İsim polemiği

Büyükşehir Belediyesi, kayyum döneminde sahabe İyaz bin Ganem adı verilen caddeye Dr. İlhan Diken'in ismini vermesi yönündeki karar tartışma yarattı. AK Parti, MHP, Saadet ve HÜDA-PAR tepki gösterdi.

Haberler 17.07.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, sahabe yaz bin Ganemin adn tayan caddeye, Doktor lhan Dikenin isminin verilmesi karar ald. Karara AK Parti, MHP, Saadet ve HÜDA-PAR çevresindek tepki geldi. Tepkiye, 5 yl önce vefat eden Dr. lhan Dikenin 1992de, PKKya yardm ve yataklk ettii iddiasyla yarglanp, ceza almas gösterildi.

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan dönemde, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi merkez Sur ilçesinde yeni açlan bir caddeye Diyarbakrn yan sra çou Anadolu ehrinin fethinde en etkin kii olarak tannan slam komutan yaz bin Ganemin adn verdi. 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinde seçilen HDPli belediye yönetimince caddenin isminin deitirilmesi için 19 Haziranda meclise sunulan teklifle karar alnd. Caddeye, 5 yl önce vefat eden Dr. lhan Dikenin adnn verilmesi kararlatrld.

Karar, AK Parti, MHP, Saadet ve HÜDA-PAR çevresinde, tepkiyle karland.

- Karar Diyarbakra, slama ihanettir

Anadolu Ajansna konuan AK Parti Diyarbakr l Bakan Süleyman Serdar Budak, Diyarbakrn kadim bir ehir olduunu, birçok medeniye ev sahiplii yaptn belirterek, kentin ayn zamanda Anadolunun slamla tanan ilk ehri olduunu vurgulad.

Bu ehir, Peygamber efendimizin vefatndan ksa bir süre sonra slam ordular tarafndan fethedilerek, slam ile ereflenmitir. yaz Bin Ganem komutasndaki ordu, Diyarbakrn fethini gerçekletiriyor. O ordu öyle bir ordu ki içerisinde çok deerli sahabeler var. Bünyesinde Halid Bin Velid gibi bir komutan var. Bu ehir fethedildiinden beri, o isimler hürmetle yad ediliyor. diyen Budak, unlar kaydetti:

HDPli belediyenin alm olduu karar, bir aymazlk ve ihanet örnei, Diyarbakra, slama ihanettir. Diyarbakrda yapacaklar baka ileri mi yok? Diyarbakr halknn hizmete ihtiyac var. Diyarbakrda ciddi anlamda salksz bir ortam var, ilaçlama yaplmyor, doru dürüst belediyecilik hizmeti yaplmyor. Bu halk size öyle bir tokat atar ki bir daha yerinizden kalkamazsnz. Böyle ilerle uramayn. Bu tip insanlarn haddi deil o isimle uramak. Camiyle, milletimizin barna bast sahabe ismiyle uramasnlar.

- Niyetleri hiç masum deil

HÜDA PAR l Bakan Sabri Akta ise, belediyeciliin ideolojik deil, hizmet odakl olmas gerektiini, HDPnin, halkn ve toplumun faydasna olan hizmetler yapmak yerine ideolojik belediyecilik yaptn söyledi.

HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin, Kayapnar ilçesinde camiler için ayrlan yerleri, meclis kararyla parka çevirmesine ramen bunu kabul etmediini ve gerçei yanstmayan açklamalar yaptn dile getiren Akta, Diyarbakr halk Müslüman. Dinine, örf ve adetine bal bir halk. Bu insanlarn diniyle, camileriyle urarsanz, zarar edersiniz. Yllardr ta üstüne ta koymadnz, bu da yetmezmi gibi halkn manevi deerleriyle oynuyorsunuz. slam dinine tahammülleri yok. eklinde konutu.

Belediyenin, camiler için imar plan deiikliine ve slam komutannn adn tayan caddede isim deiikliine gitmesinin kabul edilemez olduunu aktaran Akta, yaz Bin Ganem, slam ordularnn en büyük komutanlarndan birisi. sminin bulunduu caddeye tahammülleri yok. Masum deilsiniz, art niyetle hareket ediyorsunuz. Hedefiniz, amacnz hizmet etmek deil. Amacnz bu toplum için faydal bir eyler ina etmek deil. Maalesef bu icraatlar ve niyetleri hiç masum deil. ifadelerini kulland.

Bu toplumun slami hassasiyetlerinin güçlü olduuna dikkati çeken Akta, Herkes camisine, slam deerlerine ve hassasiyetlerine sahip çkmaldr. fsat için çalan bu yerel yönetimlerin yapm olduu çalmalardan uzak durulmas gerekiyor. dedi.

HDPli belediye yönetimine çarda bulunan Akta, öyle konutu:

Gaflete düüp, insanlarn inancyla ve deerleriyle oynam olabilirsiniz. Bundan bir an önce geri dönün. Özellikle bu toplumun slami hassasiyetine kar, atee benzinle gitmenin manas yok. Alm olduunuz kararlar yeniden gözden geçirin. Bu tür yanllar da bir daha yapmayn.

- Komutann isminin yaatlmas önemli

Saadet Partisi l Bakan Fesih Bozan da kararn kabul edilemez olduunu belirterek, unlar söyledi:

Hz. Ömer döneminde 639 ylnda slam ordular tarafndan Diyarbakr fethedildi. slamn fetih anlay yakp, ykmak deildir. yaz Bin Ganem komutasndaki ordu, Diyarbakr Bizansn elinden kurtaryor. O komutann ismi burada bir caddeye verilmi. Bu komutann isminin yaatlmas önemli. Her sene fetih program yapyoruz. Kentte 540 sahabenin kabri var. Diyarbakrda fetih ruhunun gelecek nesillere aktarlmas önemli.

Diyarbakrn en büyük caddelerine, en büyük okullarna ismi verilmesi gerekirken, maalesef bu komutann ismi deitirilmeye çallyor. Saadet Partisi olarak bu yanltan dönülmesinin zaruri olduunu söylüyoruz. diyen Bozan, öyle devam etti:

yaz Bin Ganem ve arkadalar Diyarbakrn simgesi haline gelmitir. Onlarn adnn yaatlmas ve gelecek nesillere ulatrlmas en temel görevlerimizden biri. HPDden, bu halkn inanç deerleriyle mücadele eden bir parti görüntüsünden ziyade, onlarn inançlarn rahat bir ekilde yaayabilmesini daha uygun hale getiren admlar atmasn bekliyoruz. Temennim bu yanltan vazgeçmeleri. Bu ülkede kim kutuplatrma yaparsa yanltr. Biz 82 milyon insann düüncesi, görüü, fikri, yaam tarz, inanc neyse herkesi olduu gibi kucaklamak durumundayz. Birlik ve beraberlie ihtiyacmz var. Yerel yönetimlerin ve iktidardakilerin bu hassas noktaya dikkat etmesi lazm.

- Bu karardan vazgeçilmelidir

MHP l Bakan Cihan Kayaalp, yaz Bin Ganemin adnn caddeye verilmesinin hazmedilemediini, isim deiiklii yaplmasnn tüm Müslümanlara büyük hakaret olduunu dile getirdi. Bir an önce bu karardan vazgeçilmelidir. diyen Kayaalp, böyle bir karara imza atlmasnn büyük ayp olduunu vurgulayarak, u ifadeleri kulland:

O kararn altna imza atanlara sormak istiyorum, buna hangi vicdanla imza attlar. Bu imzay düünerek mi yoksa birilerinin talimatyla m attlar? Bahse konu olan slam ordularnn komutan, Diyarbakr slam topraklarna katmtr. Bir tek caddede ismi var, onu da çok görüyorlar. Bu yanltan bir an önce dönülmelidir. Hatta bu fatihin ismi, Diyarbakrn çok önemli caddelerine verilmelidir. O imzay atanlar, tarihine iyi baksn, tarihini iyi incelesin. Ondan sonra ellerini vicdanlarna koysunlar. Kayaalp, parti olarak gençlere bu sahabeleri tantmak için çalma yürüteceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git