İş yerlerimizi bize satın

Diyarbakır Sur'da kamulaştırılan Mehmethan Pasajı’ndaki 51 esnaftan dükkanlarını boşaltmaları istendi. Bu kamulaştırmanın kimseye bir faydasının olmadığına dikkat çeken Pasaj Esnafı “Mehmethan Pasajının 51 esnafı olarak iş yerlerimizin bizlere satılmasını veya kiralanmasını talep ediyoruz” dedi.

Haberler 23.12.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur lçesindeki Mehmethan Pasaj 2017 ylnda çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan kamulatrld. Bu kapsamda pasajda bulunan 51 esnafa dükkanlarn boaltmalar konusunda yaz gönderdi. Bu duruma tepki gösteren pasaj esnaf, pandemi nedeniyle esnafn zaten zor günler yaadna dikkat çekti.

Mehmethan Pasajndaki esnaflar adna konuan ve burada 15 yldan buyana eczaclk yapan Mesut Azizolu, Ben 15 yldr buradaym. Ancak 40 yldr burada esnaflk yapanlar da var dedi. Pasajdaki 51 esnaf adna konuan eczac Mesut Azizolu unlar söyledi: yerlerimizin bulunduu bina 2017 ylnda, devletin ihtiyac olmamasna ramen mülk sahiplerinin talebi üzerine çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan kamulatrld. Onlarca binann bulunduu sokakta bir tek bizim iyerlerimizin bulunduu bu bina kamulatrld. Binann ne o günkü ne de imdiki varl kamunun yürüttüü herhangi bir proje (yol, vb.) önünde engel deil. Bu nedenle, binann tahliye edilip yklmas için bir aciliyet ve zorunluluk bulunmamaktadr.

TAHLYE YAZISI GELD

Pasajlarnn kamu açsndan kamulatrlmasna gerek olmayan bir bina olduunu savunan Azizolu öyle devam etti: 3 yl önce 2 milyonu akn bir para verilerek kamulatrld. Bu pandemi günlerinde esnaflara iyerlerini boaltmalar için tahliye yazs gönderildi. Bugün kamu tarafndan yine müteahhitlere ödeme yaplarak binann ykm yaplacak ve bina ilelebet bo bir arsa haline getirilecek. Hem kamu zarara uratlm olacak hem de bu pandemi günlerinde 51 esnaf madur olacak. çevre ve ehircilik l Müdürlüüyle yaptmz ilk görümede bize Binay ihtiyaçlar olduu için deil, mülk sahipleri istedii için kamulatrdklarn söylediler. kinci görümemizde binay ykp karmzdaki eski borsa binasnn restorasyonu esnasnda bina arsasn antiye olarak kullanacaklarn söylediler. Üçüncü görümemizde ise binay salam olmad için kamulatrdklarn söylediler. Hlbuki binann riskli yap olduuna dair herhangi bir rapor yok.

HER GÖRÜMEDE AYRI BR GEREKçE

Binann kamulatrlmas için geçerli bir sebep olmad için her görümelerinde kendilerine baka bir gerekçe anlatldna dikkat çeken Mesut Azizolu, unlar söyledi: Surun tamam 2012 ylnda Bakanlar Kurulu tarafndan riskli alan ilan edilse de yasal mevzuata göre, bir yapnn riskli alan içinde bulunmas o yapnn riskli yap olduunu göstermez. Riskli alan içinde bulunan yap için riskli yap tespitinin ayrca yaplmas gerekmektedir. Yine yasal mevzuata göre riskli yaplar, tapu kütüünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tespit tarihinden itibaren en geç on i günü içinde bakanlk veya idare tarafndan ilgili tapu müdürlüüne bildirilir. Tapu kütüüne ilenen belirtmeler hakknda, ilgili tapu müdürlüünce ayni ve ahsi hak sahiplerine bilgi verilir. Ama binamzla ilgili böyle bir bildirim de yok. Binann kamulatrlmas için geçerli bir sebep olmad için her görümede ayr bir gerekçe söylendi.

BNADA 40 YILDIR ESNAFLIK YAPANLAR VAR

Azizolu binayla ilgili de bilgi verdi: Bu arada, 51 esnaf olarak, Milli Emlak Müdürlüü ile koordineli bir ekilde kamulatrma tarihinden bugüne iyerleri için devlete ecrimisil bedeli ödenmesiyle ilgili çalma yaptk. Ecrimisil bedelleri tespit edildi ve yaklak 50 bin TL civarnda bir miktar bizler tarafndan ödeme yapld. Binann bulunduu çiftehan Sokak, Gazi Caddesinin yan sokaklarndan biridir. çatmalarn yaand bölgenin kenarnda kalan sokak, hem bugün hem de 1960l yllarda sosyal hayatn ve ticaretin youn olarak yaand bir bölge. Kamulatrlan Mehmethan Pasaj, 60l yllarda üst katnda yazlk sinema, alt katnda ise o günkü koullarda Diyarbakrn en bilinen hamam olan Mirza Hamamnn olduu bir bina. Belirli bir yan üstündeki Diyarbakrllar tarafndan iyi bilinen bina o dönem siyasi parti il temsilciliklerine de ev sahiplii yapm. Bugün ise 80den fazla dükknn bulunduu pasajda, 71 iyerinde 51 kirac var. Pasajda 40 yl akn esnaflk yapanlar var. Her gün binlerce insann ziyaret ettii pasajda, sabah dndaki tüm namaz vakitlerinde açk olan büyük bir mescit var. Bu mescit, özellikle cuma günleri, bölgede Ulu Cami ve eyh Matar Camisi dnda esnafn youn olarak geldii bir mescit. Binaya bitiik nizam olan yan binada, Birlik Vakfnn Diyarbakr ubesi var. Yine binann sanda ve solunda bitiik nizam ve altlarnda iyerleri olan binalar var. Ayrca binann hemen arkasnda 3-4 metrelik dar bir sokakta evler ve marangozlar var.

CDD MADURYETLER DOACAK

Esnafn taleplerini de dile getiren Azizolu unlar söyledi: Eer bu pandemi ve k ay artlarnda iyerlerimizi boaltrsak; pandemi nedeniyle zaten ciddi ekonomik sknt yaayan esnafn yükü daha da arlaacaktr. Pandemi nedeniyle hayatn yavalatld bugünlerde tanmayla oluacak hareketlilik esnafn sal açsndan ciddi bir risk oluturacaktr. Birçok esnafn, çalannn ve yaknnn Covid olduu veya karantinada olduu düünüldüünde, bu durum ayr bir sknt oluturacaktr. çevre ve ehircilik l Müdürlüünün bu tahliye yazs, devletin esnafa destek ve sosyal hareketliliin azaltlmas gibi söylemleriyle de uyumamaktadr. Pandemi döneminde sokamzda ve çevremizde 70 iyerinin tanabilecei uygun dükkanlar da yok. Onlarca esnafn küçük bir bölümü eer bulabilirse iyerlerini tayacak, bulamayanlar ise eyalaryla ortada kalacak ve iyerlerini kapatacak, çalanlar ise isiz kalacak ve ciddi maduriyetler yaanacaktr.

YERLERMZ BZE SATILSIN

Yaklak 60 yldr bulunduu sokaa ekonomik ve sosyal açdan katk sunan binann yklrsa bir süre sonra birtakm kiilerin otopark olarak iletmek için göz koyacaklar bir arsa haline geleceini belirten Azizolu, Binlerce insann her gün hem ileri hem de namaz klmak için ziyaret ettikleri bu binann tahliye edilip yklmasnn hem kamuya hem de esnaf ve çalanna verecei zararn ötesinde, kimseye bir faydas da olmayacaktr. Bu nedenlerle bizler, Mehmethan Pasajnn 51 esnaf olarak iyerlerimizin bizlere satlmasn veya kiralanmasn talep ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git