İş camiası korunmalı

Tam kapanma kararına karşı iş camiasının da korunması gerektiği ve ekonomik tedbirlerin alınması istendi.

Haberler 28.04.2021 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN/Ahmet DEMR

DYARBAKIR - DTSO Bakan Mehmet Kaya, tam kapanma kararna kar i camiasnn korunmas için alnmas gereken ekonomik tedbirleri açklad.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, tam kapanma tedbirlerine kar i camiasnn nefes alabilmesi için alnmas gereken ekonomik tedbirlere ilikin açklama yapt. Salgnla mücadelenin gerei olarak hayatn her alannda uyulmas gereken kurallar ve önlemler 2020 ylnn bandan itibaren devam ediyor diyen Kaya, alnan tedbirlerin i camiasn derinden etkilediini söyledi.

SORUNLAR ARTTI

Salgnla mücadele kapsamnda faaliyetlerini snrlamak zorunda kalan iletmelerin finansman sorunlarnn her geçen gün arttna dikkat çeken Kaya, Özel sektörün içinde bulunduu sorunlar çözmek amacyla geçmite baz tedbirler ve destekler uygulanmaya baland. Hükümetin talimatlar dorultusunda kredi/borç erteleme, ek kredi imknlar, vergi borçlarnn ötelenmesi, ksa çalma ödenei, kira destei gibi destekler özel sektörü oldukça rahatlatmt. Nisan ayndan itibaren tekrar yükselen pandemi ve alnan ek tedbirler ticari yaam bir kez daha derinden etkileyecektir. Daralan ekonomik yaam alanlar üretim ve pazarlama alanlarn en düük seviyeye indirdi. Elindekini pazarlayamayan, yeni ürün üretemeyen bir özel sektörün finansman sorunlarn çözmesi ve ticari faaliyetlerini sürdürmesi olanaksz hale gelmitir diye konutu.

TCAR YAAM DURMA NOKTASINDA

29 Nisandan itibaren uygulanacak tam kapanma kararyla ticari yaamn bir kez daha durma noktasna geleceini ve ülke ekonomisinde ciddi daralmalar beraberinde getirecei uyarsnda bulunan Kaya, nsan salnn korunmas ve yarnlarmza daha güvenle bakabilmemiz için alnm olan kararlarn ekonomik tedbirlerle desteklenmesi zorunlu hale gelmitir ifadelerini kulland.

DTSONUN TALEPLER

ç ve d ticaretin sekteye uratmadan salgnla mücadelede kalc bir baar için kamusal desteklerin acilen salanmas gerektiini vurgulayan Kaya, alnmas gereken önlemleri öyle sralad: KGF Kredi ödemelerinin faizsiz olarak 6 ay ertelenmeli, Mays ay vadeli çek ve senetlerin 2 ay süreyle ertelenmeli, SGK ve dier vergi ödemelerinin ötelenmeli, 213 sayl Vergi Usul Kanunu 13. Maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmeli, 30 Nisan-31 Mays tarihleri arasnda verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannameleri ve sisteme yüklenmesi gereken sicil belgeleri ve E-defter beratlar süresinin 30 Haziran tarihine kadar uzatlmal, çek, senet, Kredi Kart ve dier kredi taksitlerinin en az bir ay süreyle faizsiz ertelenmeli, KGF Destekli, düük faizli kredi desteinin salanmal, düük faizli çek ve senet ödeme kredi imknlarnn salanmal, elektrik, su ve gaz fatura ödemlerinin 2 ay ötelenmeli, hafta sonu açk olan marketlerin ayakkab, krtasiye, zücaciye, hrdavat ve giyecek sat yapan reyonlarnn veya bunlarn bulunduu katlarn sokaa çkma kstlamalarnn olduu günlerde satlara kapatlmal.

Ana Sayfaya Git