Hayatları havadan kurtardılar

Doğu'da hava ambulansı kardan mahsur kalan hastalara yardım için havalanıyor

Haberler 01.02.2022 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Hava Ambulans Merkezinde konulandrlan ambulans helikopter, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde kar ve tipi nedeniyle yollar kapanan yerleim yerlerindeki acil hastalarn imdadna yetiiyor.

Salk Bakanlnca acil salk hizmetlerinde faydalanlmak üzere çeitli illerde konulandrlan helikopter ambulanstan biri Diyarbakrda konulanyor.

Diyarbakr l Hava Ambulans Merkezi bünyesinde yer alan ambulans helikopter, Diyarbakrn yan sra anlurfa, Mardin, rnak, Batman, Elaz, Bingöl, Malatya, Adyaman ve Tuncelideki acil vakalarn en ksa sürede hastanelere sevk edilmesi için çalyor.

Ambulans helikopter, özellikle son 2 haftadr etkili olan kar ve tipi nedeniyle bölgede krsal yerleim yerlerinde acil vakalarn en ksa sürede hastanelere ulatrlmasnda önemli yararlar salyor.

Hastalarn vaktinde hastaneye yetitirilmesi için adeta zamanla yaran ambulans helikopter pilotlar, hamile kadnlar, yallar, bebek ve çocuklarn aralarnda bulunduu pek çok kiiye umut oldu.

RSKLER DE GÖZE ALARAK UçULAR YAPIYORUZ

Hava ambulans pilotu Mehmet Tospat, 25 yldr pilotluk yaptn, 11 yldr helikopter ambulans kullandn söyledi.

Merkezde 4 pilot, 3 doktor ve 3 yardmc salk personelinin görev yaptn belirten Tospat, amaçlarnn hastalar en yakn salk kuruluuna en ksa sürede ulatrmak olduunu kaydetti.

Tospat, 112 Acil Salk Komuta Merkezinin acil vaka için aranmas ve görevlendirilmeleri üzerine hava durumunu kontrol ettiklerini, uçular müsaitse hastay bulunduu yerden almak için havalandklarn aktard.

Özellikle kn yollarn kapanmas nedeniyle younluklarnn arttn ifade eden Tospat, öyle konutu:

Pilotaj olarak bölgenin dalk kesimleri özellikle rüzgarl vadiler bizler için risk tayor fakat hastann durumunu ve riskleri de göze alarak uçular yapyoruz. Ayda 35 ile 60 arasnda vakamz oluyor. Primer (birincil) vaka says da aylk 5-6 civarnda. Toplam 50 saate yakn uçuumuz oluyor. Hava uçua elverili olduu sürece biz de görevimizi yapyoruz.

HASTA YAKINLARI HELKOPTERN N çN YARDIMCI OLUYOR

Kn hastalar almaya giderken özellikle helikopteri indirme srasnda skntlar yaadklarna dikkati çeken Tospat, böyle durumlarda vatandalarn ini noktasnn hazrlanmasna yardm ettiini söyledi.

Zaman zaman hasta yaknlaryla iletiim kopukluu yaadklarn belirten Tospat, unlar kaydetti:

rtibatn koptuu durumlar tam ini bölgesine yaklatmz durumlarda oluyor. Örnein hiçbir iaret yok, nereye ineceimiz belli deil. O durumda helikopterin megafonunu kullanyoruz. Otomatik megafon var, onunla ikaz ediyoruz. Birinci tur geçiyoruz, onlara bilgi veriyoruz, yapacaklarn aktaryoruz. Karda, renkli battaniye açyorlar, ate yakyorlar, hava rüzgarl ise direk gibi bir yere bez balyorlar. Biz de o ekilde inmeye çalyoruz. Ama özellikle k aylarnda helikopterin megafonu çok iimize yaryor.

ASKER HELKOPTERLERDEN YARDIM STYORUZ

Son günlerde günde ortalama 4 veya 5 hastay tadklarn anlatan Tospat, her dakikann kendileri için önemli olduunu, bu bilinçle hareket ettiklerini vurgulad.

Tospat, valilik ve l Salk Müdürlüünün koordineli ekilde çaltn, bu sayede ilerinin kolaylatn bildirdi.

Son günlerde hava koullarnn kötü olmas yüzünden görev verildii andan itibaren tüm personelin en özverili bir ekilde çalmaya gayret gösterdiini dile getiren Tospat, Hastay biz alamadmz zaman askeri helikopterlerden yardm istiyoruz. ifadelerini kulland.

Hava ambulansnda amacn hastay en ksa sürede hastaneye ulatrmak olduuna iaret eden Tospat, hastalar hastanelere yetitirdikleri zaman çok mutlu olduklarn dile getirdi.

Tospat, Ulalmas çok zor yerlerde, k koularnda hastalar kurtardmzda da ayr bir gurur duyuyoruz. Geçen gün bir da köyünde hiç inilmemi bir yerde hastay aldmzda, köy halknn bizim için söyledii güzel sözleri duyduk, bu bizi çok mutlu etti. Hiç yaplamaz denilen görevleri yaptmzda eve huzur içinde dönüyoruz. diye konutu.

HASTAYI SA SALM GETRDMZDE O GÜNÜ HUZURLU GEçRYORUZ

9 yldr hava ambulans pilotluu yaptn kaydeden Önder Alta ise kn zorlu görevler üstlendiklerini, zor uçular gerçekletirdiklerini ve zorlu zamanlarda yaptklar uçularla hayat kurtardklarn belirtti.

Alta, Gittiimiz yerlerde zorlu artlarda aldmz hastay sa salim getirdiimizde tamamen o zorluklar yenmi ekilde iniyoruz ve bunun manevi hazzyla o günü huzurlu geçiriyoruz, bamz yasta daha güzel ekilde koyuyoruz. dedi. Alta, öyle devam etti:

Onlar almaya giderken veya alp getirirken kendi ailemizden biri olabileceini deerlendirerek elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. Zorlu k artlarnda uçmak üzerimize binen yükü daha fazla artryor çünkü meteorolojik artlara maruz kaldmzda bu artlarn üstesinden gelmek zorunda kalyoruz. Ulalamayan köyden herhangi bir hastay aldmz zaman ve onu sa salim getirdiimizde bu zorluklarn hepsi geride kalyor.

Ana Sayfaya Git