İşçi Kemal'da Arkeolog oldu

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen arkeolojik kazı, köyde oturan Kemal Sırlan'ın (29) yaşamını değiştirdi.

Haberler 23.08.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj Gölü Altnda Kalacak Kültür Varlklarnn Kurtarlmas Projesi kapsamnda 2000 ylndan bu yana kurtarma kazlarnn sürdürüldüü Körtik Tepedeki kazlar, yer altndaki tarihi eserlerin yan sra yer üstündeki cevheri de görünür kld.

Körtik Tepeye bir kilometre uzaklktaki Yukar Sazlk köyünde ikamet eden ve o yl lise eitimini tamamlayan Srlan, aile bütçesine katk sunmak için köydeki arkadalaryla kazda içi olarak çalmak için bavuru yapt. Bavurunun kabul edilmesinin ardndan Srlan ve arkadalarna kazdan çkarlan topra tama görevi verildi.

lk bata garipsedii kaz iini ksa sürede çok seven Srlan, görevli arkeologlara özenip ayn meslei yapmay hedefledi. Srlan, bir yl sonra girdii snavda Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünü kazanmay baard. Üniversiteyi okuduu 4 yl süre boyunca yaz aylarnda kazlara katlmay sürdüren Srlan, mezuniyetinin ardndan Batman Üniversitesi Arkeoloji bölümünde yüksek lisansa balayarak Körtik Tepe sürtme ta aletleri üzerine çalma yapt.

Geçen yl girdii KPSSde 10 bin kii arasnda 16nc olma baars gösteren Srlan, köydeki arkadalarnn halen içi olarak çalt kazda arkeolog olarak görev alyor.

- Arkeolojik kaznn ne olduunu bilmiyordum

Arkeolog Kemal Srlan 7 kardeinin bulunmas nedeniyle sadece para kazanmak için dahil olduu arkeolojik kaznn ufkunu açtna iaret ederek, Arkeolojik kaznn ne olduunu bilmiyordum. Tek amacm para kazanmakt. lk bata sadece kürekle el arabasna toprak doldurup tadm. dedi.

Zaman içerisinde arkeologlarn yaptklarn kavramaya baladn ve tarihi eser bulunduunda yaadklar sevince ortak olduunu belirten Srlan, onlara özenip arkeolog olmay kararlatrdn dile getirdi.

Bir yl sonra girdii snavda çok arzulad arkeoloji bölümünü kazandn, eitiminin ardndan yüksek lisansa baladn anlatan Srlan, öyle konutu:

Kaz sayesinde bu meslei çok sevdim. Önemli tarihi bulguya ulatnda büyük sevinç yaanyor. Bu yüzden üniversite snavnda ilk tercih yaptm. Örencilik yllarmda da tamamen bu kazlara dahil oldum. imdi Batman Üniversitesinde yüksek lisans yapyorum ve yaknda tezimi tamamladktan sonra doktoraya balayacam. Bu yl KPSSde bölüm alannda 10 bin kii arasnda 16nc oldum.

Srlan, Körtik Tepe kazlarnn 2000 ylnda baladnda 12 yanda çocuk olduunu, köydeki gençlerin gidip çaltn ifade ederek, Körtik Tepe hayatm deitirdi. Hedefim akademik kariyer yapmaktr. 3 yl önce kz kardeim Evin üniversite snavnda Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümünü kazand. dedi.

- Frsatlar çok iyi deerlendireceini biliyoruz

Kaz ekibi Bakan Prof. Dr. Vecihi Özkaya ise Srlann azmi sonucunda elde ettii baarnn gençlere örnek tekil ettiini söyledi.

çi olarak kazya dahil olan Srlann artk arkeolog olarak görev aldn vurgulayan Özkaya, Buradaki kazy tek bana idare edebilecek yetkinlie ulat. diye konutu.

Gerekli ortam yakalad zaman inanlarn ne gibi deerlere sahip olduunu görüldüünü dile getiren Özkaya, unlar kaydetti:

Buras kaznn yan sra ayn zamanda gençlere frsat sunma alandr. Bu bakmdan buras çok yönlü bir projedir ve Kemal bunun en güzel örneidir. Kemal, frsat tanndnda insanlarn neler yapabileceinin güzel bir örneidir. Ona elimizden geldiince frsat tanmaya çalacaz. çünkü frsatlar çok iyi deerlendireceini biliyoruz.

Ana Sayfaya Git