‘Hastaneler tıbbi malzeme alamaz durumda’

DTSO, kamu hastanelerinin medikal firmalarının borçlarını ödeyemediği için tıbbi malzeme alamadığı ve halkın sağlığını riske attığını belirtti.

Haberler 08.06.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, kamu hastanelerinin medikal firmalarnn borçlarn ödememesine ilikin yazl açklama yapt. Kaya açklamasnda, kamu hastanelerinin 540 gündür medikal firmalarnn alacaklarn ödeyemediine dikkati çekti.

Diyarbakrda faaliyet yürüten medikal firmalarn bu konuda ciddi skntlar yaadn belirten açklamada, Ülkemizde ve dünyada etkili olan Kovid-19 salgn döneminde bile tüm kamu hastanelerin malzeme ve hizmet desteini devam ettiren sektör artk durma noktasna gelmi durumdadr. Son üç yl kendi olanaklaryla malzeme tedarik eden medikal firmalar, bankalarn kredi limitlerini askya almalar ve kredi limitlerini düürmeleri nedeniyle ürün temin ve tedarikinde zorlanmaktadrlar denildi.

SEKTÖR FLASIN ENDE

Kamu hastaneleri feragat sürecinden sonra ödeme vadelerini düzeltileceklerini beyan etmelerine ramen halen hiçbir adm atmadna deinen açklamada, Sektör bu belirsizlikle iflasn eiine gelmitir. Hastaneler artk tbbi malzeme ve hizmet alamaz duruma geldiklerinden hastalar madur edilmekte, çok ciddi halk sal sorununu ortaya çkmaktadr. darelerin sözleme hükümlerinde yer alan ödeme vadelere uymadklarndan dolay malzeme teminindeki skntlar ç gibi büyümektedir. Tbbi malzemelerin tümü dövize endeksli olduklarndan üstlenici firmalarn zarar da her geçen gün artmaya devam etmektedir ifadelerine yer verildi.

HENÜZ SOMUT ADIM ATILMADI

Açklamann devamnda unlar yer ald: Salk Bakanl ödemlerle ilgili vadeyi en son 6 aya çekeceini belirtmi olmasna ramen henüz somut bir adm atlmam, gerekçe olarak da ödemelerin Hazine ve Maliye Bakanl tarafndan yaplmad gösterilmitir. Tbbi cihaz üretici ve tedarikçi firmalarn bu maduriyetlerinin giderilmesi için medikal firmalarnn 2020 ylndan kalan bütün alacaklarnn acilen ödenmesi, bundan sonra yaplacak mal ve hizmet alm sözlemelerine riayet edilerek ödeme vadelerinin makul süreye çekilmesini talep etmekteyiz.

Ana Sayfaya Git