İnşaatları engellenmişti

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde dönemin HDP'li Büyükşehir Belediyesince engellenmeye çalışılan ancak yapılan itiraz sonucu inşasına yeniden başlanan 5 camideki çalışmalarda sona gelindi

Haberler 16.11.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesinde dönemin HDPli Büyükehir Belediyesince engellenmeye çallan ancak itiraz sonucu yapmna yeniden balanan 5 caminin inaatnda sona gelindi.

Dönemin HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesi yönetimince, imar plannda park ve dini tesis alanyken sadece park alan yaplmak üzere hazrlanan nazm imar plannda deiiklik yaplmas için alnan meclis kararnn ardndan, Diyarbakr Valiliinin itirazyla kararn yürütmesinin durdurulmasyla yeniden inasna balanan camilerin gelecek yl hizmete girmesi bekleniyor.

Vatandalarn talebi üzerine, çalmalar süren baz camilerin tamamlanan bölümlerinde ibadet yaplyor.

MAHALLE SAKNLER BÜYÜK SIKINTI YAAMITI

Diyarbakr nanç Özgürlüü Platformu Bakan brahim Gökdemir, birçok medeniyete beiklik yapan kentin farkl medeniyetleri ve inançlar barndrd için dünyadaki nadir ehirlerden biri olduunu söyledi.

ehrin tpk Mekke, Medine, am ve Kudüs gibi cami merkezli ina edildiini belirten Gökdemir, bu anlamda Sur ilçesinin Türkiyenin en çok caminin ina edildii yerlerden biri olduuna dikkati çekti.

Diyarbakrn en modern ilçelerinden Kayapnarda önceki yllarda cami ile ilgili skntlarn yaandna iaret eden Gökdemir, ilçenin HDPli Büyükehir Belediye Bakan Osman Baydemir döneminde imara açldna deinerek, imar plannda camilere yer verilmediini savundu.

Gökdemir, imar kanununa göre bir yer ina edilirken yeil alan, salk ve eitim kuruluunun yan sra yürüme mesafesi olan 500 metrede bir caminin imarda yer verilmesi gerektiini aktararak, öyle devam etti:

HDPli belediye imar çalmas yaparken ideolojik davranm, cami dümanl yapmt, imar çalmasnda camilere yer vermemiti. Tüm kurumlar itiraz etmilerdi ve salk, eitim ve park bahçelerde tüm kurumlara uygun olarak ina çalmas yaplmt. Fakat HDPden milletvekili olan zamann müftüsü, camilerin olmayndan dolay belediyeye, imara itiraz etmemiti. Ezansz, camisiz, mihrapsz, minbersiz olan mahalle sakinleri büyük sknt yaamt.

O süreçte ezan okunmad için vatandalarn namaz klma noktasnda büyük skntlar yaadn ifade eden Gökdemir, cuma namaz için yaklak 10 kilometre uzaktaki camilere gitmek zorunda kaldklarn hatrlatt.

Belediyeye halkn büyük tepkisinin olduunu anlatan Gökdemir, sivil toplum kuruluu olarak bunun bir an önce düzeltilmesi için çarda bulunmalarna ramen belediyenin çarlarna cevap vermediini vurgulad.

Gökdemir, Zamann kayyumu olan vali bu bölgede ihtiyaca binaen camiler için imar ruhsat verdi. Halk camisine sahip çkt ve ina etti. Caminin inas devam ediyor. Halkmzn camilerine sahip çkmasn ve tamamlanmas için destek vermelerini istiyorum. ifadelerini kulland.

CAMLERMZN YAPIMI çN HERKESTEN DESTEK BEKLYORUZ

Diyarbakr Din Hizmetleri Dernei Bakan Mehmet Sezai Saylk da HDPli belediyenin meclis kararyla cami alannn yeil alan olarak deitirildiini, vatandalarn ve sivil toplum kurulularnn tepkisiyle geri adm atldn, Valiliin de karar durdurduunu anmsatt.

Vatandalarn cami yapmnn engellenmesi kararn kabul etmediinin altn çizen Saylk, Bu camilere halk sahip çkt. Daha önce HDP engel çkarmt ancak vatandalar tepki gösterdi. Kayapnarn nüfusu 400 bine yakn ve bu nüfusa göre cami ihtiyac çok fazla. Camilerimizin yapm için herkesten destek bekliyoruz. Alt katta geçici olarak mescit yaptk. Namazlarmz orada klyoruz. Bir an önce üst katn da bitmesi için destek bekliyoruz. diye konutu.

Kent sakinlerinden 64 yandaki Mensur Erdoan ise daha önce ikamet ettii mahallede cami bulunmadndan ibadet için çok zorlandklarn dile getirdi.

çok ükür cami yaplyor. naat süren caminin baz bölümlerinde ibadet yapabiliyoruz. Evime yakn, rahatça gelip namazmz klyoruz. Eskiden namaz için kilometrelerce uzaktaki Hazreti Ali Camisine gidiyordum. çok ükür buras evimizin önü, yal, genç gelip burada namazmz klp sohbetimizi yapp evimize gidiyoruz. çok ükür gönlümüz rahat. diyen Erdoan, geçen yl cami inaatnn durdurulmasna çok üzüldüklerini söyledi.

Erdoan, ncindik, üzüntüden yatamyorduk. çok ükür Müslümanz, bunun karsnda durulmamas gerekirdi, nasl camiye kar durulur? Onlarn da camiye destek vermeleri gerekirdi. Onlar yanl yapt ama herhalde piman oldular. eklinde konutu.

NE OLMUTU?

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan dönemde Diyarbakr Büyükehir Belediyesince, merkez Kayapnar ilçesindeki 5 alan imar plannda cami inaat için belirlenmiti. Ancak, 31 Mart 2019 Mahalli dareler Genel Seçimlerinde seçilen HDPli belediye yönetimince, imar plannda park ve dini tesis alanyken sadece park alan yaplmak üzere hazrlanan nazm imar plannda deiiklik yaplmas için 21 Haziranda belediye meclisi karar alnmt.

Valilik, Büyükehir Belediye Meclisinin bu kararnn mevzuata aykr olduu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmas talebiyle Diyarbakr Nöbetçi dare Mahkemesine bavurmutu.

Mahkemeye sunulan dilekçede, imar planndaki sosyal ve teknik altyap alannn kaldrlabilmesinin ancak bu tesisin hizmet götürdüü bölge içinde e deer yeni bir alann ayrlmas suretiyle yaplabilecei vurgulanarak, meclis karar ile imar plan deiikliine gidilerek dini tesis alannn kaldrlmas karsnda ayn bölgede e deer yeni bir alann dini tesis alan olarak ayrlmam olmasnn, verilen kararn kanuna aykrln ortaya koyduu belirtilmiti.

Yürütmenin durdurulmas kararnn ardndan camilerin yapmna balanmt.

Ana Sayfaya Git