HÜDA PAR GİK üyesi Dinç: Vatandaşın sağlığı üzerinden tasarruf yapmayın!

HÜDA PAR GİK üyesi Faruk Dinç, bazı ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılmasına tepki göstererek, "Tasarruf sağlanacaksa bu, vatandaşın ilaçlarıyla değil başka yerlere harcanan o şatafatlardan kısılarak tasarruf sağlanmalıdır." dedi.

Haberler 25.09.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel dare Kurulu (GK) Üyesi ve Diyarbakr l Bakan Faruk Dinç, salk sorunlar hakknda alt çizilecek deerlendirmelerde bulundu. Türkiyede salk sorununun gün geçtikçe daha fazla maduriyetlere yol açtna deinen Dinç, yanl politikalar nedeniyle doktorlarn kamu ve devlet hastanelerinde istifa ederek özel hastanelerde çaltklarna deindi.

laçlardaki zamlar ve muayene ücretlerinin vatandaa yansmas ciddi anlamda maduriyetlere neden oluyor

laç fiyatlarnn yükselmesi ve muayene ücretlerinin de vatandatan alnmasnn ciddi skntlara yol açtn vurgulayan Dinç, laçlarda sabit bir kur var ve bu kur oranlarna göre zamlar belirleniyor. Tabi yaplan bu zamlar sadece ilaçlara deil, bütün ürünlere yaplyor ve yaplmaya da devam ediyor. Mevcut hükümet baa geldii zaman vatandan en çok övdüü salk ve ilaçlara yaplan desteklerdi. Bu da hükümetin, vatandan desteini almasna neden oldu. laçlardaki zamlar ve muayene ücretlerinin vatandaa yansmas ciddi anlamda maduriyetlere neden oluyor. Kaç yl önce cüzi bir farkla vatanda ilaçlarn alabiliyordu. Ama uan ilaç fiyatlarnn yükselmesinden kaynakl ve muayene ücretlerinin de bunlara eklenmesiyle birlikte vatanda ilaçlarn almakta zorlanyor. Vatanda hastaneye gitmeden eczaneden 6 TLye alabilecei bir ilac, hastanede doktor bu ilac reçetelendirirse buna muayene ücreti ve katk paynn eklenmesiyle beraber daha yüksek bir fiyata neden oluyor. dedi.

llaki tasarruf salanacaksa vatandan ilaçlaryla deil baka yerlere harcanan o atafatlardan kslarak tasarruf salanmaldr

Son zamanlarda SGK tarafndan baz ilaçlarn geri ödeme listesine çkarlmasna tepki gösteren Dinç, Turuncu reçete dediimiz pahal ilaçlar var ve vatandan bu ilaçlar kendi imknlar ile karlamas zor bir durumdur. Bu ilaçlarn fiyat çok yüksek olmas nedeniyle vatandalarmzn ayda bir ya da üç ayda bir bu ilaçlar almas imknszdr. Bu nedenle bu ilaçlar SGKnn karlamas güzel gelimelerdir. Ama bu son süreçte baz ilaçlarn geri ödeme listesinden çkarlmas kabul edilebilir bir durum deil. çünkü bu ilaçlar hastalarn sürekli kullanmas gereken ilaçlardr. Vatanda eczaneden bu ilaçlarn temin ederken karsna ciddi anlamda bir fiyat çkacaktr. llaki tasarruf salanacaksa bu vatandan ilaçlaryla deil baka yerlere harcanan o atafatlardan kslarak tasarruf salanmaldr. ifadelerini kulland.

BR DOKTOR HEM KADIN DOUMUNA BAKIYOR HEM DE KBBYE BAKIYOR

Devlet hastanelerinin yeteri kadar hizmet vermemesinden dolay vatandalarn özel hastanelere mahkm edildiine vurgu yapan Dinç, imkan olan vatandalarn özel hastanelere giderek tedavi olabildiklerini ama imkan olmayanlarn ise evinde aclar içerisinde kvrandn belirterek vatandaa büyük bir zulüm yapldn söyledi.

Dinç, sözlerine öyle devam etti:

Vatandan dii aryor ve vatanda 3 ay boyunca randevu alamamas nedenle ciddi skntlar yayor. Diyarbakr illimizin nüfusu yaklak iki milyondan fazladr ve buraya tedavi için çevre illerden gelen vatandalarla beraber say daha da yükseliyor. Bu kadar nüfusa Salk Müdürlüü 100 doktor görevlendirmi. Görevlendirilen bu doktorlar sadece bir bölüme tek bakmyor. Bir doktor hem kadn doumuna bakyor hem de Kulak Burun Boaza (KBB) bakyor. imdi diyecekler ki pandemi var ve biz onunla urayoruz. Peki, Covid-19 kadar acil müdahale gerektiren baka hastalklar yok mudur? Covid-19a odaklanmz ve sadece ona klarnz açmsnz. Covid-19 hastas dnda olan hastalara ne olacak? Kronik hastalklar olanlar veya hastalananlar tedavi olmayacaklar m? Tamamen pandemi süreci denilerek maalesef dier hastalklar öteleniyor. Bu da vatanda özel hastanelere mecbur ettiriyor. Paras olanlar özel hastanelere gidiyor ama paras olmayanlarda evinde aclar içerisinde kvranyor. Buda vatandaa büyük bir zulümdür ve bunun kabul edilebilir hiçbir taraf yoktur.

VATANDA ÖZEL HASTANELERE GDEREK RAHAT BR EKLDE D TEDAVSN OLABLYOR AMA DEVLET HASTANELERNDE TEDAV OLAMIYOR

Doktorlarn kamu ve devlet hastanelerinde istifa ederek özel hastanelerde çalmaya baladklarn ifade eden Dinç, Asgari ücretle çalan birinin dii arsa bu vatanda özel hastaneye giderek maann üç dört kat ile nasl diine implant yapsn? Ald ücret ile en fazla diine dolgu yapabilir. Az ve di sal hastaneleri düzenli bir ekilde çalmadklar için maalesef vatanda bu noktada çok ikyetçidir. Vatanda özel hastanelere giderek rahat bir ekilde di tedavisini olabiliyor ama devlet hastanelerinde tedavi olamyor. Doktorlara ilk durumlarda tavandan ek ödemeler verildi ve gözleri boyand. Bu nedenle onlar da güzel bir ekilde çaltlar. Ama daha sonra ek ödemeler kesilince doktorlar artk kamu ve devlet hastanelerinde istifa ederek özel hastanelere çalmaya gidiyorlar. eklinde konutu.

NEREDEN TASARRUF YAPIYORSANIZ YAPIN AMA VATANDAIN SALII ÜZERNDEN TASARRUF YAPMAYIN

ehir hastanelerin yaplmasnn güzel bir gelime olduunun altn çizen Dinç, ehir hastanelerinin içlerinin doldurulmas gerektiini aksi halde bir faydasnn olmayacann altn çizdi.

Dinç, u ifadelere yer verdi:

HÜDA PAR olarak çözümümüz; doktorlarn nüfus saysna göre görevlendirilmesidir. Her alana göre uzman doktorlar yetitirilsin ve ülkenin her bir yerine eit ve adil bir ekilde dalmlar salansn. Bunu yapmak da çok zor bir ey deildir. Kendi ehirlerinde alannda uzman doktorlarn olmamas nedeniyle vatandalar baka illerdeki hastanelere gitmek zorunda kalyor. Bu skntlarn görülmemesi veya görülmek istenmemesi nedeniyle bu durum vatandaa külfet oluyor. Diyarbakr ili için yaklak 6 yl önce kararlatrlm olan ehir hastaneleri maalesef halen yaplmam. ehir hastanelerinin yaplmas güzel bir gelimedir. Yalnz bunlarn içlerinin doldurulmas gerekir. Eer yeteri kadar doktor görevlendirilmezse, ehir hastanelerinin de olmasnn bir anlam kalmaz. Nereden tasarruf yapyorsanz yapn ama vatandan sal üzerinden tasarruf yapmayn ve tasarrufa da gitmeyin. çünkü salkta hiçbir hastalk ertelenemez.

Ana Sayfaya Git