İHD Diyarbakır: Cumartesi Anneleri’nin yanındayız

Cumartesi Anneleri’ne açılan davaya tepki gösteren İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, yıllardır barışçıl yöntemlerle sürdürülen eylemin meşru ve haklı olduğunu söyledi.

Haberler 25.03.2021 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi, 25 Austos 2018deki eylemlerinin 700üncü haftasnda darp edilerek gözaltna alnan ve 2911 sayl Toplant ve gösteri yürüyüleri Kanununa muhalefet etmekten haklarnda stanbul 21inci Asliye Ceza Mahkemesinde dava açlan 46 Cumartesi Annesinin görülecek ilk durumasna ilikin ube binasnda basn toplants gerçekletirdi.

Açklama öncesi konuan HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun, en önemli hak mücadelesi veren Cumartesi Annelerinin yanlarnda olduunu belirterek, Galatasaray Meydan, Kou Yolu Ant hepimizin ve biz o meydanlarda hak ve adalet mücadelesi vermeye devam edeceiz dedi.

Açklamay okuyan HD Diyarbakr ubesi Kayp Yaknlar Komisyon Üyesi Av. Gurbet Yavuz , özellikle çounluu 90l yllarda olmak üzere, geçmite devletin güvenlik güçleri ve devlet adna hareket eden paramiliter unsurlarn eylemleri sonucu saysz faili meçhul cinayet, yargsz infaz, gözaltnda kayp ve zorla kaybetme yaandn hatrlatt.

BASKILARA RAMEN VAZGEçMEDLER

stanbulda Cumartesi Annelerinin oturma eyleminin, bugün 835inci, Diyarbakrda ise 633inci haftasnda devam ettiine dikkati çeken Yavuz, Kimi zaman günein kzgn scaklnda, kimi zaman kn dondurucu souu altnda bu mücadelelerini sürdürdüler. Bu adalet araylarnda bask ve engellemeler oldukça fazlayd. çou zaman kolluk kuvvetlerinin orantsz iddeti nedeniyle ikence ve kötü muameleye maruz kaldlar. Yerlerde sürüklendiler, coplandlar, gözaltna alndlar, cezaevine girdiler ama kendi mücadelelerinden asla vazgeçmediler diye belirtti.

KANUNA AYKIRI DELDR

Anayasann 34üncü maddesine iaret eden Yavuz, Herkes, önceden izin almadan, silahsz ve saldrsz toplant ve gösteri yürüyüü düzenleme hakkna sahiptir. Yine 2911 sayl yasaya muhalefet suçunun oluabilmesi için toplantnn yasaklamas bana yeterli deildir. Bunun yannda kiilerin toplant veya gösteriye silahla katlmas, toplantnn iddet ve cebir içermesi, toplumun güvenlie ciddi zararlar vermesi gerekir. çok uzun yllardr barçl yöntemlerle süren bu eylemlerin Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa aykr olmad ortadadr eklinde konutu.

MÜCADELEYE DEVAM

lk durumann 25 Mart 2021 Perembe günü saat 13.00da çalayan Adliyesinde görüleceini aktaran Yavuz, devamnda unlar söyledi: Galatasaray Meydan adalet ve hakikat talep edenlerin, Galatasaray Meydan Cumartesi Annelerinin demeye devam edeceiz. HD Diyarbakr ubesi olarak annelerin hakl mücadelesi önünde saygyla eiliyoruz. Adalet salanncaya kadar her frsatta bu mücadelenin haklln anlatmaya devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git