Işıkları söndür mumları yakın!

Diyarbakır’da Sanat Sokağı esnafı, 3 gün boyunca ışık kapatma ve mum yakma eylemiyle elektrik zamlarını protesto edeceklerini duyurdu.

Haberler 14.02.2022 - 01:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)--Diyarbakrn Yeniehir ilçesine bal Ofis semtinde bulunan Sanat Soka esnaf, yüksek elektrik faturalarn protesto etti. Sanat Sokanda toplana esnaf, Esnafa elektrik çarpt, Soygun var, TEDA zulmüne hayr ve Bir faturaya kaç soygun sar dövizleri ile Elektrik soygununa, doalgaz ve petrol zulmüne dur diyoruz. Geçinemiyoruz, gelen faturalar kira bedellerimizi geçmi durumda pankart açt.

Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) üyelerinin yan sra çok sayda esnaf açklamaya katld. Ofis Sanat Soka Dernek Bakan Ümit Umdu, 150 kilovatlk enerji üzerinde elektrik harcanmas halinde yüzde 125e varan bir oranda zam yapldna iaret ederek, elektriin ekmek, su ve barnma gibi temel bir ihtiyaç olduunu kaydetti. Umdu, esnafn salgnn ar ekonomik ykmn atlatmamken böyle zamlarla kar karya kaldn söyledi.

çALIANLAR VE KRA

Yüksek faturalar nedeniyle çalanlarn emeini ve kiralarn ödeyemediklerine dikkati çeken Umdu, Bu ay fatura m ödeyeyim yoksa kira m ödeyeyim ayrm yayoruz. Zamlar özellikle esnaf üzerinde çok ciddi bir yük olmutur dedi.

Umdu, zamlarla enerji irketlerinin servetlerine servet kattn ancak insanlarn marketlerde raflara, pazarlarda ise tezgahlara el süremediklerini ifade etti.

Umdu, Eskiden ay sonunu nasl getiririz diye hesap yaparken bugün günü nasl kurtarrz hesab yapyoruz diyerek, en pahal elektrii kullanmalarna ramen halen kesintilerin yaanmasnn temel nedeninin özelletirme olduunu kaydetti.

YERLER KAPANACAK

Umdu, unlar söyledi: Bu zamlarn ülkemiz için etkisi ykc olacak. Enflasyon artacak, isizlik artacak. letmelerin bir ksm kapanacak. ranla yaanan doalgaz krizi ve doalgaz kesintileri konuuluyor. Elbette bu sürecin elektrie de etkisi olacak. imdiden kapanan sanayi tesisleri haberlerini almaya baladk. Böyle devam ederse önce içiler iinden olacak sonra da i yerleri kapanacak çünkü esnafm yükü gittikçe tayamayaca bir hal alyor.

Umdu, zamlarn geri alnmasn isteyerek, öyle devam etti:

Ya 3-5 irketin çkarlarn korumaya devam edeceksiniz ya da yllarca vergi vermi esnafn yannda olacaksnz. Yaplan zamlar derhal geri aln ve özelletirme ile özel irketler eliyle yaplan elektrik datm iini üstlenin. Elektrik datm irketleri devletletirilmeden bu enerji sorununun ortadan kalkmayaca açktr. Elektrik üretim ve datm iletmeleri acilen devletletirilsin. Esnafn elektrik borcu silinsin.

IIKLAR SÖNDÜRÜLECEK

Umdu, seslerini duyurmak için 3 gün boyunca Sanat Sokanda saat 19.00da 5 dakika boyunca k kapatma ve mum yakma eylemi yapacaklarn duyurdu. Açklamann ardndan Sanat Soka esnaf elektrik sobalarn yere atarak, zamlar protesto etti.

Ana Sayfaya Git