Hanı bize satın!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 yılında satın alınan Mehmet Han pasajının yıkım kararına tepki gösteren esnaf, pasajda bulunan işyerlerinin kendilerine satılması talebinde bulunuyor.

Haberler 30.12.2020 - 01:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesindeki yarm asrlk Mehmet Han Pasaj, çevre ve ehircilik l Müdürlüü tarafndan kamulatrldktan sonra ykm karar alnd. Pasajda iyeri bulunan 51 esnaf, duruma tepki gösterirken tarihle özdeleen yapnn ykm gerekçesinin anlamsz olduunu belirterek iyeri iletmecilerinin madur edilmemesi gerektiini söylediler.

Mehmet Han Pasajnda eczane iletmecisi Mesut Azizolu, iyerlerinin içinde bulunduu pasajn kendilerinden habersiz kamulatrlp ykm karar alndn söyleyerek, Sokaktaki onlarca binadan bir tek bizim bulunduumuz bina kamulatrlm. Herhangi bir projenin tamamlanmas için ya da bir ihtiyaca binaen kamulatrlmam. ifadelerini kulland.

BR BNANIN RESTORE EDLMES çN BAKA BR BNANIN YIKILMASI ANLAMSIZDIR

Ekonomik skntlarn yaand pandemi sürecinde devletin kendilerini iyerlerinden çkarmaya çaltn belirten Azizolu, Defalarca yetkililerle görütük. lk görümemizde buray mülk sahiplerinin talebi üzerine kamulatrdklarn, ikinci görümemizde ise binann karsndaki eski borsa binasnn restorasyonu için antiye alan olarak kullanacaklarn söylediler. Pasaj esnaf olarak bir binann restore edilmesi için baka bir binann yklmasna itiraz ettik. dedi.

Borsa binasnn antiyesi için caddede sadece Mehmet Han Pasajnn yklmasna anlam veremediklerini belirten Azizolu, pasajn ykmdan sonra bo bir arsa olarak kimseye fayda salamayacan söyleyerek u ifadeleri kulland:

Yetkililerle son görümemizde bize binann salam olmadn söylediler. Halbuki bir binann riskli yap kabul edilebilmesi için binann belli ilemlerden geçirilip bir rapor çkartlmas gerekir. Açkças bize söylenen gerekçe, ilk bata yaptklar yanl kamulatrmay merulatrmaya çalmaktr. Pasaj esnaf olarak bu 3 yllk dönemle ilgili igal tazminatlarmz da ödedik. Pasaj 2 milyona aldlar ve daha ykm için de para harcayacaklar. Yani buras yklrsa kamu da zarara uram olacak. Sonuç olarak burann bo arsa olarak fayda salamayaca gibi birçok esnafta madur olacak. Bunlarn olmamas için iyerlerinin bize satlmasn ya da kiraya verilmesini yetkili kurumlardan talep ediyoruz.

BZ BURADA BR ALE OLDUK, BURADAN TAINAMAYIZ

Mehmet Han i merkezinde 1994ten beri esnaflk yapan Mahmut Güne, kendilerine gönderilen tebligat ile ykm kararndan haberdar olduklarn belirterek, Tebligatta pasaj boaltmamz isteniyor. Madem boaltmamz isteniyorsa o zaman bize bir yer bulsunlar, bizde oraya gidelim ve orada i yerimizi açp evimize ekmek götürelim. Bizler han esnaf olarak ne yapacamz bilmiyoruz. dedi.

Yetkililerin esnafa yardmc olmalar gerektiini söyleyen Güne, Biz nasl tanalm buradan? 15-20 yllk esnaf olarak burada bir aile olduk. Bir anda buradan tanamayz. Biz buradaki iyerlerini tarafmza satlmas konusunda yetkili kurumlara talepte bulunduk. Bizlere satmayacaklarsa kiraya versinler. Bizlerde burada kalmaya devam edelim. ifadelerini kulland.

PASAJI YIKMAK YERNE BZE KRAYA VERSNLER YA DA SATSINLAR

Yaklak 10 yldr tespih ii yapan Kasm Cnakl, pasajn kamulatrldndan haberdar edilmediklerini söyleyerek, 2017de buras mülk sahibi tarafndan çevre ve ehircilik Bakanlna satld. Fakat satldna dair haberimiz olmad. En azndan burann esnaf olmamz dolaysyla bizlere haber verilmesi lazmd. Eer bu konuda bilgilendirilseydik iyerlerimiz satn almak için talepte bulunur ve madur olmazdk. Pasajn satldn duyduktan sonra çevre ve ehircilik l Müdürlüüne gittik ve bize kira bedeli çkarttlar. Biz de çkartlan miktar ödedik. eklinde konutu.

Pasajn yklmasyla sadece esnafn zarar göreceini ifade eden Cnakl, Birkaç kiinin menfaati için onlarca esnaf madur ediyorlar. Bulunduumuz pasaj, Sur ilçesinin en salam binalarndandr. Bu binann yklmasnn devlete de bir faydas yok. Pasaj ykmayp bize kiraya verseler ya da satsalar devlet bütçesine de katk olur. Ama burann alnp yklmas tümüyle zarardr. dedi.

Mehmet Han Pasajnn temelinin atlmasndan bu yana 53 yl pasajn bulunduu sokakta ve son 30 yl da pasajda esnaflk yapan 76 yandaki Ali Rza Toptanc, Pasaj ina eden Hac Mehmet Han, 1995 ylnda vefat ettikten yllar sonra varisleri 2017de Ankarada mecliste bulunan tandklar vesilesiyle bu hann devlete satn yapyorlar. çevre ehircilikten bir heyet gelip pasajn içinde ölçüm yaptktan sonra tahliye kararn tebli ettiler. Sonra da belirttikleri bir güne kadar ecrimisilleri yatrmamz durumunda yüzde 35 skonto vereceklerini söylediler. Bizde bu skontodan istifade etmek için bu ücreti ödedik. ifadelerini kulland.

MEHMET HAN PASAJI SUR LçESNN EN SALAM BNALARINDANDIR

Pasajn temelinin çürük olduu iddialarna yönelik konuan Toptanc, Buraya çok salam temel atldn kendi gözlerimle gördüm. ddia ediyorum, yetkililer burann salamln ölçtükleri zaman Surda ki en salam binalardan olduunu görecekler. dedi.

Pasajn ykm karar alnmasna yönelik bir baka gerekçeyi de açklayan Toptanc, u ekilde devam etti:

Sonra da eski borsann yeniden yapm için buray antiye olarak kullanacaklarn söylediler. Hlbuki Hasan Paa Han onarld zaman avluyu antiye olarak kullanmlard. Ayn durumu daha geni avluya sahip olan eski borsa binas içinde yapabilirler. Ayrca eski borsa binasnn sahipleriyle anlalmadan böyle bir karar almlar.

u anda pasajda 51 tane dükkn doludur. Devlet sözde babadr. Devlet efkat elini uzatsn da burada ekmek yiyen yüzlerce kiinin rzkna mni olmasn. Devletin dükkanlarmz bize taksitlendirerek satmasn istiyoruz. Burann yklmasnn kimseye bir faydas yoktur.

Ana Sayfaya Git