İnovasyon Merkezi olacak

Yaklaşık 14 yıldır Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) hizmet binası olarak kullanılan tarihi tescilli yapı Gastro İnovasyon Merkezi olarak işlevlendirilecek.

Haberler 03.03.2021 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanl ve Karacada Kalknma Ajansnn 3 milyon 300 bin lira hibe destei salad projeye DTSO 1 milyon 300 bin lira e finansman salyor. Proje hakknda bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, merkezin 2021 yl sonuna kadar faaliyete geçeceini belirtti.

Proje kapsamnda yer alan faaliyetleri aktaran Kaya, Merkez bünyesinde 2 adet uygulama ve eitim mutfa kurulacak. Mutfak sanatlar ve yöresel lezzetler alannda eitim programlar, hobi atölyeleri ve deneyim atölyeleri düzenlenecek. Özellikle kente gelen yerli ve yabanc turistler için deneyim atölyelerinde yöresel lezzetlerin üretimi için farkl deneyimler sunulacak. Eitim programlar ile de ilimizde yöresel mutfan gelimesi desteklenecek dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLERN TCARLEMES DESTEKLENECEK

Kaya, merkezin menesi Diyarbakr olan ürünlerin ticarilemesi, markalamas için de destek vereceklerini ifade ederek, Karacada pirinci, örgü peyniri, Boazkere üzümü, Diyarbakr mercimei, Lice domatesi gibi tescilli ve tescillenebilecek tarmsal ürünlerin üretiminin gelitirilmesi, ticarilemesi ve markalamas için iletmeler ile ortak çalmalar yaplacak. 2 tescilli ürünümüzün Avrupa Birlii tescil bavurusu yaplacak. Kentte üretilen peynir çeitlerinin belirlenmesi, tantm ve üretim yapan kadnlarn desteklenmesi salanacak. Özellikle meneli ürünlerimiz için yeni reçeteler hazrlanacak, farkl pazarlara sunumu için destekler verilecek diye konutu.

Merkezin ylsonunda her gün düzenli olarak yöresel lezzetlerin sunumuna da balayacan aktaran Kaya, kentin tarihinde 12 bin yllk kesintisiz bir kültürün ve ritüellerin olduunu, Hevsel Bahçeleri, farkl halklarn yemek kültürleri ve çayönünde ilk budayn, tahllarn yetitirilmesi ile günümüze kadar zengin bir birikimin ulatn dile getirerek, proje kapsamnda tüm bu yemek kültürünün, kaybolan yöresel lezzetlerin de aratrlacan ve envanterinin çkarlacan vurgulad.

GASTRONOM FUARLARI DEVAM EDECEK, HEVSEL ENLKLER DÜZENLENECEK

Kaya, 2018 ylndan beri yöresel lezzetler ve ürünler ile ilgili çalma yaptklarn, düzenledikleri 2 fuar organizasyonunda kentin ve bölgenin zenginliklerinin tantldn bildirdi. Fuarlar kapsamnda yöresel lezzet atölyeleri düzenlediklerini ve farkl merkezlerden ilgili kii ve kurumlarn katlm ile görsel bir lezzet öleni oluturulduunu anlatan Kaya, 2021 ylnda da fuar organizasyonlarnn devam edeceini, proje kapsamnda Hevsel enlikleri ve gastronomi sempozyumu gibi etkinlikler ile de kentin zenginliklerinin tantlacan ve geçmite düzenlenen kültürel etkinliklerin yaatlacan ifade etti.

Kaya projeye destek veren Diyarbakr Valisi Münir Karaloluna da teekkür ederek, UNESCOya yerel kurumlar ibirliinde bavuru yaplacan ve bugüne kadar yaptklar çalmalarn da bu bavuruyu güçlendireceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git