Hevsel Bahçelerinin dutları pazarda

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, 8 bin yıldır kesintisiz tarımın yapıldığı Hevsel Bahçelerindeki ağaçlardan toplanan dutlar kentin pazarlarında satılıyor.

Haberler 03.06.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan, 8 bin yldr kesintisiz tarmn yapld Diyarbakrn Sur ilçesi snrlarnda yer alan Hevsel Bahçelerinde bulunan dut aaçlarnn büyüklüü ve meyvelerinin lezzeti adndan skça söz ettiriyor.

HEVSELN DUTLARI

Beyaz dut, eki dut ve kara dut olmak üzere bir kaç çeidi bulunan bu meyveyi toplamak için haftann belli günlerinde Hevsel Bahçesine gelen Bager çiçek ve arkadalar belirledikleri aaçtan dut topluyor. Aacn altna önce beyaz bir örtü seren gençler, ardndan aac sallayarak meyvelerin dökülmesini salyor. Tepsiye özenle yerletirilen dutlar daha sonra pazardaki yerini alyor.

Ailesine ekonomik olarak yük olmamak için her yl dut sattn söyleyen çiçek, 8 karde olduklarn ve sadece evde bir çalann bulunduunu söyledi. Dut aacndan dutlar toplamann zor bir i olduunu ifade eden çiçek, Dut aacnn bir taraf yerden daha yüksekken bir tarafa daha alçakta kalyor. Yoku olan tarafta çaraf tutan arkada kayabilir. Aaca trmanan arkada düebilir, bu nedenle tehlikelidir dedi.

GÜNDE 100 TL KAZANIYOR

Bir günde yaklak 40 kilo dut topladklarn ve dutlarn kilosunu 10 TLye sattklarn belirten çiçek, günde 100 TL kazandn söyledi. Dutun Diyarbakrn bir sembolü olduunu ifade eden çiçek, Dutlar 2 günde bir toplamaya geliyoruz, aykladklarmz da, ya kuruturuz ya da pekmezini yapyoruz diye konutu

Ana Sayfaya Git