HDP: Türkiye’nin tek çıkışı Dolmabahçe Mutabakatı’dır

Dolmabahçe Mutabakatı’nın yok sayılmasıyla Türkiye’nin kaybettidiğini belirten HDP, “Tek çıkış ve kurtuluş Dolmabahçe Mutabakatı'nın yarattığı demokratik, sivil çözüm iradesine yeniden dönmektir. Bunun muhatabı da bütün toplumdur” dedi.

Haberler 01.03.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 28 ubat 2015 tarihindevarlan Dolmabahçe Mutabakatnn yl dönümü dolaysyla yazl açklama yapt. Mutabakatn 6 yldr yok saylmasnn Türkiyeye kaybettirdii iddia edilen açklamada, Dolmabahçe Mutabakat Türkiye toplumunun demokrasi, bar ve özgürlük hayallerini gerçek klmaya, gelecee umutla bakmasn salamaya, toplumsal bar ve kardelemeyi yaratmaya yönelik bugüne kadar atlm en önemli ve kritik admlardan biri olarak tarihe geçmitir iddiasnda bulunuldu.

TARH DÖNÜM

Mutabakatn Kürt sorunun çözümü ve Kürt-Türk ittifaknn güncellenmesi açsndan tarihi bir dönüm noktas olduu ifade edilen açklamann devamnda u ifadelere yer verildi:

Bu mutabakat iddia edildii gibi HDP ile AK Parti arasnda ya da Sayn Öcalan ile AK Parti arasnda varlan bir mutabakat deil, Kürt hareketinin bütün bileenleri adna Sayn Öcalan ile devlet heyeti arasnda varlan bir mutabakattr. Söz konusu mutabakat öncelikli olarak Türkiyenin en temel sorunu haline gelen Kürt sorununu çözmeyi hedeflemi olsa da esasnda Türkiyenin demokratiklemesi için sunulmu çok büyük bir frsattr. Ancak maalesef meselenin muhataplarndan biri olan AK Parti, küçük iktidar hesaplar uruna Dolmabahçe Mutabakatn inkar ederek Türkiyenin demokratik geleceine kast etmitir.

Mutabakatn açkland 28 ubat, Türkiyenin yakn siyasi tarihi açsndan büyük anlamlara sahiptir.28 ubat Dolmabahçe Mutabakat, 28 ubat postmodern darbe anlayna, bu darbeci anlayn gelitirdii vesayetçilie ve çözümsüzlüe kar sivil ve demokratik bir çözüm iradesidir. nkar edilen, yok saylan, rahatszlk duyulan ite bu anti-darbeci ve anti-vesayetçi çözüm iradesidir. O günün koullarnda Dolmabahçe Masasnda kerhen yer alan ve toplumun çözüm beklentisinin ve desteinin üzerinden siyasi rant devirmeyi amaçlayan iktidar; bir süre sonra ortaya konulan çözüm iradesinin, kendisinin dayatt otoriter anlaya izin vermediini görmü ve o andan itibaren de bu iradeyi yok saym, saldrmaya balamtr. AK Parti iktidar hesab uruna, Türkiyenin geleceini garanti altna alan Dolmabahçe Mutabakatn inkar ederek, 28 ubat postmodern darbeci kliklerinin dayatmalaryla Büyükantla vard Dolmabahçe anlamasn tercih etmitir.

KARANLIK GRDAB

çözüm iradesinin yok sayld son 6 ylda yaananlar herkese, hepimize bu sürecin bir muhasebesini yapma mecburiyetini dayatmaktadr. Dolmabahçe Mutabakatnn yok saylmas bu ülkeye tek bir faydas olmamtr, olamaz da. çözüm iradesinin yok saylmasyla ülke o günden beri daha karanlk bir girdaba sürüklenmi, önünü göremez hale gelmitir. 15 Temmuz darbe giriimi, Türkiyenin yeni normaline dönütürülen OHAL ve KHKler, kayym rejimi, Meclis iradesine yönelik gelitirilen sistematik kumpaslar ve sivil darbe anlay kalclam siyaset hakk, düünce ve ifade özgürlüü mumla aranr hale gelmitir.

DERNLEEN KRZ

Ekonomik kriz derinlemitir. Türkiye, Suriye, Libya ve Irakta sava bataklna sürüklenmitir. AYM ve yarg kurumlar açktan kamu otoritesi tarafndan tehdit edilirken, yarg kurumlar iktidarn birer aparatna dönütürülmütür. Halkn serbest seçim hakk büyük bir saldr altna alnm, muhalefetin siyaset yapmas neredeyse yasaklanmtr. Ancak iktidarn medet umduu darbeci anlay kendisini de esir alm ve yüzde 0.23 orannda oy alm bir parti, iktidara hükmettiini açkça ilan etmitir. ktidar partisi ve vesayetine girdii küçük ortaklar Türkiyenin 3üncü büyük partisi olan partimizi kapatp kapatmayacaklarn açkça tartacak kadar irazesinden çkmtr.

TEK çIKI

Türkiye bu karanlk tabloya mahkum ve mecbur deildir. Türkiyenin tek çk ve kurtuluu Dolmabahçe Mutabakatnn yaratt demokratik, sivil çözüm iradesine yeniden dönmektir. Bütün saldrlara, yok saymalara ramen Dolmabahçe Mutabakatnn yaratt çözüm iradesi bugün de geçerliliini korumaktadr. Bu mutabakatn muhatab bütün toplumdur; bata muhalefet partileri olmak üzere Türkiyenin geleceinde söz sahibi olma iddiasnda bulunan bütün çevrelerdir. HDP olarak Dolmabahçe Mutabakatnn çözüm iradesine bal olduumuzu, Türkiyeyi gerçek bir demokratik çözüme kavuturuncaya kadar mücadelemizi sürdüreceimizi ilan ediyoruz. Bu iradeye sahip çkmak otoriter anlaya kar gösterilmesi gereken demokratik bir gerekliliktir. Bu vesileyle herkesi bir kez daha bu iradeye sahip çkmaya ve çözüme katkda bulunmaya çaryoruz.

Ana Sayfaya Git