İmar planına mahkemeden dur kararı

Şehir Plancıları Odası’nın yargıya taşıdığı ve kayyım tarafından onaylanan Peyas Mahallesi’ne dair “1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı” değişikliği, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemece durduruldu.

Haberler 30.09.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükehir Belediyesi Kayym Vali Münir Karalolunn bakanlndaki Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB) tarafndan Kayapnar ilçesi Peyas Mahallesine ilikin hazrlanp, Belediye Meclisinin 269 sayl kararyla 12 Kasm 2020de onaylanan 1/5000 ölçekli Revizyon Nazm mar Plan mahkemeden döndü. ehir Planclar Odas Diyarbakr ubesi, kararn onaylanmasnn ardndan hukuka aykr ekilde hazrlanp nüfus artna neden olacak imar plan deiikliinde park, salk tesisi ve yol kullanm alanlarnn azaltld gerekçesiyle yürütmenin durdurulmas ve projenin iptali talebiyle yargya bavurdu.

Bavurunun kabul edilmesiyle açlan dava, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesinde görülmeye baland.

KAYYIMIN SAVUNMASI

Mahkeme, iptali talep edilen imar planna dair kayym yönetimindeki DBBden savunma istedi. Belediye savunmasnda, 1/5000 ölçekli nazm imar plan hazrlanrken planlama esaslarnn, ehircilik ilkelerinin ve kamu yararnn göz önüne alnd, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kurulularnn görev ve yetki alanlarna ilikin olarak bilgi ve görülerinin alnmak suretiyle gerekli tüm aratrma yaplarak plana ilikin kararlarn salkl bilgilere dayandrlmasnn saland öne sürüldü. Yaanabilir bir kent yaratma perspektifi ile hazrland iddia edilen planda hukuka aykrlk bulunmadn savunan DBB, davann ve yürütmenin durdurulmas isteminin reddini talep etti.

BLRK: KAMU YARARI YOK

Mahkeme, Dantayn baz kararlar ile Belediye Kanununun ilgili maddeleri dorultusunda uyumazln çözümünün teknik bilgi ve uzmanlk gerektirmesi nedeniyle keif ve bilirkii incelemesi yaplmas yönünde karar ald.Bilirkii tarafndan 24 Haziranda yaplan keif sonucunda hazrlanan rapor, 16 Temmuzda mahkemeye sunuldu. Söz konusu raporda, Davaya konu plan revizyonu ile yürürlükte bulunan imar planlarnda öngörülen sosyal ve teknik altyap standartlarn düüren bir uygulama yapld, imar planlarnda sosyal ve teknik altyap hizmetlerinin iyiletirilmesinin esas olduu, dava konusu revizyon ile sadece revizyon plan sahasnn deil, tüm planlama bölgesinin teknik-sosyal altyap dengesini ve imar plannn bütünlüünü bozaca, bu yönüyle davaya konu Diyarbakr ili, Kayapnar ilçesi, Kayapnar Mahallesi, Peyas köyüne ilikin 12.11.2020 tarih ve 269 sayl meclis kararyla onaylanan 1/5000 ölçekli Revizyon Nazm mar Plannn ehircilik ilkelerine, kamu yararna ve 3194 sayl mar Kanunu ile Meknsal Planlar Yapm Yönetmeliinin ilgili maddelerine uygun olmad yönünde görü bildirildi.

Bu raporun ardndan davay karara balayan mahkeme, bilirkii raporunun dayand teknik verileri esas alarak, oy birliiyle yürütmenin durdurulmasna karar verdi.

TELAFS GÜç ZARARLARA YOL AçACAK

Mahkeme, itiraz yolunu açk brakt kararn, Bilirkii raporu ve dava dosyasnda mevcut bilgi ve belgelerin birlikte deerlendirilmesinden; dava konusu 1/5000 ölçekli Revizyon Nazm mar Plan ile planlama alannda nüfus art öngörülmekle birlikte sosyal ve teknik altyap alanlar, eitim tesis alan, salk tesis alan ve park alannn mevzuatla belirtilen standartlarn altnda ve yetersiz olarak planland ve ortaya çkan bu durumun revizyon yaplacak plan sahas dnda tüm planlama bölgesinin teknik-sosyal altyap dengesi ile plan bütünlüünü bozaca hususlar dikkate alndnda, dava konusu revizyon nazm imar plannn imar mevzuatna, ehircilik ilkeleri, planlama esaslar ve kamu yararna uygun olmad kanaatine varldndan, dava konusu ilemde hukuka uyarlk görülmemitir. Öte yandan; dava konusu plann uygulanmas devamnda imar plan uygulama ilemlerine esas tekil edecei ve bu durumun da planlama bölgesinde yaayanlarn mülkiyet haklarna halel getirecei düünüldüünde, ilemin yürütülmesinin telafisi güç zararlara yol açabilecei açktr. Açklanan nedenlerle; hukuka aykrl açk olan dava konusu ilemin; uygulanmas halinde telafisi güç zararlar doabileceinden, 2577 sayl Kanunun 27. maddesi uyarnca teminat alnmakszn yürütülmesinin durdurulmasna gerekçelerine dayandrd.

Ana Sayfaya Git