Hedef 5 milyon turist getirmek

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde PKK'lı teröristler, 2015-2016 yıllarında yaptıkları çukur eylemiyle birçok alanı yakıp, yıktı; cami, kilise ve tarihi mekanların yanı sıra binlerce evi de kullanılamaz hale getirdi. Güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla teröristlerden temizlenmesinin ardından ilçenin yeniden inşası için çalışma başlatıldı.

Haberler 19.03.2021 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde hendeklerin kapatlmas, barikatlarn kaldrlmas ve PKKl teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacyla 2 Aralk 2015te Sur içinde kalan Fatihpaa, Hasrl, Dabanolu, Sava, Cevatpaa ve Cemal Ylmaz mahallerinde sokaa çkma yasa ilan edildi. Yasan ardndan 18 Aralkta bordo bereliler, jandarma, polis özel harekat timleri ve güvenlik korucularnn katlmyla Bayrak-12 Sur Müterek Özel Birlik Operasyonu düzenledi. Operasyon, 9 Mart 2016da sona ererken, 279 PKKl etkisiz hale getirildi, 206 barikat kaldrld, 7 hendek kapatld, 365 el yapm patlayc imha edildi, 504 silah ve bu silahlara ait 48 bin 48 mühimmat ele geçirildi. çukur eylemleri srasnda PKKl teröristler tarafndan çok sayda tarihi mekan ve ev de tahrip edildi.

TOKDEN EVLER YIKILANLAR çN YEN KONUT

Teröristlerin çukur eylemleri srasnda binlerce evin yklmas nedeniyle yerinden edilenler ve Surun yeniden ihyas için projeler hayata geçirildi. PKKl teröristlerin evlerini ykt kiiler için TOK tarafndan kentin baz yerleim alanlarnda yeni konutlar ina edilirken, Sur için de yeni imar plan hazrlanarak, hem restorasyon hem de ina çalmalar balatld.

6 MAHALLE TAMAMEN YOK OLDU

Surdaki ina ve restorasyon çalmalarna ilikin Demirören Haber Ajansna (DHA) konuan Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, Fatihpaa, Hasrl, Dabanolu, Sava, Cevatpaa ve Cemal Ylmaz mahallerinde 7 bini akn konut ve 21 bin kiinin yaad alanlarn tahrip olduu söyledi. Kaymakam çiftçi, öyle konutu:

2015 ylndaki çukur eylemlerinden sonra Surdaki 6 mahallemiz adeta tamamen yok olmutu. Bu mahallelerimizde 7 bini akn konut ve 21 bin vatandan yaad alanlar maalesef tahrip olmutu. çatma sürecinin sona erdii tarihten itibaren Sayn Cumhurbakanmzn önderliinde ve talimatlaryla çevre ve ehircilik Bakanl koordinesinde çok youn bir çalma balatld. Koruma amaçl imar planna uygun olarak ve koruma kurullarndan izin alnarak Sur içinde yeniden bir ina projesi balatld. Bu noktada 506 yeni konut yapld. Tamamen müstakil ve avlulu Diyarbakr evleri tarznda. 147 tane i yeri, 9 otel ina edildi. Tabi bu çatma sürecinde ilçede tahrip olan, zarar gören 349 tescilli yap var. Bunlar sivil tescilli yaplar. Bu sivil tescilli yaplarn da restorasyonlar yine çevre ve ehircilik Bakanlmz TOK marifetiyle yaplmaya baland. imdiye kadar 249 konutun ihaleleri yapld, 106 konutun ihale çalmalar devam ediyor TOK tarafndan. Bunlar da tamamlandnda Sur içerisinde yeni yaplar ve restorasyon yaplacak yaplarla beraber bu alann tamam ayaa kaldrlm olacak.

KELDAN VE SURP GRAGOS KLSELERNDEK çALIMALAR YIL SONU TAMAM

Kaymakam çiftçi, resmi tescilli yap, cami, kiliselerin de bulundu 18 tarihi yapda Vakflar Bölge Müdürlüünce restorasyonun yapldn dile getirerek, Bunlarn içinde 4 tane de kilise var. Bu kiliselerin en mehuru Surp Giragos Kilisesi. Daha önce Ermeni Protestan ve Ermeni Katolik kiliselerinin restorasyonu tamamlanmt, onlar artk faaliyet verebilecek durumdalar. Keldani ve Surp Giragos kiliseleri de bu yln sonuna doru teslim edilecekler ve cemaatlerine hizmet verecek duruma gelecekler dedi.

KURUNLUYU RAMAZAN PROGRAMLARIYLA HAREKETLENDRMEK STYORUZ

Daha önce çarpk yaplamann olduu alan için Diyarbakr mimarisine uygun çalmalar yürüttüklerini belirten Kaymakam çiftçi, unlar söyledi:

u anda yine çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan peyzaj projesi tamamland ve ihale aamasna geçildi. Daha önce çkaledeki yaplar ykld ve oras tamamen yeil alana kavuturuldu, Hz. Süleymann etrafndaki igaller kaldrld. Daha sonra yine u an Millet Bahçesi olarak kullanlan alandaki igaller kaldrld. Oradaki evler kamulatrld ve 156 dönümlük bir alan Millet Bahçesi olarak Diyarbakra hizmet veriyor. Yeni yaplar zaten tamamland, önemli bir ksm ve hak sahiplerine teslim etme aamasna geldi. 506 konutluk alanda hak sahiplerine teslim noktasnda bir çalma var. u ana kadar 300 vatandamz bu konutlar teslim alma noktasnda sözlemeye imza att, dier vatandalarn da sözlemeyi imzalamalarn bekliyoruz. Surdaki bu konutlarn da teslim süreçleri, önümüzdeki 2 ayda balatmay hedefliyoruz ve Surda ramazan ayyla beraber ksmi bir açlma bekliyoruz. Kurunlu Caminin etrafn ramazan programlaryla hareketlendirmeyi hedefliyoruz.

5 MLYON TURST GETRECEK PROJENN TEMEL YER OLACAK

Kaymakam çiftçi, tarihi mekanlarn restorasyonu ve yeni yaplarn tamamlanmasnn ardndan kente 5 milyon turistin gelmesini hedeflediklerini belirterek, Tamamen yeni vizyonla Surun kaybetmeye balad cazibe merkezi olma vasfn, ticaret ve turizm merkezi olma vasfn yeniden kazandracak ekilde hedefimiz olan Diyarbakra 5 milyon turisti getirecek projenin en temel yeri buras olacak. Tamamlandnda kafeleriyle sosyal donat alanlaryla otelleriyle Millet Bahçesi ve surlaryla ki surlarda da sayn valimizin önderliinde yeniden bir dirili hareketi balad ve surlarda restorasyon süreçleri devam ediyor. Bunlar tamamlandnda Sur, bambaka bir vizyonla çok güçlü bir ekilde hem Diyarbakrllara hem Türkiyedeki bütün vatandalara hem de tüm dünya milletlerine hizmet edecek bir hüviyete kavumu olacak. Bu sene hedefimiz, Diyarbakrda en az 2 milyon turisti arlamak; ama Diyarbakr 5 milyon turisti arlayabilecek potansiyele ve kapasiteye sahip. Surdaki yaplanmann tamamlanmas ve yeni alanlarn açlmasyla beraber 5 milyon turisti arlamay hedefliyoruz. Bu, hem Diyarbakrn kalknmas ve gelimesi hem de dou- bat kaynamann salanmas noktasnda çok önemlidir diye konutu

Ana Sayfaya Git