Hedef 5 milyon turist!

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu Çınar ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde incelemede bulundu

Haberler 11.09.2020 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, 2025te Zerzevan Kalesinde yerli ve yabanc 5 milyon turist hedefliyoruz. 5 milyon turisti buraya getirebilirsek, Diyarbakr ve Mardinin turizm ekonomisine çok ciddi katk sunmu oluruz. dedi.

Vali Karalolu, çnar ilçesinde UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan ve Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim alan olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kaleside incelemede bulundu.

Doç. Dr. Aytaç Cokundan kaledeki kazlar hakknda bilgi alan Karalolu, kalenin Roma imparatorluunun doudaki kalesi olmas bakmndan önem tadn kaydetti.

Kalenin tarihinin Asurlulara kadar gittiini görmenin mümkün olduunu anlatan Karalolu, kalede bugüne kadar en iyi korunmu Mitras Tapnann bulunmasnn kaleyi dünya gündemine tadn aktard.

GEçEN YIL 450 BN ZYARETç GELD

Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarlar Federasyonundan Altn Elma ödülünün Zerzevan Kalesinde yaplan çalmalar nedeniyle Diyarbakra verildiini anmsatan Karalolu, unlar kaydetti:

Baz dünya kurulular belgesel çekimlerinde ve dergilerde kaleye yer verdi. Bu gelimeler Zerzevan Kalesini hem Türkiyenin hem de dünyann gündeminde tutacak. Geçen yl kaleye 450 bin ziyaretçi geldi. 2020 hedefimiz 1 milyon ziyaretçiydi ancak pandemi dolaysyla bunu gerçekletiremedik. Dünya da turizm hareketleri sfrland, buna ramen 120 bin ziyaretçisi var. 2025 ylndan Zerzevan Kalesinde yerli ve yabanc 5 milyon turist hedefliyoruz. 5 milyon turisti buraya getirebilirsek Diyarbakr ve Mardinin turizm ekonomisine çok ciddi katk sunmu oluruz.

KALEDE GÖKYÜZÜ GÖZLEM ENL YAPILACAK

Karalolu, kalenin gökyüzü gözlem merkezi olarak da kullanldn, Mithras Tapnann gökyüzü gözlemlerinin yapld yer olduunu kaydetti.

Amatör gökyüzü gözlemi yapan birçok grubun kaleye geldiini aktaran Karalolu, öyle devam etti:

Önümüzdeki dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanl ve TÜBTAKla kalede gökyüzü gözlem enlii yapacaz. Antalya Saklkentte yaplann benzerini ülkenin her tarafndan gelecek vatandalarmz, gökyüzü, yldzlar ve uydularla meraklarn giderecekleri gökyüzü gözlem enliini yapm olacaz. 2022de Türkiyenin temas Zerzevan Kalesi olmas için çalma yapacaz. Bu konuda kentteki bütün taraflarn destek sunmasn bekliyoruz. 2021de Diyarbakr temas olarak Zerzevan 2021 Diyarbakr diye kodlamak istiyoruz. Bu ekilde kentin turizmi ve kalenin tantmna katk vereceini temenni ediyorum.

Ana Sayfaya Git