Her İlin Riskine Göre Mücadele

İçişleri Bakanı Soylu, her ilin risk durumlarına göre mücadele yöntemleri geliştirdiklerini belirterek, "Uyuşturucu kaçakçılığını terörden bağımsız göremeyiz" uyarısını yaptı. Soylu; "Dünyanın en fazla ecstasy hap yakalayan ülkesi olduk.

Haberler 14.09.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Soylu, her ilin risk durumlarna göre mücadele yöntemleri gelitirdiklerini belirterek, Uyuturucu kaçakçln terörden bamsz göremeyiz uyarsn yapt. Soylu; Dünyann en fazla ecstasy hap yakalayan ülkesi olduk.

Diyarbakrda Bölge Valileri Toplants Vanda ise Kaçakçlk, stihbarat, Koordinasyon Kurulu toplantsna katlan çileri Bakan Süleyman Soylu, çileri Bakan Soylu, her ilin risk durumlarna göre mücadele yöntemleri gelitirdiklerini belirterek, Uyuturucu kaçakçln terörden bamsz göremeyiz uyarsn yapt. Soylu, 2017 ylnda 8,6 milyon adet ile dünyada en fazla ecstasy yakalayan ülke olmay baarmtk. Bu yln ilk 8 aynda gerçekletirilen 4 milyon 47 bin adet ecstasy yakalamas ile bu baarmz da sürdürdüümüz görülmektedir dedi.

Soylu ilk olarak Vandaki toplantya katld. Toplantda uyuturucu, akaryakt, tarihi eser ve göçmen kaçakçlna yönelik operasyonlar, sonuçlar ve tedbirler masaya yatrld. Toplantnn ilk bölümü basna kapal olarak gerçekletirildi. Toplantnn ikinci bölümünde konuan Soylu, dünyann, risk yönetiminde en zor corafyasnda bulunduklarn belirterek, Anadoludaki bin yllk büyük devlet varlmz, bize önemli bir tecrübe verdi. Risklerimizi ve sorumluluklarmz, bu tecrübeyle beraber yönetebiliyoruz. Ama kendimizi sürekli yenilemek, sürekli gelitirmek, sahay sürekli kontrol altnda tutmak ve dünyann nereye gittiini doru takip etmek zorundayz. Orta Douda yllardr süren ekonomik açdan geliememe sorunu, siyasi istikrarszlk yaratmaktadr. Siyasi istikrarszlklar, hükümet boluklarn douruyor. Bu boluklar çatma alan oluturuyor. Terörist örgütler, hem kan aktyor, hem de uyuturucu, insan ticareti, kaçakçlk gibi organize suçlarda faaliyet göstermeye balyor. Nihayetinde oluan bu kaotik durum, kitlesel göç dalgalar ve buna bal dramlar oluturmaktadr dedi.

KARADENZDE KAçAKçILIK çN YOL AçMAYA çALIIYORLAR

ABDnin Afganistana müdahale ettii 2002de Afganistandaki haha üretim alannn 17 bin hektar olduunu belirten Bakan Soylu, 2017de ise bu orann 328 bin hektara çktnn söyledi. Hesapta bar, demokrasi ve istikrar götürüldüünü, ancak geçen yl Afganistanda üretilen afyon miktarnn bir önceki yla göre yaklak iki kat artarak 9 bin tona çktna dikkat çeken Soylu, Bu, Türkiyenin uyuturucu konusunda önemli bir arz basks altnda olduu anlamna geliyor. PKKnn Karadeniz Bölgesine açlm stratejisini sadece terör faaliyeti balamnda düünürsek hata ederiz. Burada, kaçakçlk yollarnn Karadenize kaydrlmas ve bu yollarn kontrol edilebilmesinin altyapsn kurmaya, böylece kaybettikleri finansman kaynaklarn geri kazanmaya da çalyorlar. Jandarmamz ve polisimizle bu yaplanmay çok ükür henüz balamadan çökerttik diye konutu.

NARKOTMLERMZ, U ANA KADAR 50 LDE KURULDU

Bakan Soylu, özellikle Türkiyede kentlerin ve gençlerin hedeflendiini, her iki yöndeki bu zehir ticaretinin PKK eliyle yürütüldüünü belirterek, öyle konutu: PKK sadece Türkiyede deil, Avrupada da 1990larn bandan beri uyuturucu ticaretinin yaklak yüzde 80ini elinde tutuyor. Narkotimlerimiz, u ana kadar 50 ilde kuruldu, 31 il için çalmalarmz devam ediyor, hatta bu 31 ilin personeli de u anda Ankarada narkotik eitimlerinde. 9 Kasm itibaryle 81 ilde faaliyete geçmi olacaktr. Ayrca geçtiimiz austos aynda bin personelimize narkotik eitimi verdik ve sahadaki mücadelemize dahil ettik.

AVRUPANIN EN FAZLA ERON YAKALAYAN ÜLKES OLDUK

Bakan Soylu, önümüzdeki dönemde Salk ve Adalet bakanlklarnn uyuturucu ile mücadele alanndaki verilerinin karar destek sitemine entegre edileceini söyledi. Bakan Soylu, alnan tedbirlerin, PKKya kar yürüttükleri baarl terör operasyonlarnn, uyuturucu ile mücadelenin de sahaya olumlu ekilde yansdn belirterek, konumasn öyle sürdürdü:

Bir taraftan Cerablus, Azez, Mare ve Afrinde gerçekleen darya yönelik oluturduumuz operasyonlarda özellikle uyuturucuyla mücadele konusunda bize destek olmutur. 2017 ylnda 17 bin 752 kilo eroin yakalamas ile Avrupann en fazla eroin yakalayan ülkesi olduk. Bu yln ilk 8 aynda gerçekletirilen 4 milyon 47 bin adet ecstasy yakalamas ile bu baarmz da sürdürdüümüz görülmektedir. Yine 2017 ylnda 26 milyon adetle son yllarn en yüksek captagon yakalamasn gerçekletirmitik. Bu yln ilk 8 aynda da 8.6 milyon adet captagon yakalamas gerçekletirdik.

HER LN RSK DURUMLARINA GÖRE FARKLI MÜCADELE YÖNTEM

PKKnn ciddi finansman kaynaklarndan birisi olan yasad ekim konusunda da 2016da 82 milyon Hint kenevirinin imha edildiini, bu rakamn 2017de 19 milyona gerilediine ifade eden Soylu, yaplan operasyonlar sayesinde kenevir ekilen tarlalarda bugün normal tarm ürünleri yetitirildiini söyledi.

çileri Bakan Soylu, Risk yönetimi ve analiz çalmalar yapp, özellikle yüksek risk tayan yerlerde jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve gümrük muhafaza ekiplerimizin ibirliine arlk vermeyi kararlatrm durumdayz. Ayrca, ülkemizi bir bütün olarak ele alarak, ama her bölgenin ve her ilin risk durumlarna göre farkl mücadele yöntemleri gelitirmeye gayret gösterilecektir. Örnein ülkemizde yakalanan uyuturucunun yüzde 47si Marmara Bölgesinde yakalanmaktadr. Bu gerçekten hareketle bu bölgemizde aldmz tedbirleri artrp uzmanlamaya daha çok önem vererek mücadelemizi sürdüreceiz. Ayn ekilde toplam uyuturucunun yüzde 17sinin yakaland Güneydou Anadolu ve yüzde 14ünün yakaland Dou Anadolu Bölgemizde de benzer tedbirlerle daha baarl çalmalar gerçekletirilecektir eklinde konutu.

KAçAKçILII TERÖRDEN BAIMSIZ GÖREMEYZ

Emniyet Genel Müdürlüü KOM Daire Bakanlnca 2017de alkol ve mahzen, 2018de ise fç kodlu e zamanl operasyonlarn gerçekletirildiini, 2018de 100 yasa d alkollü içki imalathanesinin ele geçirildiini söyledi.

DYARBAKIRDA DA VALLERLE GÖRÜTÜ

Vandan Diyarbakra geçen Bakan Soylu, Dou ve Güneydou Anadolu bölgesindeki 9 ilin vali, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlar ile bölge valiler toplantsna bakanlk yapt.

BÖLGENN HUZURUNUN SALANMASI

Toplantnn açlnda konuan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, ev sahiplii yapmann mutluluunu yaadklar toplantnn ülke adna hayrl sonuçlar getirmesini diledi. Güzelolu, ülkede tesis edilen huzur ve güven ortamna iaret ederek unlar kaydetti:

Bakanmzn liderliinde yürütülen terörle mücadele perspektifinde hamdolsun bugün güvenli ve huzurlu bir iklimdeyiz. Her açdan devletin gücünün hissedildii, bu anlamda bütün kurum ve kurulularn i birlii içerisinde çok güçlü bir ekilde terör bata olmak üzere bütün hukuk d suç ve unsurlara kar büyük bir baar sergiledii bir dönemdeyiz.

Basna kapal devam eden toplantya Bakan Yardmclar Mehmet Ersoy ve Muhterem nce, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Adyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakr, Elaz, Mardin, Mu, Tunceli ve anlurfa valileri, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlar, ilçe kaymakamlar, ller daresi Genel Müdürü Doç. Dr. lker Gündüzöz ile güvenlik bürokrasisi yetkilileri katld. Bölge valiler toplants basna kapal gerçekletirildi.

Ana Sayfaya Git