Hevsel'i dolu vurdu

Diyarbakır’daki UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Hevsel Bahçeleri'ndeki erik ağaçlarına, ilkbaharda etkili olan doluların zarar verdiği görüldü. Çiftçi Hatim Erim (44), "Bu sene 20 ton erik beklerken, kalitesi düşük yaklaşık 3 ton erik elde edebildik" dedi.

Haberler 10.08.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaban hayat ve biyoçeitliliinin yan sra Diyarbakr ile Güneydou Anadolu Bölgesinin sebze ve meyve ihtiyacnn ksmen karland, UNESCO Kültür Miras Listesinde bulunan Hevsel Bahçelerinde üzüm, eftali, elma ve erik gibi meyveler ile reyhan, dere otu, maydanoz, marul, lahana, soan, prasa ve sarmsak gibi çeitli ürünler yetitiriliyor.

lkbaharda bölgede etkili olan dolularn ise verdii zarar, meyveler olgunlatktan sonra ortaya çkt. Bu durum, meyvelerin kalitesinin dümesine neden oldu.

DOLU VURDU

Hevsel Bahçelerinde çiftçilik yapan Hatim Erim, erikten zarar ettiklerini belirterek, lkbaharda ar yamur yad. Yamurdan sonra bayramda gece dolu yad. O dolunun etkisi, meyve küçükken vurduu için hem geç yetiti hem de darbe ald. Kabuk tuttu. Bir de küçük kald. Epey bir zarar oldu. Kalitesini düürdü. Sata götürdüümüz zaman millet sürekli ikayetçi. Hem tad hem üretimi düük kald. Diyarbakr, u an scak ve ondan dolay yumuak kald. Burada, bildiimiz tüm yeillikler yetiiyor. u an tarlalarmzda eftalilerimiz de var. 10 dönümde kark meyve var. Bu 10 dönüm ar ya olmazsa bir hastalk olmazsa nereden baksan 1520 ton elde edebilirsiniz. Bu sene yalardan epey mantara çevirdi. 20 ton beklerken 2,5- 3 ton zarar ettik diye konutu.

Ana Sayfaya Git