Hayvan hırsızlığı önlenemiyor

Aynı köyden 3 yılda 100 büyükbaş hayvan çalındı, ahırlar boş kaldı.

Haberler 10.12.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kulp ilçesinde ayn köyde son 3 ylda 100 büyükba hayvan çalnd. Köyde ahrlar bo kalrken, çiftçiler hrszlarn bulunmasn istedi.

Kulp ilçesine bal Babu köyü Sinan mezrasnda ikamet eden vatandalar, kendilerine ait 26 büyükba hayvann, Batmann Sason ilçesine bal Acar köyü ile Kozluk lçesine Bal Karatepe köy snrlarnda sulandklar srada çalndn söyledi. Hayvanlarnn tek geçim kayna olduunu belirten vatandalar, hrszlara kar önlem alnmas gerektiini ve zanllarn bulunmasn istedi.

ÜçGENDEK HIRSIZLIK

Hayvan sahiplerinden Yusuf çelik, yllardr hayvanclk yaptklarn söyledi. Son 3 ylda 100ün üzerinde büyükba hayvanlarnn çalndn kaydeden çelik, ahrlarnn bo kaldn ifade etti. çelik, Özellikle Sason, Kozluk ve Kulp üçgenindeki bölgede hayvanlarmz çalnyor. Defalarca karakola gidiyoruz, savcla gidiyoruz. Hiç bir tespit yaplamyor. Bu iki aydr hayvanlarmz aryoruz. Hayvanlarmz bulamyoruz. Yolda kontrol veya arama noktalarnda jandarma, hayvan tamacln yapan araçlardaki hayvan küpeleri sorgulamasn yapt takdirde hiçbir kaçak hayvan geçii yaplamayacak. Dolaysyla hrszlk da önlenmi olacaktr. Bu yl 26 tane çalnd. Bunlar götürüp kaçak yollarda kesiyorlar. Hayvan hrszlar yüzünden büyük bir maddi kaybmz var. Devlet büyüklerinden yardm bekliyoruz. Malmzn bulunmasn istiyoruz. Son 3 senedir çalp çabaladmz çoluumuz ve çocuumuzla emek verdiimiz bu çalma sonucu her sene bu hrszlar gelip bu bölgede hayvanlarmz alp gidiyorlar dedi.

TEK GEçM KAYNAIMIZ

Tek geçim kaynaklar yok oldu. Hayvanlar çalnan Nimet çelikin olu Mahsum çelik, Babam burada çiftçilik yaparak geçimizi salyor. 6 kardeiz hepimiz örenciyiz. Tek geçim kaynamz hayvanclktr. Son üç ylda hayvanlarmz çalnd. Bu konuda devletimizden yardm bekliyoruz. Bu yl 23 tane hayvanmz çalnd. Geçtiimiz yllarda da 20-30 civarnda hayvanmz çalnd. Bu yl hayvanlar sulamaya gönderdiimizde çalnm, geçmi yllarda yine sulama ve otlarlarken çalnmt. Gece gündüz hiç fark etmiyor. Biz devlet büyüklerimize güveniyoruz kesinlikle bu iin peini brakmayacaklardr. Yardmlarn bekliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git