Hükümlüler üretiyorlar!

Diyarbakır'da mesleki eğitim alan hükümlüler günde 15 bin ekmek üretiyor

Haberler 27.10.2021 - 13:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Açk Ceza nfaz Kurumunda mesleki eitim alan ve oluturulan frn atölyesinde çalan hükümlüler, günde 15 bin ekmek üretiyor.

Adalet Bakanl Ceza nfaz Kurumlar ile Tutukevleri yurtlar Kurumu, istihdama yönelik meslek edindirilmeleri ve mevcut mesleklerinin gelitirilmesi amacyla yürütülen faaliyet kapsamnda, ülke genelinde mesleki eitim verilen hükümlülere birçok atölye ve tesiste örendiklerini uygulama yapma imkan sunuyor.

Bu kapsamda Diyarbakr Açk Ceza nfaz Kurumu yurdu Müdürlüü bünyesinde oluturulan frn atölyesinde vardiyal sistemle çalan 30 hükümlü, mesleki eitimin ardndan ekmek üretimi yapyor.

Günde 15 bin ekmek üreten hükümlülerin salk ve kaza sigortalar yaplrken, verilen maala da hem kendi ihtiyaçlarn karlamalar hem de aile bütçelerine katkda bulunmalar salanyor.

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIMIZI TOPLUMA YENDEN KAZANDIRMAK STYORUZ

Diyarbakr Açk Ceza nfaz Kurumu Müdürü Mustafa Tatlca, AA muhabirine, kentte, yurtlar Kurumu Daire Bakanlna ait olan frn atölyesinin 6 yl önce hizmete girdiini söyledi.

20 bin ekmek üretme kapasitesine sahip olan frnda günlük 15 bin ekmek üretimi yapldn ifade eden Tatlca, hükümlülerin hem meslek örendiini hem de var olan mesleklerini gelitirdiklerini bildirdi.

Tatlca, Hükümlü ve tutuklularmz topluma yeniden kazandrmak istiyoruz. Frn atölyesinde 30 hükümlü istihdam ediliyor. Sigortas yaplarak, ücretleri ödeniyor, kar paylarndan da faydalanyorlar. stee göre diyet ve kepekli ekmek de üretilmekte. Ürettiimiz ekmekleri ceza infaz kurumlarmza, adliyelere ve anlama yaptmz baz resmi kurumlara satn gerçekletirmekteyiz. dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamnda frnda en üst düzeyde tedbirlerin alndna iaret eden Tatlca, maske, mesafe ve hijyen kurallarnn uygulandn, toplu yaama alan olduu için kurallara azami gayret gösterildiini aktard.

Tatlca, Frna gelirken hükümlü ve personelimiz dezenfektan paspasndan geçer, eldiven, bone ve maske takar. Üretim safhalarnda yabanc madde girmesini engelleyici bütün tedbirleri alr. Daha sonra ise üretime geçilir. Üretimde kullanlan bütün malzemeler hijyeniktir ve belli sürelerle kontrol edilir. Tamamen mevzuata uygun bir ekilde üretimlerimiz devam ediyor. diye konutu.

ATÖLYELER AçMAKTA, MOTVASYON SALAMAKTAYIZ

Hükümlülerin ayn zamanda psikolojik açdan ve rehabilitasyon yönünden de gelime saladn aktaran Tatlca, öyle devam etti:

Hükümlülerimiz bu sürede hem meslek örenmekte hem de kendilerini yararl hissettiklerinde motivasyon olarak üst düzeyde olmaktalar. Aileleri, çocuklar ve çevreleri de bunu fark ederek memnun olmaktadr. Bu memnuniyeti gördüümüzde çalma evkimizi en üst düzeye çkarmaktayz. Hükümlülerimize faydal olduumuzda, meslek kazandrdmzda ve onlarn güler yüzünü gördüümüzde biz de mutlu oluyoruz. Bu nedenle yeni atölyeler açmakta motivasyon salamaktayz.

Frn atölyemizde misyonumuz hükümlü ve tutuklularn i yurdu faaliyetlerine katlmlarn salayarak, meslek edindirmek ya da var olan mesleklerini gelitirerek topluma onlar yeniden kazandrmak. Hükümlülerin tekrar suç ilemesini engelleyerek, darda mesleklerini devam ettirmeleri, ailelerine, devlete ve millete faydal birey olmasn amaçlamaktayz. diyen Tatlca, hükümlü ve tutuklularn tamamnn üretime katlmasn salayarak, i yurdu faaliyetinin dünyaya örnek olmasn hedeflediklerini belirtti.

YAPTIIMIZ N KALTEL OLMASI BZ VE HÜKÜMLÜLER MUTLU EDYOR

Frn atölyesinin efi Orhan Yldrm ise hükümlülerin üretim yaptklarnda kendilerini psikolojik olarak daha rahat hissettiklerini söyledi.

Bu mutluluklarnn ie yansmasnn kendilerini de memnun ettiini dile getiren Yldrm, öyle konutu:

Neeli ve mutlu bir ekilde iimizi yapyoruz. bittiinde mutlu bir ekilde koularna gidiyorlar. e de sevinerek geliyorlar. Atölyede ürettiimiz ekmekler lezzetli. Kurumlar ekmein tadnn lezzetli olduunu söylüyor. Yaptmz iin kaliteli olmas bizi ve hükümlülerimizi mutlu ediyor. Hükümlüler aldklar maala ailelerine yük olmadklar için de psikolojik olarak mutlu oluyorlar. Bu mutluluklar da ie yansyor.

YEN BR MESLEM DAHA OLDU

Frn atölyesinde çalan hükümlülerden B.D, frnda görevinin ekmek piirmek olduunu, atölye sayesinde zamann verimli deerlendirdiini söyledi.

Daha önce mobilya sektöründe çaltn anlatan B.D, Burada ekmek yapacam, yeni bir meslek edineceimi hiç düünemezdim. Yeni bir mesleim daha oldu. Ekonomik olarak bana katk salyor. Ailemize yük olmuyoruz. Burada çalarak kendi ihtiyaçlarmz karlyor, ailemizin skntlarn gideriyoruz. Yeni arkadalklar da ediniyoruz. dedi.

Evli ve 2 çocuk babas olduunu belirten B.D, herkese özgürlüünün kymetini bilmeleri ve suça bulamamalar tavsiyesinde bulundu.

.A. da frn atölyesinde çalmaktan duyduu memnuniyeti dile getirerek, imizi severek yaptmz için ekmekleri çok güzel bir ekilde çkaryoruz. ime sevgi katyorum. çok titiz bir ekilde çalyoruz. Buradaki ekmekler sofralara gidiyor. imizi ne kadar özenle yaptmz herkesin görmesini istiyoruz. Daha önce meslek sahibi deildim. u an dar çkarsam iim hazr. Burada yaptmz çalmalar geleceimiz için çok önemli. Bizi topluma kazandrmak için yetkililer elinden geleni yapyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git