde eylem yaparken çocuklar daa kaçrlan anne ve babalarn da yannda olmasn beklediini dile getiren Akar, öyle devam etti:

Ailelere de tavsiyem çocuklar daa kaçrld zaman gidip HDP önünde oturup eylem yapsnlar. Dier olumu da onlar kandrp kaçrd ve öldürüldü. Ondan sonra 40 gün yeme içmeden kesildim, bana böyle bir ac yaattlar. çocuklar kaçrlan aileler, anne ve babalar korkmasn, cesaretli ekilde HDP önüne gidip çocuklarn istesin. çocuklar daa giden aileler mutlaka gelip HDP önünde eylem yapsn.

Olayla ilgili HDP Gençlik Kollar üyesi B.K. ile Diyarbakr Büyükehir Belediyesi encümeni R.K. gözaltna alnd. Her iki kii hakknda daha önce terör örgütü PKKya eleman kazandrmak suçlamasyla ilem yapld örenildi.

Olunu evlendirdi

Hacire Akarn, HDP l Bakanl önünde balatt oturma eylemi sonucu terörün pençesinden kurtard olu Mehmet Akar, 19 Ekim 2019da düzenlenen düünde, nianls Kader ile hayatn birletirdi. Mehmet, bu yl baba oldu. Erkek torun sahibi olan Hacire Akar, örnek mücadelesiyle birçok aileye de umut verdi. Benzer acy yaayan, yürei evladna duyduu özlemle yanan annelerden Fevziye çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayegül Biçer de 3 Eylül 2019da HDP il binas önünde oturma eylemi balatt. Bir yl dolduran oturma eylemine katlan aile says 150 oldu. Ailelerden 15i de bu mücadele sayesinde terör örgütü PKKdan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan evladna sarld.

Ana Sayfaya Git