Haydaaa!

Diyarbakır’da evleri yasaklı mahallelerde bulunan Sur mağdurlarından tescilli yapıların restorasyon ücreti istendiği ortaya çıktı.

Haberler 03.02.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde yer alan Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde bulunan Cevatpaa, Dabanolu, Fatihpaa, Sava, Hasrl ve Cemal Ylmaz mahalleleri hala yasakl. çatma ve operasyonlarn yaand 6 mahallenin neredeyse tümü ykld. 2015 ylndan bu yana yasan sürdüü 6 mahalle ile yasak kapsamna dahil edilmeyen Alipaa Mahallesinde 334ü tescilli olmak üzere toplam 3569 yap ykld.

SUR MADURLARINA TAAHHÜTNAME DAYATMASI

Evleri yasakl olan mahallelerde bulunan yurttalarn maduriyeti devam ediyor. Evleri yasakl olan Sur madurlar 5 yldr mahallelerin dnda kalyor. Devletten kira destei alamayan madurlar son günlerde çevre ve ehircilik l Müdürlüklerine çarlarak taahhütname imzalamalar istendi.

Kira destei için hak sahiplerine dayatlan ve ehircilik Bakanl tarafndan hazrlanan 28 Mart 2021 tarihli taahhütnamede, Sur madurlarndan restore edilecek tarihi evlerin maliyetlerini üstlenmeleri istendi. Aksi durumda kira desteinin verilmeyecei, verilen kira desteklerinin ise yasal faizi ile geri alnaca belirtildi.

RESTORASYON ÜCRETLER SUR MADURLARINA YÜKLENMEK STENYOR

Hak sahiplerine dayatlan taahhütnamede u ifadeler yer ald: Restorasyonu yaplacak olan tescilli yapmn/yaplarmn restorasyon iinin bitiminde ya da öncesinde çevre ve ehircilik Bakanlnca belirtilecek maliyetleri, yine çevre ve ehircilik Bakanlnca belirlenen ve tarafma bildirilecek artlar çerçevesinde tarafmca karlanacan, restorasyon çalmasnn tamamlanmas sonrasnda veya öncesinde çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanacak olan sözlemeyi imzalayacamz, itiraz etmeden kabul edeceimiz beyan ve taahhüt ederim. Hazrlanacak olan sözlemeyi imzalamadm takdirde tarafma ödenecek olan kira yardm bedelini çevre ve ehircilik Bakanlnca bildirilecek yasal faizi ile beraber geri ödeyeceimi ve tüm bu çalmalar safhasnda ve sonunda oluabilecek her türlü hukuki sorumluluu kabul edeceimi beyan ve taahhüt derim.

GÜZEL: ÜZERMZE BORç YIKMAK STYORLAR

Sur madurlarndan Adem Güzel, evinin yasakl olan Cemal Ylmaz Mahallesinde olduunu söyledi. 2015 ylndan bu yana mahallelerine gidemediklerini anlatan Güzel, bugüne kadar kendilerine kira destei de verilmediini söyledi. Önceki gün kendisinin çevre ve ehircilik l Müdürlüüne çarldn anlatan Güzel, Benden bu taahhütnameyi imzalamam istediler. Ben de imzalarsam ne olur diye sordum. Bana yaplacak çalmalarda ortaya çkacak maliyeti kabul etmi olursunuz dediler. Üzerimize borç ykmak istiyorlar. Böyle bir ey olabilir mi? Ben bunu nasl öderim? Ben de kabul etmedim ve taahhütname imzalamadm. Birçok kiinin çarldn biliyorum. Gizli gizli çaryorlar dedi.

BU GÜNE KADAR BZE KRA DESTE VEREN OLMADI

Sadece kendisinin deil, birçok kiinin ayn ekilde çarldn anlatan Güzel, kendilerine Bunu imzalamazsanz kira destei alamazsnz dendiini söyledi. Surdan 5-6 aile olarak çktklarn anlatan Güzel, Bana Kira yardm alrsan bu masraflar kabul etmi olursunuz dediler. Yani kira yardm için bavuruda bulunduunuzda bununla karlayorsunuz. Bunu kimse kabul etmez. Kald ki bana bugüne kadar kira veren de olmad zaten. Biz 5-6 ev 2015ten bu yana zaten dardayz. imdiye kadar kimse kira desteinde bulunmad. imdi yeni mi bize kira yardm yapacaklar? Belgeyi imzalamadan çktm dedi.

Ana Sayfaya Git