İlk kez katı yiyecek yediler

Tedavi edilen 6 kelebek hastası, ilk kez katı yiyecek yedi

Haberler 05.11.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR ve çevre illerden Kütahya Salk Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tp Fakültesine gelen halk arasnda kelebek olarak bilinen epidermolizis bülloza hastas 6 kii, tedavi edildi. Salna kavuan Büra Eil (23) Daha önce yemek yemekte çok zorlanyordum, tat alamyordum. imdi çok rahat bir ekilde kat yiyecekler yiyebiliyorum dedi.

Kelebek hastal nedeniyle yemek borusu kapanan 6 kii, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin desteiyle Kütahyaya getirildi. Salk Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tp Fakültesi çocuk Cerrahisi servisinde tedavi altna alnan kiiler, Prof. Dr. brahim Uygun ve ekibinin uygulad operasyon sonucu salna kavutu. Gerçekler Dünyas Aratrma Yardmlama ve Dayanma Derneinin organizasyonu ile tedavi masraflar karlanan 6 kii, taburcu edildi.

20 YILDIR KATI GIDA TÜKETEMYORLARDI

Kelebek hastalarndan birçounun 20 yldr hiç kat gda tüketemediklerini belirten Prof. Dr. brahim Uygun, Mutlu ve gururlu bir gündeyiz. Hayatlarnda hiç kebap, et yememiler. Bugün itibaryla yemeklerini yemeye baladlar. Burada tedavilerini yaptk ve bugün itibaryla taburcu ediyoruz. Kütahya çocuk Cerrahisi Klinii olarak kelebek hastalarmzn hizmetindeyiz. Bu hastalarda ciltte ciddi skntlar olduu gibi, yemek borularnda da ciddi darlklar olabiliyor. Buna bal olarak da özellikle kat gda yemekte ciddi skntlar yaayabiliyorlar. Bu tür hastalarmz uzun süredir hastanemizde tedavi ediyoruz ve bu tedaviyi yapmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz dedi.

KELEBEK HASTALARINA ÖZEL MERKEZ KURULACAK

Türkiyenin her yerinden Kütahyaya gelen 100ün üzerinde hastay tedavi ettiklerini ifade eden Uygun, hastane bünyesinde Kelebek Hastalar Merkezi kurma çalmalar olduunu belirtti. Uygun Yemek borular açlabiliyor, el ameliyatlar yaplabiliyor, di tedavileri yaplabiliyor. Hastalarmzn ilgili dernekler kanalyla veya dorudan hastanemize bavurmalarn tavsiye ediyoruz. Burada hastalarmz severek ve tecrübelerimizle tedavi ediyoruz, bize güvenmelerini istiyoruz. Bu kötü bir hastalk olabilir. Ancak hiç tedavisi olmayan ve düzelmeyecek bir hastalk deil diye konutu.

Hç KMSE çEKNMESN

Gerçekler Dünyas Aratrma Yardmlama ve Dayanma Dernei Bakan enay çalr da kelebek hastas bir çocuu olduunu aktararak brahim hocamz Diyarbakrda görev yapyordu. lk defa bu çocuklarn yemek borularnn açlabildiini ondan duyduk. Bunu duyduumuzda buruk bir sevinç yaamtk. çocuklarmz beslenebiliyormu da bunun farknda deilmiiz. O gün itibaryla hangi çocuumuzun yemek borusunda daralma olduysa, brahim hocamza yönlendirdik. Derneimize kaytl 310 hastamz var. Ben de bir kelebek hastas annesi olarak herkese sesleniyorum; hiç kimse çekinmesin, hastalk ve salklar bizim için çok önemli. Gelsinler, müracaatlarn yapsnlar. En azndan rahat beslenebilsinler. Bu çocuklar, rahat beslendii zaman yaralar ve vücut dirençleri hzl toparlanyor ve normal hayatlarn idame ettirebiliyorlar ifadelerini kulland.

U AN RAHATLIKLA BESLENEBLYORUZ

Doutan kelebek hastas olan Büra Eil, tedavisinin ardndan ilk kez kat gdalar tüketmeye baladklarn söyledi. Hastal nedeniyle yemek yemekte zorluk çektiini belirten Eil, Boazm açtrmaya brahim hocamz olduu için geldim. imdi çok ükür, boazm açld. Hayrlsyla yemek yiyeceiz. Daha önce yemek yemekte çok zorlanyordum. Yediimden tat alamyordum. Fakat imdi çok rahat bir ekilde yemek yiyebiliyorum dedi. Ülger Berivan Direkçi (20) da kelebek hastalndan boaz tkankl yaadn belirterek Yemek yiyemiyordum ve beslenemiyordum. Kütahyaya boazmz açtrmaya geldik. çok ükür açld. u an rahat bir ekilde beslenebiliyoruz. brahim hocamza çok teekkür ediyorum. Dier kelebek hastalar da beslenebilmek istiyorlarsa, rahatlkla buraya gelebilirler ifadelerini kulland.

Kütahyada tedavileri tamamlanan, yalar 7 ile 23 arasnda deien 6 hasta, memleketlerine döndü.

Ana Sayfaya Git