Hasır bileziğine usta yetişmiyor

Avrupa’ya kadar açılan ve 40 yıla kadar ömrü olan Diyarbakır 'hasır' bileziği için usta yetişemiyor

Haberler 08.04.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, binlerce yllk geçmii olan ve geleneksel olarak kullanlan Diyarbakr Hasr bileziinin üretimi sürdürülmeye çallyor. Kuyumculuk mesleinde teknoloji kullanlmadan üretilen el sanatlarndan biri olarak gösterilen, külçe ile hurda altnn eritilerek tel haline dönütürülmesiyle yaplan tak seti, gerdanlk ve bilezikten oluan Diyarbakr hasr dünyada birçok ülkeye de gönderiliyor. Kent genelinde birkaç atölyede hasr üretimi yapan ustalar, üretimin devam için yetitirecek usta bulamadklarn belirtirken, hasr bileziin ömrünün dier altn tak türlerine göre 40 yl daha fazla olduu belirtiliyor.

BATA AVRUPA OLMAK ÜZERE BRçOK ÜLKEDEN SPAR ALIYORUZ

Diyarbakrda 30 yla akndr kuyumculuk yapan Yüksel Gold Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Yüksel, Diyarbakr hasrnn çok eski tarihlere dayandn söyledi. Bugüne kadar teknoloji kartrlmadan devam ettirildiini belirten Yüksel, Bunlarn sürekli üretimi yaplyor. Biz Avrupadan, çok deiik daha uzak ülkelerden sipariini alyoruz. Diyarbakr tarihinde bugüne kadar 3 boy olarak üretilmi. u bizim nenelerimizin ve annelerimizin takt hasr bileziklerdir. Yeni gelin olanlarn biraz daha ince oluyor. Bir de kz hasr dediimiz, genç kzlarn hasr daha ince oluyor. u an artk bunu yetitiremiyoruz. Ustalarmzn da younluu var. Biz, üretim borsas kurmay düünüyoruz. Öyle bir projemiz var. Buna dayal bütün bu deerli ustalarmz bir araya getirip ve daha youn bir ekilde mal üretip d ülkelere satn yapmak istiyoruz, projemiz budur. Hasr bileziin üretimine, içiliine çok önem veriliyor. Öyle sradan ürün deildir. Haftalarca üstünde duruluyor, eritiliyor. sonra dövülüyor, çekiliyor. Bir tane hasrn yapl bir günü alyor dedi.

BUNU YAPACAK USTALAR DYARBAKIRIN DIINDA BR YERDE BULUNMAZ

56 yldr kuyumculuk mesleiyle uraan Zülfikar Ateolu, Diyarbakrn el ii hasr bileziinin bugün dünya çapnda tek, bir numara olduunu kaydetti. Ateolu, Bunu yapacak ustalar Diyarbakrn dnda bir yerde bulunmaz. Sadece Diyarbakrl ustalarmza ait bir i. Bunlar böyle tek tek telle örülüyor. Bunu yapan deerli ustalarmz 4, 5 tane ya var ya yok. Ustalar da bu ii braksalar bu hasr artk ölmü olacak. Bunlar 20 sene, 30 sene, 40 sene de kullansan hasr bilezik ayn. Dierinin ömrü 3 sene ise bunlar 40 sene de kullanr diye konutu.

Ana Sayfaya Git