Herkes şikayetçi!

Sebze-meyve fiyatlarının artış göstermesiyle vatandaşın tepki göstermesiyle gözlerin çevrildiği komisyoncular, fiyat artışının kâr marjından değil, maliyetlerin yükselmesinden kaynaklandığı iddia ettiler.

Haberler 26.12.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi süreciyle beraber birçok gda ürününde olduu gibi sebze ve meyve fiyatlarndaki fiyat art tüketicilerin yan sra hem üreticileri hem de komisyoncular olumsuz etkiledi. Sebze-meyve reyonlarndaki artn kendi kr oranndan kaynaklanmadn belirten sebze hali esnaf, maliyet giderlerinin artmasndan ve satlarn düüklüünden dert yand.

Yaklak 40 yldr sebze hali esnaf olduunu belirten Ferhat Güreli bu yl yaanan kuraklk nedeniyle Diyarbakr ve çevre illerde yeillik ürünlerin yetimediini belirtti.

Bölgede yalarn olmamas nedeniyle yetimeyen ürünleri Marmara bölgesinden temin ettiklerini ve bu durumun meyve ve sebze fiyatlarna yansdn belirten Güreli, Bu durumda çiftçilere ek olarak nakliye ile mazot ücreti ödüyoruz ve tabi bu durum fiyatlara yansyor. Sokaa çkma kstlamalar ile birlikte vatanda sebze ve meyveye yöneldi ama fiyatlar gerçekten yüksek. Fiyatn dümesi bekleniyorsa devletin çiftçilere gübre ve zirai ilaçlar noktasnda yardm etmeli ve mazotu uygun fiyata vermelidir. Maliyet ne kadar düerse fiyat da o kadar düük olur. dedi.

KISITLAMALARDA SEMT PAZARLARININ KURULMAMASI HAL ESNAFINI OLUMSUZ ETKLED

Ulam ve personel ücretlerinin fiyatlara yansdn belirten Ömer Erkutlu sokaa çkma kstlamalaryla birlikte ilerinin düük olduunu söyleyerek, K artlarnn yan sra ulam ve personel ücretleri ile birlikte sebze ve meyve fiyatlar u an yüksek. Birde buna yasaklar da eklersek bizleri baya etkiliyor. Zaten uygulanan 2 günlük hafta sonu yasanda semt pazarlar kurulmuyor. Semt pazarlar kurulmadndan dolay bizler de i yapamyoruz. ifadelerini kulland.

Mevsiminde üretilemeyen ürünlerin karaborsaya dütüüne dikkat çeken Erkutlu, Seralarda üretimin az olmas fiyatlar etkiliyor. çiftçide üretim az olduu zaman ürün kara borsaya düer ve fiyat yüksek olur. Bu yl biz komisyoncularn beklentisi çok düük. Üretimin olmas için devletin, çiftçiye destek vermesi lazm. Üretim maliyeti yüksek olduu için çiftçi üretim yapamyor ve kazanamyor. çiftçinin kazanmas için destek paketleri verilmesi lazm. eklinde konutu.

Art gösteren fiyatlarn sebebinin komisyoncular olmadn belirten Muhammed Ahmet Mirhanl, ürünlerin fiyatlarnn belirlenme aamalarn anlatt.

PANDEMDEN DOLAYI HALKIN ALIM GÜCÜ DÜTÜ, TÜKETM OLMUYOR

Mirhanl, Elmay dalnda bir TLye alp 3,5 TLye sattmzda 2,5 TL kazanmyoruz. Bunu herkes yanl anlyor. Bunun tamam karmz olsayd bir ay i yaptmzda bütün hayatmz kurtarrdk, öyle bir durum yok. Bir liraya aldmz elmaya 40 kuru kasa ücreti, 40 kuru içilik, yükleme-boaltma bedelleri, araç ba belediyeye ödenen vergi, iyeri kiras ve sigorta derken maliyet 2 TL oluyor. Sonuçta bir dükkndan 3-4 ailenin geçiminin de saland hesaplandnda elde bir ey kalmyor. dedi.

Yaklak 25 yldr halde esnaflk yapan Servet Erol ise, Pandemiden dolay halkn alm gücü dütü. Bazen aldmz mal istediimiz fiyata satamyoruz. çünkü tüketim olmuyor. Eskiden müteriler 5 kilogram alrken u an bir kilogram alyorlar. Halkn alm gücünün dümesi bizi de etkiledi. Ürünün fiyat artt zaman bu art bizden biliyorlar. Gelip halimizi görsünler sonra aleyhimizde konusunlar. sizlik had safhada olunca halkn alm gücü düüyor ve bizde bundan olumsuz olarak etkileniyoruz. Baz zamanlarda kazancmz hakkyla alamyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git