İmam hatip okullarının cazibelerinin artırılması lazım

​Diyarbakır İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Siraceddin Öztoprak, imam hatip okullarının cazibesinin artırılması gerektiğini belirterek velilere, çocuklarını bu okullara yönlendirmelerini istedi.

Haberler 21.09.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmiten günümüze imam hatip okullar hakknda deerlendirmelerde bulunan Diyarbakr mam Hatip ve Anadolu mam Hatip Liseleri Mezunlar ve Mensuplar Dernei Bakan Siraceddin Öztoprak, mam hatip okullarnn cazibesini artrlmas gerektiini belirtti.

Toplumda iç ve d unsurlarn meydana getirdii ykntlarn yeniden imar için imam hatip okullarna çok büyük bir ihtiyaç olduuna iaret eden Öztoprak, manevi ihtiyac karlayacak reçetelerin imam hatip mezunlar tarafndan karlanacan söyledi.

mam hatip okullar saysnn artrlmasna ihtiyaç duyulduunu ancak bunun yannda bu okullarn kaliteli hale getirilmesine daha fazla ihtiyaç duyulduunu belirten Öztaprak, mam hatipler toplumumuz için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtr. çünkü manevi ihtiyac karlayacak reçeteler imam hatip mezunlar tarafndan karlanacak ümidindeyim. Bu memleketin de imam hatiplerden bir beklentisi var. Dolaysyla bu hem çok erefli hem de mesuliyeti ar olan görevi üstlenmi olan imam hatiplerin hem kendi adlarna hem de toplum adna çok efor sarf etmesi lazm. Eitimin en üst düzeyde yaplabilmesi için gerekli artlar ne varsa, maddi ve manevi ihtiyaçlar karlanmas lazm. Devletimiz tarafndan ciddiyetle bu durum görülüyor ve gereken çaba da sarf ediliyor. Henüz iin ortalarnda belki saylrz ama yapmamz gereken epey ey var. dedi.

28 ubat diye bir silindir, imam hatip üzerinden geçmitir

mam hatip okullarnn önüne konulan engellere iaret eden Öztoprak, Yakn geçmiimizde imam hatiplerin istenilen randmanda olmamas için bir takm çelmeler taklm, engeller yaplmtr. 28 ubat diye bir silindir imam hatip üzerinden geçmitir. Dolaysyla o yknt döküntünün toparlanmas için zamana ihtiyaç vardr. nallah istenilen hedefe daha hzl daha emin admlarla gidilecek kanaatindeyim. Bir defa imam hatiplerin orta bölümlerinin açlm olmas çok iyi bir hizmet oldu. 28 ubattan önce de bu öyleydi. Ciddi bir eksikti. çünkü ortaokuldan liseye gelen bir örencinin 4 yl içerisinde slami ilimler konusunda bir kvama gelmesi mümkün deil. Bundan dolay 28 ubat, imam hatipler için bir handikapt. Yllarn tahribatnn çok ksa sürede hemen tamiri mümkün olmaz. Bunun için zamana ihtiyaç vardr. stenilen meyvelerin verilebilmesi için biraz daha zamana ve çalmaya ihtiyaç var. ifadelerini kulland.

Zeki ve örenme arzusu içerisinde olan örenciler imam hatip okullarna yönlendirilmeli

mam hatip okullarnda öretmen ve idarecilerin önemine dikkat çeken Öztoprak, sözlerine öyle devam etti:

Okullarmzdaki öretmen ve idarecilerin, öretim ve eitimi kendine dert ediinmi olan, nesil yetitirme kaygs olan kiilerden temin edilmesi gerekir. Bu kiilerin yapabileceklerinin ötesinde gayret sarf etmesiyle inallah kalite de yükselmi olacak. Kalitenin yükselebilmesi için dorusu; çalkan, zeki ve örenme arzusu içerisinde olan örencilerin bu okullara yönlendirilmesi gerekir. yi bir eserin ortaya çkmas iki arta baldr. Birincisi iyi bir sanatkra ihtiyacnz var. Muhteem bir eser arzuluyorsanz iyi bir sanatkr bulmanz lazm. Bu olmadan olmaz. Bir doktor mükemmel uzman bir doktor olsun, ona bana bir yap yap derseniz mükemmel yapamaz. Demek ii ehline brakmak lazm. Öyleyse uzman ve nesil yetitirme derdi olan, brannda da iyi olan öretim görevlilerine ihtiyaç vardr, bata idareciler olmak üzere. kincisi ise malzemenin kaliteli olmasdr. Hep söylerim pasl demirden veya bakrdan gerdanlk olmaz. Yaplrsa kimse bunu takmaz. O halde gerdanlk yapma niyetindeyseniz, iyi bir sanatkr bulmak zorundasnz, onu iyi ileyebilecek ona ekil de verecek kiiye ihtiyaç var. O eitim öretim de öretmendir. Bir de ham maddeniz altn ya da gümü olacak. Demek ki örencilerin de kalitesi olabilmesi icap ediyor. O nedenle hiçbir okulda kayt yapamam olan çocuklardan oluabilecek bir imam hatip lisesinde, öretim kadrosu çok mükemmel de olsa istenilen netice elde edilmez.

Toplumun imam hatip örencisinden bekledii görev bellidir

mam hatip örencisinin bir misyonunun olduunu söyleyen Öztoprak, Elbette her çocuk bizim evladmz ama kabiliyetleri farkl farkldr. Bir insan çok iyi bir ressam olabilir ama çok iyi bir hadisçi olamaz. O ressama da ihtiyacmz yok, demiyorum ama imam hatip örencisinin misyonu bellidir. Toplumda üstlendii görev bellidir, toplumun kendisinden bekledii görev ve i bellidir. te bunlarn üstesinden gelebilecek, bunlar almaya hazr olabilecek bu vasfta örencilerin imam hatiplere yönlendirilmesi için olaanca çabann sarf edilmesi lazm. Toplum olarak böyle bir çabann içerisine girmemiz gerekir. Kendimden örnekle söyleyeyim; benim babam medrese mezunudur ve ayn zamanda imam hatip mezunudur. Kardeim, olum, kzm, gelinim ve damadm imam hatip mezunudur. Akrabalarmda da kime sözüm geçmise imam hatibe yönlendirmiim. Bu örnekten una gelmek istiyorum; ite imam hatipliyim diyen bir insan, çocuklarnn bir ksmn imam hatibe göndermek zorundadr. çünkü biz sahip çkmazsak bakasna söyleyecek yüzümüz de olmaz. eklinde deerlendirmede bulundu.

Öretim ve eitimi kaliteli ve cazibeli hale getirmek için zeki örencilerin okullara yönlendirilmeli

mam hatiplerin cazibeleri artrlmas lazm diyen Öztoprak, mam hatipteki baarl örencilerin herkes tarafndan görülür, iitilir hale gelmesi lazm. Diyarbakrda uzun yllar tek bir imam hatip okulu vard. Ben de orann mezunuyum, orada öretmenlik de yaptm. Bizim örencilik yllarmzda bizim okulumuzun örencileri Diyarbakrda yaplan bilgi yarmalarnda genellikle il birincisiydiler. Arada bir il ikincisi olduumuz da oldu. kinci olmak üzülerek karladmz bir sonuçtu. Bir okul olmasna ramen neden sonuç böyleydi? çünkü hem öretmenlerimiz hem de örencilerimiz toplumun bizden ne beklediinin farkndayd. Bizi gelitirecek ne varsa ona yöneliyorduk. Ek olarak medreselerde de ders alanlar da oluyordu. Bu kadar çaba olunca kalite olur. 28 ubat silindiri imam hatiplerin üzerinden geçince orta imam hatip ortaokullar kapand, üniversiteye girmede puanlar krld. Bir aacn hem kökünü keseceksiniz, hem daln budan koparacaksnz sonra da o kütükten bir ey bekleyeceksiniz. Bu sorunlar ayoruz. Hem üniversiteye girmede puan zulmü ortadan kalkm oldu, hem de imam hatip ortaokulu açld. Bu safhadan sonradan öretim ve eitimi kaliteli hale getirmek, bir de okullarn cazibesini artrarak zeki çalkan örencilerin okullara yönlendirilmesini salamak gerekir. diye konutu.

çten ve dtan sebep olduu ykntlarn yeniden imar için imam hatiplere büyük bir ihtiyaç var

Öztoprak, son olarak u öneri ve tavsiyelerde bulundu: mam hatiplerin saysnn artmasndan kimse ürkmesin. Bu milletin imam hatipli örencilerden alabilecei faydadan baka bir ey deildir. mam hatipliden zararl unsur çkmaz. Okul saysnn artrlmasnda bir sorun yoktur. Zaten u anda okul saysnda ihtiyaç karlanm deil. Bu çalmalarmzla birlikte kaliteyi hiç gözard etmemek zorundayz. mam hatipli baarl olmak zorundadr. Eksi puanlar imam hatiplere yakmyor, bu baarszlk birileri tarafndan farkl yorumlara sebep olabilir. Baarszlklarn sebeplerini de ortadan kaldrmak lazm. Son yllarn içten ve dtan sebep olduu ykntlarn yeniden imar içinde imam hatiplere çok büyük bir ihtiyaç var. Manevi ihtiyacmz var. Geçmi yllarda gençlerimizin manevi ihtiyaçlarn karlayamamz. Eer manen birilerini salkl hale getiremezsiniz yani ona slamkardelii uuru veremezseniz emin olun ondan iyi bir vatanda da olmaz, vatandalara problem olur. te imam hatipler bu eksiin tamamlanmas için çaba sarf eden müesseselerimizdir. O nedenle herkesin imam hatiplere destek olmas lazm. En azndan çocuklarn bu okullara göndererek (M. Hüseyin Temel LKHA)

Ana Sayfaya Git