Hastalarının sıkıntılarını şiirle anlatıyor

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Lütfi Akyol (39), hastalarının yaşadığı sıkıntıları, yazdığı şiirle anlatıyor. 3 yıldır bu uygulamayı sürdürdüğünü anlatan Dr. Akyol, hazırladığı şiir, animasyon görüntüleri ve seslendirdiği türkülerle, hastalara moral verdiğini söyledi.

Haberler 24.05.2021 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinin, ç Hastalklar Romatoloji Kliniinde görev yapan Uzman Dr. Lütfi Akyol, hastalarn skntlarn iir haline getirip, tedavi aamasnda kendilerine okuyarak moral veriyor. 3 yl önce, halk arasnda kamburluk olarak adlandrlan ankilozan spondlit hastasn tedavi ederken, bu kiinin anlatt skntlardan etkilenerek iir yazp, hastasna okuyarak moral vermeye baladn belirten Dr. Akyol, uygulamasnda ayrca türkü ve animasyon görüntüleri de kullanmaya balad.

Yaklak 5 yl önce Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi ç Hastalklar Romatoloji Kliniinde görev yapmaya balayan Akyol, günlük ortalama 30 hastaya bakyor. Uzman Dr. Akyol, ayn zamanda pandemi döneminde, gece ve gündüz demeden çalan salkçlarn duygularn anlatan iirler yazarken, bir hastasyla da karlkl olarak mektuplat. Akyolun bu uygulamalar, sosyal medyada ilgi gördü.

HEKMN GÖZÜNDEN HASTALIKLAR RLETRLYOR

Uzman Dr. Lütfi Akyol, dahiliye asistanlndaki youn dönemlerde, arkadalaryla birlikte skntl günleri ama adna, güncel arklar komik ekilde yorumlayp, kendi aralarnda daha önce söylediklerini belirtti. Akyol, Daha sonra Ramotoloji alannda çalmaya baladk. Aslnda hastann takibini yaparken, bir hekim, bir de hasta tarafndan bakmak var. Hasta tarafndan bakmak, bizim için kymetli. O dönemlerde böyle eyler yaparken, bir hocamz bunlar yazn, bunlar çok kymetli derdi. Tabi biz o dönemde bunun önemini fark edemedik. Yllar geçince unu anladk ki, merammz ve hastalarn hissettiklerini, farkl ekillerde ifade etmek çok kymetli. Ankilozan spondlit hastas birisi vard. çalamyordu ve ie gidemiyordu. çocuklarna da bakamaynca, onun durumu beni çok etkilemiti. O hastann muayenesinin akamnda, benim de ankilozan spondlit hastas bir arkadam vard. O da sabahlar çok zor kalkyordu ve uyanamyordu. Bu durumdan etkilenerek, bir ankilozan spondlit iiri yazdm. Öyle balad, baka hastalklar için de hastalarn penceresinden baktm. Hekimin gözünden, hastalklar iirle, kendimizce ifade etmeye baladk dedi.

HASTA, DERDNN RLE ANLATILMASINI GÖRÜNCE MUTLU OLUYOR

Genç bir hastann duygularn da çok güzel bir mektupla kendisine ifade ettiini anlatan Akyol, Okula gidemedii için pandemi döneminde evde sklm. Hocam artk ben okula gitmek istiyorum izninizle, hastalm müsaade ederse eer eklinde, duygularn bize mektupla ifade etti. Biz de mektupla ona cevap verdik. Hasta buraya geldii zaman, hekimin kendisini anlamasn istiyor. Empati yapabilmek, hastann çektii problemi sizin gerçekten anladnz ona anlatabilmek. Bu ekilde iirle de olur, anlatarak da olur. Tabi hasta derdinin iirle anlatlmasn görünce, daha çok mutlu oluyor. Bunlarn iirle, türküyle, farkl ekilde ifade edilmesi, normal rutinin dnda farkl eyler yaplmas, gerçekten çok kymetli. nallah devam ettirmek istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git