İnsan haklarını talep ediyoruz!

‘Dinmez bir kararlılıkla insan haklarını talep etmeye devam edeceğiz’

Haberler 11.12.2021 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Diyarbakrda ortak açklama yapan STÖler, arlaan hak ihlalleri gerçei karsnda dinmez bir kararllkla insan haklarn talep etmeye devam edeceklerini belirtti.

nsan Haklar Dernei (HD), Türkiye nsan Haklar Vakf (THV), Diyarbakr Barosu ve Diyarbakr Tabip Odas, 10 Aralk Dünya nsan Haklar Günü ve Demokrasi Haftas dolaysyla ortak açklama yapt. Kouyolu Parknda bulunan nsan Haklar Ant önünde yaplan açklamada HD Diyarbakr ube Bakan Av. Abdullah Zeytun, Diyarbakr Barosu Bakan Av. Nahit Eren, THV Diyarbakr l Temsilcisi Av. Murat Aba ve Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan yer ald. Hazrlanan nsan Haklaryla nsandr balkl açklamay Abdullah Zeytun okudu.

nsan haklar mücadelesinde yaamn yitiren tüm deerli yol arkadalarn sayg ve minnetle anarak sözlerine balayan Zeytun, nsan Haklar Evrensel Bildirgesinin kabul ediliinin 73üncü ylnda nsan Haklar Gününde, dinmez bir kararllkla insan haklarn talep etmeye devam ettiklerini dile getirdi.

Demokrasinin ve insan haklarnn, ar tehditlere maruz brakld ve bu deerlerin neredeyse hiçletirildii zor bir dönemden geçtiklerini öne sürerek, Türkiyenin insan haklar ve demokrasi sorunun en büyük halkas olan Kürt meselesi geni katlml, toplumsal uzla ve bar arzusuna dayanan bir çözüm salanmal ve toplumun bar hakk salanmaldr. Kürt meselesi, yalnzca Kürt halknn haklarnn tannmas ve özgürlüklerinin korunmasnn yan sra; Türkiyedeki tüm insanlarn dorudan veya dolayl sosyopolitik, kültürel, ekonomik ve birçok dier temel hakkn da etkilemektedir. Bu sebeple toplumun tüm kesimleri tarafndan da sahiplenilmeli, hak ve özgürlükleri tanyan, adalet temelli yeni bir toplumsal sözleme kurulmaldr dedi.

iddet ve baskya dayal yöntemler ve politikalar uygulandkça birçok alanda ihlallerin artt öne süren Zeytun, muhalif kesimlere yönelik, Kürt siyasetçi ve hak savunucularna yönelik bask politikalarnn hz kesmeden devam ettiini idda etti.

HASTA TUTUKLULAR

Salk hakknn ise en temel hak olan yaama hakknn güvencesi olduunu belirten Zeytun, cezaevlerindeki en az 604ü ar olmak üzere 1605 hasta mahpusun bu haktan yoksun brakldn ileri sürdü.

ABDULLAH ÖCALANA TECRT

mral Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapal Cezaevinde bulunan Abdullah Öcalana ve dier 3 siyasi tutuklama yönelik tecri uygulandn ileri süren Zeytun gözaltnda zorla kaybedilmeler ve faili meçhul cinayet vakalar gibi insanla kar suçlar yönünden de geçmile yüzleme ve hesaplama gerçeklemese gerektiini bildirdi.

MUHALEFETE VE MUHALFLER

Adil yarglanma hakknn ise aleyhe kanunlarn geriye yürümemesi, ikence yasa gibi temel insan haklarnn birçounun ceza yargs alannda kaldn öne süren Zeytun, Günümüz Türkiyesinde bunlar muhalifleri basklamak için bir araç haline getirilmitir. AHMin Demirta ve Kavala kararlarnn gerei halen de uygulanmamtr. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Aralk 2021 tarihinde açklad Türkiye ile ilgili karar ve tavsiyeleri mutlaka uygulanmaldr. Hukukun üstünlüünü esas alan, insanlk onurunun önceledii genel bir adil yarg mekanizmas iletilmelidir. iddiasnda bulundu.

NSAN ONURUNA UYGUN BR YAAM

Türkiyede yaanan ihlallerin bir basn açklamasna sdrlamayacak kadar geni bir yelpazede cereyan ettiini söyleyen Zeytun, sözlerini çünkü ihlaller yaygn ve sistematik bir hal alm durumdadr ve önlemeye yönelik siyasi bir irade görülmemektedir. Sonuç olarak diyoruz ki: Her koul altnda dil, din, rk, milliyet, cinsiyet, etnik ve kültürel farkllk ayrm yapmadan BM Evrensel Beyannamesine taraf ülkelerin, yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyor, yaam hakknn kutsal olduu vurgusunda bulunarak özgürlüklerle dolu, insan onuruna uygun bir yaam temenni ediyoruz diyerek noktalad.

Ana Sayfaya Git