Hüzünlü Veda

İlk görev yeri Diyarbakır'da 5 yıl boyunca çalışmalarıyla iz bırakan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ervanur Kara, İstanbul'a atanmasıyla gönülden bağlandığı şehirden ayrılacak olmanın hüzünü yaşıyor.

Haberler 12.07.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kara, Yalovadan 5 yl önce atand, Diyarbakrn Masallar diyar olarak nitelendirdii Sur ilçesinde srasyla Tevfik Fikret Ortaokulu, Mimar Sinan ve Krklarda ilkokullar ile Bavar Ortaokulunda görev yapt.

Görevi süresince örencilerinin yan sra kentle de bütünleen Kara, terör saldrlarnn neden olduu psikolojik travmay atlatmalar amacyla örencileri için çeitli projeler hayata geçirdi.

Kara, bu kapsamda Tevfik Fikret Ortaokulunda bir koridoru, Bavar Ortaokulunda da bir salonu idarenin desteiyle kütüphaneye dönütürdü.

Kütüphaneleri, balattklar kampanyalarla Türkiyenin dört bir yanndan koli koli gönderilen kitaplarla dolduran Kara, bu sayede umut alad örencilerini kitap okumaya yöneltti.

Kara, örencilerini terörün neden olduu iddet ortamndan uzaklatrmak için mektup arkadal projesini hayata geçirerek, Türkiyenin farkl bölgelerinden vatandalarla Surlu çocuklar bu mektuplar sayesinde buluturmay baard.

Terör saldrlar nedeniyle evlerini ve ilçeyi terk etmek zorunda kalan örencileriyle irtibatn kesmeyen Kara, onlarn ders durumlarn takip etti, maddi ve manevi ihtiyaçlarn karlamaya çalt, TEOG sistemi kapsamndaki snavlara giren örencilerine eitim destei sundu.

Diyarbakrdaki görevinin ardndan stanbula atanan Kara, kentten ayrlacak olmann hüznünü yayor.

- Bu ehrin masalna kaplyordum

Kara, Diyarbakrda mutluluk ve umutla geçen 5 yln AA muhabirine anlatt.

çocukluundan bu yana tek hayalinin öretmenlik olduunu dile getiren Kara, Diyarbakra atandn örendiinde büyük mutluluk duyduunu söyledi.

Yalovadayken Sur ilçesine tarihi potansiyeli dolaysyla büyük ilgi duyduunu ifade eden Kara, Sur ilçesinde görev yapmasn ans olarak nitelendirdi.

Kara, göreve balad ilk yllarda kültür ve dil fark nedeniyle karlat zorluklar, kent gibi scak gördüü insanlarn yakn ilgisiyle ve örencilerine ballyla atn anlatt.

Her sabah okuluma Surun kaplarndan birinden geçerek varyordum. Bazen o kapdan geçtiimde kendimi farkl bir zaman diliminde bulacakmm gibi hissediyor, bu ehrin masalna daha bir kaplyordum. ehirlerin de ruhu olduuna inanyorum ve bu masals ruh beni daima sarp sarmalad. En zor zamanlarmda elimi, kalbimi tuttu. diyen Kara, ilçenin tarih kokan dar sokaklarn, kutsal mekanlarn örencileriyle gezdiini, Parl Safa Camisinin avlusunda birlikte simit yemelerini unutulmaz anlar olarak hep hatrlayacan aktard.

Kara, örencileriyle geçirdii vakitlerde Surun cvl cvl olduunu hissettiini vurgulayarak, Surdaki ilk görev yerinin terör örgütü PKKnn iki yl önce saldrlarn gerçekletirdii mahallelere yakn olmas nedeniyle örencileriyle zor zamanlar da geçirdiklerine iaret etti.

O dönemde de kentte bulunmasnn bir anlam olduuna inanarak görevini sürdürdüünü aktaran Kara, üzerine düen vazifeyi yerine getirmek için inançla çalmay sürdürdüünü kaydetti.

- Heybemde üç, be çocuk gülümsemesi

Kara, 3 yllk görevinin ardndan 2015 ylnda Sur ilçesinde terör saldrlarnn yaanmaya baladn anlatarak, Diyarbakrn en kötü zamanlarna ahit oldum. Bu süreçte tek gayem, derdim örencilerimin bundan etkilenmemesi için onlara Nasl ümit databilirim olmutu. Bir ekilde bana ulaan arkadalar oldu. Kampanyalar balattk ve kütüphane kurduk. Bu, örencilerim ve benim için de gerçekten büyük bir umuttu. Okula her gün koli koli kitap götürmek, kolilerce umuttu. Bu bize güç verdi. diye konutu.

lçede terör saldrlar yaanrken hiç tanmad insanlarn kendisine ulaarak örencilerine yardm yapmak istemesinin anlamna iaret eden Kara, bu umut ile salanan baarnn tarif edilemez bir mutluluk olduunu vurgulad.

Kara, mektup arkadalnn örencilerine son derece olumlu etki saladn anlatarak, örencilerinin ceplerinden çkan, burumu ve onlarca kez okunmu mektuplarn kendisini çok etkilediini belirtti.

Terör örgütü okullarmz yakp ykarken, okullarmza tehdit bildirileri datrken bizler burada bulunduk, buradan ayrlmadk. Koli koli umut, kitap tadk. u an yeni bir umudun türküsü söyleniyor. Herkesin korku ve ümitsizlik içinde olduu bir dönemde böyle bir ey baarmak zor muydu? Evet çok zordu ama sonrasnda ahit olduumuz güzellikler zorluklar bize unutturdu. ifadelerini kullanan Kara, iki okula kütüphane kazandrmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Kara, görev yapt 5 yl deerlendirirken, Heybemde vesilesi olduum üç, be çocuk gülümsemesi. Deer mi? Vallahi deer. nsanolu ku misali. Vakit dolup uçup gitmeden u diyarlardan, heybemizi güzellikle doldurmayacak isek yaamann ne anlam var ki? eklinde konutu.

- Buradan ayrlrken mutlaka alayacaklar

Atamas yaplacak öretmen adaylarna seslenen Kara, bölge illerinin tercih edilmesini önerdi.

Kara, öyle konutu:

Gönül rahatlyla konuabiliyorum ki buray gelip, gördükten sonra olumsuz algnn tamamen yanl olduunu kendileri de görecekler. Belki buraya alayarak, belki gülerek gelecekler. Öretmen olduumun sevinciyle gülerek gelmitim buraya. ster alayarak ister gülerek gelsinler, buradan ayrlrken mutlaka alayacaklar. Buraya gelmekten korkmayn, buraya korkulu gözlerle bakmayn, umutlu gözlerle bakn. Ne kadar ümit içerisinde gelirseniz o kadar çok kardeliimiz pekiir, o kadar çok insann elinden tutmu oluruz.

Örencileri de öretmenleri Kara ile anlarn anlatarak, beraber geçen günlerini sevgiyle hatrlayacaklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git