Hilar mağarlarında nefesler tutuldu!

Diyarbakır'da AFAD, UMKE ve İl Sağlık Müdürlüğünün desteğiyle Ergani ilçesinde, dünyada ilk tarım yapılan Çayönü Hilar Mağaraları'nın bulunduğu alanda 3 gün süren tatbikat gerçekleştirdi

Haberler 23.09.2017 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Afet ve Acil Durum (AFAD) l Müdürlüünce, UMKE ve l Salk Müdürlüünün desteiyle Ergani ilçesinde dünyada ilk yerleik yaama geçilerek tarm yaplan çayönü Hilar Maaralarnn bulunduu alanda 3 gün süren tatbikat gerçekletirildi.

AFAD l Müdürlüünce, UMKE ve l Salk Müdürlüünün desteiyle arama kurtarma faaliyetlerinde uluslararas düzeye yükselmek amacyla düzenlenen INSARAG (Uluslararas Arama Kurtarma Danma Grubu) snavna hazrlk için yaplan eitim tatbikatna 75 kiilik ekip katld.

Tatbikatta senaryo gerei Afrikada bir kentte meydana gelen depremde dedektör köpeklerle enkaz altnda kalan yarallar kurtarld. Personele doada zorlu koullarda afet bölgelerinde hayatta kalmak ve darda kalabilmek konularnda eitimler verildi.

l Salk Müdür Yardmcs Dr. Hakan Karaka, yapt açklamada, tatbikatn 3 gün sürdüünü, tatbikatta alanda yaam, temel daclk eitimleri, yüksekten hasta indirme gibi benzeri eitim faaliyetleri yapldn söyledi.

Diyarbakrn tantmna katk sunmak için Ergani ilçesindeki Hilar Maaralarnn bulunduu tarihi alanda tatbikat gerçekletirdikleri ifade eden Karaka, öyle konutu:

Hilar Maaralarnn geçmii çok eski. nsanlarn ilk toplu yaama geçtii ve ilk tarmn yapld yer. çok iyi bilinmeyen bölgelerimiz. O yüzden hem buralarn tantlmas hem de bölgenin ekolojik dengesini koruyarak tatbikatla insanlarn bu bölgeyi tanmasn istedik. Daha önce de Silvan ilçesindeki Hasuni Maaralarnn bulunduu bölgede yapmtk. Bundan sonra kentin farkl yerlerinde ayn ekilde tatbikatlarmz devam edecek.

- Dünya için çalan bir grup haline geldik

Tatbikatta personelin zorlu artlarda hayatta kalarak arama kurtarma faaliyetlerini yapmas için eitim verildiini belirten Karaka, personelin doada zorlu koullarda afet bölgelerinde yaamlarn sürdürmelerini salamak, darda kalabilme becerisini gelitirmek ve kondisyonlarn arttrmak gibi eitimler verildiini aktard.

Dünyada arama kurtarma faaliyetlerinde kullanlan tüm ileri teknoloji ekipmanlarn Türkiyede kullanldn vurgulayan Karaka, unlar söyledi:

AFADn son çalmalaryla arama kurtarma çalmalarnda dünyadaki sayl ülkelerden biriyiz. O yüzden arama kurtarma faaliyetlerinde kullanlan tüm ekipmanlarmz dünya standartlarnda. Bakanlmz teknolojiyi takip ediyor. O yüzden artk sadece ülkemiz için deil dünya için çalan bir grup haline geldik.

Türkiyenin deprem bölgesinde olduunu, afetler konusunda ülkenin çok aclar çektiini anlatan Karaka, bu nedenle her zaman hazr olmalar gerektiini dile getirdi.

Karaka, Bu eitimler de hazrln en önemli noktalarndan birisi. Eksikliklerin görülmesi ve birlikte çalmann öneminin anlalmas açsndan çok önemlidir. dedi.

- Son teknolojik ürünleri kullanyoruz

AFAD Diyarbakr Arama Kurtarma Birim Amiri Mehmet Ali Aslan da INSARAGa dahil olmak için bir dizi tatbikatlar gerçekletirdiklerini anlatt.

AFAD olarak kullandklar malzemeye göre dünyann ilk 3 ülkesi arasnda yer aldklarna dikkati çeken Aslan, unlar kaydetti:

Son teknolojik ürünleri kullanyoruz. Arkadalarmzn hepsi kendi dalnda uzman, hepsi müdahalede birinci snf eitim alm. 2 ay sonra INSARAG için yaplacak snava Türkiyenin farkl illerinden 9 birlik daha hazrlk yapyor. nallah bu birliklerimizle birlikte INSARAGa dahil oluruz.

Ana Sayfaya Git