HDP'nin Diyarbakır mitingindeki patlamaya ilişkin dava

Diyarbakır'da, 7 Haziran 2015'teki milletvekili genel seçimi öncesinde düzenlenen mitingde 4 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı 2 patlamaya ilişkin 5 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Haberler 20.09.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPnin 7 Haziran 2015teki milletvekili genel seçimi öncesinde Diyarbakrda düzenledii mitingde 4 kiinin yaamn yitirdii, çok sayda kiinin de yaraland patlamalara ilikin 5 sann yargland davaya devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankaraya nakledilen davann Bat 2. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumasnda, tutuklu sank Orhan Gönder, baz ikayetçiler, müteki yaknlar ve taraflarn avukatlar hazr bulundu. Tutuklu sanklar Mustafa Klnç ve smail Korkmaz ise Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile durumaya katld.

Mahkeme Bakan lhami Demirkoparan, üphelilerin daha önceki celselerde talep edilen suç tarihinden önceki HTS kaytlarnn, geçen süre zarfnda silindiine ilikin yaznn mahkemeye geldiini belirtti. Demirkoparan, ayrca üphelilere ait baz SIM kart ve telefonlarn aratrlarak, raporun mahkemeye gönderilmesine ilikin müzekkere yazldn ancak cevap gelmediini söyledi.

Baz mütekinin avukat Kazm Bayraktar, sank smail Korkmaz ile çileri Bakanlnn aranan teröristler listesinde krmz kategoride bulunan lhami Bal arasnda geçtii iddia edilen telefon görüme tapelerini mahkemede okudu.

GÜVENL MHAL VAR DDASI

Bayraktar, mitingde görev alan güvenlik güçlerinin ihmali olduunu ileri sürerek, unlar ifade etti:

Bu davann hazrlktan itibaren kukularmz arttran çok sayda gelime yaadk. Geçen durumada Burhan Gök tahliye edildi. Bu tahliye bizi kayglandrmtr. Bugüne kadar taleplerimizin çou mahkemeniz tarafndan reddedilmitir. Bunlardan birisi de Mustafa Klç ve Burhan Gök ile yakalanan dier 3 ahsn HTS kaytlarnn getirilmesi talebidir. Sanklarn tutukluluk devam ayrca Burhan Gök hakknda ev hapsi eklinde adli kontrol karar verilmesini talep ediyoruz.

Durumada baz müteki avukatlar, mahkemeye gelmeyen tutuksuz sank Burhan Gökün tutuklanmasn talep etti.

Avukat beyanlarnn ardndan, miting alannda patlayan bombay brakmakla suçlanan Orhan Gönder, söz alarak En bandan beri söylüyorum. Olayla ilikim yoktur. Tahliyemi talep ediyorum. dedi.

Sank smail Korkmaz da 28 aydr tutuklu olduunu ifade ederek, Sadece ihtimale dayanan iddialarla tutukluyum. Bu hukuki ve vicdani deildir. Benim yaptm i kaçak yolcu tamacldr. Tahliyemi talep ediyorum. eklinde savunma yapt.

MÜDAHL TALEB REDDEDLD

Mustafa Klç da üzerine atl suçlar kabul etmeyip tahliyesini istedi.

Cumhuriyet savcs, Diyarbakr Barosu ve 10 Ekim Bar ve Dayanma Derneinin davaya müdahil olma talebinin reddine, tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamna karar verilmesini istedi.

Durumaya verilen ksa arann ardndan karar açklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamn kararlatrd. Heyet, Diyarbakrda olay srasnda görev yapan güvenlik mensuplarna ilikin yürütülen soruturmann bir örneinin gönderilmesi için Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna müzekkere yazlmasna, tutuksuz sank Burhan Gökün yeniden tutuklama talebinin reddine hükmetti.

Heyet ayrca 10 Ekim Bar ve Dayanma Derneinin ve Diyarbakr Barosunun müdahillik talebini de reddetti.

Ana Sayfaya Git