Hayatın Merkezi Camilerimizdir!

Müslümanların en önemli ibadet yeri ve tevhid inancının simgesi camiler ile mescitler, dini, ilmi ve sosyal hayatın merkezleri arasında yer alıyor.

Haberler 01.10.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müslümanlarn en önemli ibadet yeri ve tevhid inancnn simgesi camiler ile mescitler, dini, ilmi ve sosyal hayatn merkezleri arasnda bulunuyor.

Asr- saadetten beri hem Allaha ibadet edilen hem de ilim ve hikmetin örenildii erefli mekanlar olan camiler ve mescitler, toplumsal birliin salanmasnda önemli rol oynuyor.

Yeryüzünde ina edilen ilk mescit olan Mekkedeki Kabe, ina edilen her mescit ise Kabenin yeryüzündeki ubesi, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksann kardeleri olarak kabul ediliyor.

Hz. Muhammedin(S.A.V), slam tebli için gittii bölgelerde mescit ina etmesini örnek alan Müslümanlar, asrlarca gittikleri veya fethettikleri her bölgede cami yapt.

- Türkiyede 88 bin 537 cami var

Bu çabalar kapsamnda Selçuklu, Osmanl ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde vakflar, dernekler ve hayrsever vatandalar araclyla on binlerce cami ve mescit ina edildi.

Diyanet leri Bakanlndan edinilen bilgiye göre Türkiyede 88 bin 537 cami bulunuyor.

Bu camilerin 7 bin 776s Selçuklu ve Osmanl devletleri döneminde yaplrken, 80 bin 761i Cumhuriyet döneminde ina edildi. Ülkede son 15 ylda ise 13 bin 874 cami yapld.

Öte yandan Diyanet leri Bakanlnca 1-7 Ekimde düzenlenecek, Camiler ve Din Görevlileri Haftasnn bu ylki temas, Camiler ve Din Hizmetine Adanm Ömürler olarak belirlendi.

Hafta boyunca yurt içi ve yurt dnda gerçekletirilecek etkinliklerle cami ve din görevlilerinin slam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemi üzerinde durulacak.

- Hz. Ademden beri insanlar ibadet yeri ina etti

Diyanet leri Bakanl Din Hizmetleri Genel Müdürlüü Cami Hizmetleri Daire Bakan Neet Bodur, Hz. Ademden beri tüm insanlarn mutlaka topluca ibadet edilecek bir yer ina ettiini belirtti.

Bodur, Kuran- Kerim ve hadislerde Müslümanlarn ibadet mekanlarnn mescit olarak ifade edildiini daha sonra içinde cuma namaz klnan ve hutbe okunan büyük mescitlere, cemaati bir araya toplayan manasnda el-mescidül-cami denildiini kaydetti.

Türkiyede zamanla bu tamlamann cami ksmnn tek bana kullanlarak yaygnlk kazandn, mescit isminin ise müstakil olmayan, çok daha küçük ibadethanelere has klndn ifade eden Bodur, Camilerin minareleri tevhidin sembolü, ezanlar ehadetin temeli, mihrap, kürsü ve minberleri hak ve hakikatin sesi, saflar huzur ve güvenin teminatdr. diye konutu.

- Dünyann her yerinde camiler var

Bodur, Hz. Muhammedin(S.A.V) slam tebli etme vazifesiyle görevlendirildiinde Kabenin yannda namaz kld Darul Erkamn, Müslümanlarn toplandklar ve topluca namaz kldklar yer haline geldiini vurgulayarak, onun hicret yolculuunda Kuba Mescidini, hicretin ardndan Mescid-i Nebeviyi ina ettiini anmsatt.

Mescid-i Nebevide topluca namaz klndn, yanna ina edilen Suffe denilen yerde ise eitim-öretim faaliyetinin yapldna iaret eden Bodur, u bilgileri verdi:

Allah Resulünü örnek alan Müslümanlar da gittikleri her beldede Kabenin ubesi olan camileri ina etmilerdir. Bugün dünyann her yerinde camiler var. Ülkemizde de nüfusun artmas ve ehirlerin büyümesiyle her geçen gün cami saymz artm ve 90 bine yaklamtr. Müminleri bir araya getiren, birliin, kardeliin, tek yürek olmann en büyük merkezlerinden biri olan camiler, bugün de ibadet edilen kutsal mekanlar olmann yannda birer ilim, irfan ve kültür merkezidir. Gelecekte de bu fonksiyonunu fazlasyla icra edeceine inancmz tamdr.

Ana Sayfaya Git