Hilal önce Afrika’da!

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, hicri takvime göre bu yıl ramazanın başladığını bildiren hilalin ilk kez Afrika'nın ortalarından, şevvalin (Ramazan Bayramı) başladığını bildiren hilalin ise Asya kıtasının güneydoğusundan itibaren görülmeye başlayacağını bildirdi.

Haberler 09.04.2021 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lek, dünya genelinde geçen yl olduu gibi bu yl da Kovid-19un gölgesinde ihya edilecek on bir ayn sultan huzur, bereket ve ifa ay ramazann balamasna günler kaldn, 12 Nisan 13 Nisana balayan gece sahura kalklacan ve ayn gün ilk iftarn yaplacan söyledi.

Ramazan hilalinin bu yl dünyada ilk kez hangi ülkede görüleceine ilikin bilgi veren lek, Kuran- Kerimde Rahman, Enam, Yunus, Tevbe ve Bakara surelerinde bir hesaba göre hareket eden güne ve ayn dier fonksiyonlarnn yan sra ayn bir hesap ölçüsü klndn belirtti.

lek, ayn yeryüzünden hilal eklinde balayp kademe kademe farkl ekillerde görülmesinin insanlar ve hac ibadeti için vakit ölçüleri olduunu hatrlatt.

Fkh bilginlerinin çounluuna göre kameri ayn, günein batmasnn ardndan ayn dünyann herhangi bir yerinden ilk defa hilal eklinde çplak gözle görülmesi veya görülebilecek halde olmasyla baladna iaret ederek, Türkiyenin 1978te stanbul Rüyeti Hilal Konferans ve 2016da Uluslararas Kameri Aybalar ve Hicri Takvim Birlii Kongresinde alnan kararlar dorultusunda dünyann herhangi bir yerinden hilalin görülmesini temel aldn aktard.

Hicri günün, güne battktan sonra balayp ertesi gün güne batana kadar devam ettiini ve dini günlerin bu ekilde belirlendiine deinen lek, kameri ayn ise güne battktan sonra ayn hilal eklinde ilk defa görülmesiyle baladn ve ertesi günün ayn birinci günü olduunu vurgulad.

- Kameri ayn baladn bildiren içtima ve rüyet zamanlar harita ile yaymlanyor

Hicri 1442 ramazan hilalinin görülebilirlik haritasn ekranda gösteren lek, unlar kaydetti:

Sar ile taral olan alan hilalin ilk defa dünyann neresinden görülebileceini gösteren bir harita. Bu tespiti ayn hareketini hesaplayarak yapyoruz. çtima ve rüyet dediimiz tanmlar ve bunlarn kriterleri var. Dünyann neresinden ilk defa görüleceini hesapla belirliyoruz. Bu haritamzdan görüldüü gibi bu sene ramazan hilali Afrikann ortalarndan itibaren görülmeye balayacak. 12 Nisan 2021 Pazartesi günü Greenwich saatiyle 02.31de içtima, 18.21de ise rüyet olacak. Dolaysyla 13 Nisan Sal günü ramazann birinci günü balayacak.

- Hilalin görülmesi konusundaki içtihat farkll ve ramazan ibadetleri

lek, bütün ülkelerin ayn günde ramazana balayp balamadna ilikin soru üzerine u ifadeleri kulland:

Türkiye ve Afrika ülkelerinin çounluu ayn gün balayacak. Hava bulutlu olmadkça onlar bu hilali görecek ve ramazana balayacak. Suudi Arabistan ise kendi ülkesinden hilal görülmemesine ramen Mekkede 12 Nisanda ayn ufuk yükseklii 4 derece 20 dakika olacak. Ay, güneten 23 dakika sonra batacak. Belirli bir ufuk yüksekliine sahip olduu için Suudi Arabistan da büyük ihtimal ramazana dier ülkelerle beraber balayacak.

Fakat gördüünüz gibi Asya ülkelerinde hilal gözükmüyor. Asya ülkelerinden Özbekistan, Banglade, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerin balamama ihtimali yüksek. çünkü o ülkeler kendi ülkelerinin yani corafi snrlarnn içerisinden hilalin görülmesini bekleyecekler. Bugüne kadar yapm olduklar uygulama bu ekilde. slam aleminde zaman zaman bizden bir gün önce veya bir gün sonra bayram yapan ülkelerin bulunmas bu sebepledir. Din leri Yüksek Kurulunun görüüne göre, bu tür içtihat farkllndan doan farkl uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermez.

- Yurt içinde 41, yurt dnda 39 ehirde hilal gözlem çalmas yaplacak

Ramazan Bayramnn müjdecisi evval hilalinin görülebilirlik haritasn da gösteren lek, dünya genelindeki ülkelerin büyük ksmnn evval hilalinin görülebilirlik kriteri içerisinde yer aldn bildirdi.

lek, bu haritada Avustralyann belirlenen snrlar dnda kaldn ve baz yerel gruplarn Ramazan Bayramn bir gün sonra balatma ihtimali olduunun altn çizerek, öyle devam etti:

Dünyada çounlukla ülkeler evval ayna beraber balayacak. evval aynda da 11 Maysta Greenwich saatiyle saat 19.00da içtima, 12 Maysta Greenwich saatine göre 12.36da rüyet olacak ve hilal ilk defa Asya ktasnn güneydousundan, Endonezya adalar ve Hint Okyanusundan itibaren görülmeye balayacak. 13 Mays Perembe günü de evval aynn biri yani Ramazan Bayramnn birinci günü olacak. Bu sene ramazan ayn 30 gün tutacaz.

Haritadan görülecei üzere evval hilali Türkiye ve Suudi Arabistandan hava artlar müsait olduu ölçüde görülebilecek. Rüyet günü olan 12 Mays 2021 çaramba günü Ankarada güneten 44 dakika, Mekkede ise güneten 39 dakika sonra hilal batacak. Güne batt anda hilal Mekkede 7 derece 29 dakika Ankarada 6 derece 38 dakika ufkun üstünde bulunacak. Hilal görülme kriterleri saland için hava bulutlu olmad sürece her iki ehirden de hilal görülebilecek. Dünyann büyük bir ksmnda hava artlarnn müsait olduu yerlerde evval (Ramazan Bayram) hilali görülebilecek.

lek, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle geçen yl ramazan ve evval hilal gözlem çalmas yaplmadn ancak zilhiccenin yapldn hatrlatarak, u bilgileri verdi:

Bu sene de haritamzdaki yerleri baz alarak yine yurt içinde 41 il müftülüünde, yurt dnda da 39 ehirdeki temsilcilerimizin bakanlnda ramazan, evval ve zilhicce hilal gözlem çalmalar yaplacak. Bakanlmzn, kameri aybalar ile ilgili çalmalar vakithesaplama.diyanet.gov.tr adresinde Ruyet-i Hilal çalmalar bal altnda yaynlanmaktadr.

Ana Sayfaya Git