HDP'li Bilgen ve Kaya'nın davaları Diyarbakır'da görülecek

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, mahkemeler arası yetki uyuşmazlıkları nedeniyle Ankara ve Afyonkarahisar'a gönderilen HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen ile Hüda Kaya'nın yargılamalarının Diyarbakır'da yapılmasına karar verdi.

Haberler 22.06.2017 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Merkez Yürütme Kurulunun 6-8 Ekim 2014 tarihinde çkan Kobani olaylar öncesi yapt sokaa çkma çarsna ilikin yürütülen soruturma kapsamnda 31 Ocakta tutuklanan Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakknda Silahl terör örgütü üyelii, Suç ilemeye alenen tahrik etme ve Halk kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtma suçlarndan 25 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

ddianameye kabul eden Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesi geçen ubat aynda, sann ikamet ettii Ankarada gözaltna alnmasn gerekçe göstererek, dosyay yetkisizlik karar ile Ankara Nöbetçi Ar Ceza Mahkemesine gönderdi. Bilgenin iledii iddia edilen Terör örgütüne üye olmak suçunun son ilendii yerin Ankara olduunu belirten mahkeme, süreklilii olan suçun sürekliliinin sann gözaltna alnd Ankarada kesildiini, bu nedenle yarglamann Ankarada yaplmas gerektiini kaydetti.

Yetkisizlik karar ile gönderilen dosyay inceleyen Ankara 13üncü Ar Ceza Mahkemesi ise Bilgeni yarglamakla görevli ve yetkili mahkemenin Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesi olduuna hükmederek, dava için kar yetkisizlik karar verdi. Bunun üzerine mahkemeler arasndaki yetki uyumazlnn giderilmesi amacyla dosya Yargtaya gönderildi. Dosyay inceleyen Yargtay 5inci Ceza Dairesi, Bilgenin Diyarbakrda yarglanmasna karar vererek, dosyay Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesine geri gönderdi.

HÜDA KAYANIN DOSYASI DA DYARBAKIRA GÖNDELD

Afyonkarahisarda 28 Ocakta gözaltna alnarak getirildii Diyarbakrda adli kontrol karar ile serbest braklan HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya hakknda da geçen ubat aynda Terör örgütü üyesi olmak, Suç ilemeye alenen tahrik, Örgüt propagandas yapmak ve Kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüüne kkrtmak iddialaryla 25 yla kadar hapis istemiyle dava açld. ddianameyi kabul eden Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi, Terör örgütü üyelii suçunun kesildii yerin, Hüda Kayann gözaltna alnd Afyon olduunu belirterek, dosya hakknda yetkisizlik karar verdi. Dosyann gönderildii Afyonkarahisar Ar Ceza Mahkemesinin de kar yetkisizlik karar vermesi üzerine, Hüda Kayann dosyas da yetki uyumazlnn çözülmesi için Yargtaya gönderildi. Mahkemeler arasndaki olumsuz yetki uyumazln inceleyen Yargtay 5inci Ceza Dairesi, Kayann dava dosyasna bakmakla görevli mahkemenin Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi olduuna hükmederek, dosyay Diyarbakra geri gönderdi.

Mahkemeler aras olumsuz yetki uyumazlnn çözülmesi üzerine Diyarbakra gönderilen Ayhan Bilgen ve Hüda Kayann davalarnn önümüzdeki günlerde görülecei örenildi.

Ana Sayfaya Git