İMO: Kaçak yapıları ifşa edeceğiz

Kentteki kaçak yapıların varlığına dikkat çeken İMO Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz, her türlü alanda yaşanan hukuksuzlukları ve kaçak yapıları ifşa etmeye devam edeceklerini söyledi.

Haberler 23.04.2022 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Balar ilçesi Baclar Mahallesinde 13 Nisanda Hac Baki çelik Caminin inaatnn çökmesi sonucu biri ar 6 kii yaraland. naat Mühendisleri Odas (MO) Diyarbakr ubesi, yap kaçak olduu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Yapya ilikin imar plannda yeil alan olarak geçen yerin statüsünün 17 ubat 2020 tarihinde Rekreasyon Alanndan badet Alanna dönütürülmesine kar Diyarbakr ehir Planclar Odasnn (PO) açt davada, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, 24 Nisan 2021de ilemin hukuka aykr olduunu ve yürütülmesinin durdurulmasna oybirliiyle karar verdi. Mahkemenin kararna ramen cami inaatna kaçak bir ekilde devam edildi.

MAHKEME TRAZI REDDETT

Gaziantep Bölge dare Mahkemesi 2nci dari Dava Dairesi ise, yaplan itiraza kar verdii kararda, mahkeme kararnn kaldrlmasn gerektirecek bir durum bulunmad sonucuna vararak, çevre ve ehircilik Bakanlnn mahkemenin verdii yürütmeyi durdurma kararnn kaldrlmas talebini 7 Nisan 2022de reddetti.

GÖçÜK SONRASINDA RAPOR

MO Diyarbakr ubesi ise 13 Nisanda camide meydana gelen göçüe ilikin alana giderek, bir rapor hazrlad. MOnun hazrlad rapora göre, yap için düzenlenmi bir inaat ruhsat, antiyede imalattan sorumlu bir teknik personel, içi sal ve i güvenlii önlemini alacak kiiler de yoktu. Raporda, yapnn Türkiye Bina Deprem Yönetmelii 2018 mevzuatna uymadna dikkat çekilerek, ruhsat çkarlmas, projenin imalat srasnda teknik personel bulundurulmas ve imalatta projeye uygunluk esas alnmas talep edildi.

Kaçak yaplarla ve yaanan göçükle ilgili deerlendirmelerde bulunan MO Diyarbakr ubesi Ebakan Mahsum çiya Korkmaz, kaçak yaplarn içi ve emekçilerin hayatn tehlikeye attn belirterek, bu yaplardan vazgeçilmesi çarsnda bulundu.

KAçAK YAPILAR

Kaçak yaplarla ilgili daha önce de açklamalarnn olduunu hatrlatan Korkmaz, Bunlarla ilgili bizim en önemli vurgulamak istediimiz udur, bu gariban halkn kendi barnma ihtiyaçlarn karlamak için yaptklar bir iki tane gecekonduyu kentsel dönüüme koyuyorlar. Bunu doru bulmuyoruz. Tepkimiz rant arac olarak burada imar edilen yaplaradr. Bu kaçak yapya ilikin bundan iki üç hafta önce Cumhuriyet Basavclna bir suç duyurusunda bulunmutuk. Bu yaplarn kaçak olduu ve bunlara ilikin bir yaptrm ilemi var m yok mu, varsa bu ilem neden yerine getirilmiyor diye sorduk. Ama bunlar dikkate alnmad ve bu caminin çökmesi bu tablonun en somut örnei oldu. Türkiye ve Kürdistanda bu kaçak yaplarn önüne geçmek için oradaki denetim mekanizmalarn rantlar bertaraf ederek bu ie ciddiyetle yaklamas gerekiyordu. Ama bütün bunlar yerine getirilmedi diye belirtti.

ç HAKLARI STSMAR EDLYOR

na edilen camiyle ilgili bir itirazlarnn olmadnn altn çizen Korkmaz, Caminin yapsyla ilgili bütün hassasiyetlerin farkndayz, toplumun bir ihtiyac olduunun da farkndayz. Bizim oradaki yapnn kendi özellikleriyle ilgili herhangi bir itirazmz yok. Ama o yapnn kaçak yap olmasyla ilgili bir itirazmz var. Mevcut düzensizliin içinde bir düzen oluturulmu. O yapyla ilgili bir SGK dosyas bulunmuyor. Bu dosya bulunmad için oradaki bütün içiler ve mühendisler güvencesiz çallyor. Oradaki kaçak yapnn varl, çalan içilerin emeklerini ve haklarn büyük bir istismara yol açyor. Bizim en büyük itirazlarmz da bu yönlüdür dedi.

BELEDYEYE TEPK

Diyarbakrda rant amaçl çok sayda kaçak yapnn var olduunu ama ellerinde net bir saynn olmadn kaydeden Korkmaz, Bir belediyenin en temel görevlerinden birisi, kent estetik ve hukuk plann önüne alarak bir planlamaya gitmesidir. Ama ite burada rant etkili oluyor. ktidara yakn olan kimi sermaye guruplarna peke çekmek amacyla bu tarz uygulamalar çok var kentimizde. Bu cami yaplanmas da onlardan birisidir. Bizim perspektifimizde iki türlü geliiyor bu eyler, birisi rant amaçl olan kaçak yaplar, dieri de gariban halkn barnma ihtiyacn karlamak amacyla yapt kaçak yaplar. Devletin burada sözcülüünü yapan belediyelerin kendisi sermaye snfnn oluturduu bir kaçak yapdansa, barnma ihtiyac olan gariban halkn evlerini ykyor eklinde konutu.

FA EDECEZ

Kaçak yaplarn önüne geçmede bilinçlenmenin önemli olduuna vurgu yapan Korkmaz, Tarafsz ve bamsz olmak gerekiyor. Belediyelerde o koltuklarda oturan kayymlarn halkn ihtiyaçlar dorultusunda bir cevap olmalar lazm. Önüne koyduun perspektif halktan yana deil de bir sermayeden yana olursa, elbette ki bu tarz eylerin sonu hiçbir zaman gelmeyecek. Meslek kurulular ve sivil toplum örgütleri olarak yapacamz en büyük ey bütün topluma bu durumu anlatmak. Ve onlarn da yapm olduu bütün bu hukuksuz uygulamalar ifa etmek ve aça çkarmaktr. Hukukla da sokakta da biz bu ile mücadele edeceiz diye belirtti.

Ana Sayfaya Git