Islah için neşter!

DİYARBAKIR kent merkezinden geçen Dicle Nehri için tarihte ilk kez ıslah projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında; yatağı bozulan, adacık ve çalılar nedeniyle bazı bölgelerde neredeyse görünmez halen gelen nehrin 21 kilometrelik bölümü, Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait iş makineleriyle temizleniyor. DSİ Diyarbakır 10'uncu Bölge Müdürü Ali Gökyel, proje tamamlandığında Dicle'nin düzenli ve estetik bir görünüme kavuşmuş olacağını söyledi.

Haberler 18.01.2018 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkülere konu olan ve geçtii topraklara bereket veren Dicle Nehrinin Diyarbakr kent merkezinden geçen yatana tarihte ilk kez neter vuruluyor. Bilinçsiz su kullanm, yatandan kum alnmas nedeniyle son yllarda adacklarn olutuu ve çallardan görünmeyen Dicle Nehri yeniden ortaya çkarlyor.

DCLE VAD PROJES HAREKETLEND

Dicle Vadisi Projesinin alt projelerinden biri olan Dicle Nehri Yatak Düzenleme Projesi kapsamnda, DS 10. Bölge Müdürlüü tarafndan 11 Aralk 2017 tarihinde balatlan çalmalar sürüyor. Türkiyenin deiik illerinden getirilen makinelerle slah çalmalar devam ederken, projesinin nehir yatann 21 kilometrelik ksmn kapsad belirtildi. Dicle Nehrinde yaplan slah çalmasyla, ilk etapta, Silvan Köprüsünün Demiryolu Köprüsü çkna kadar olan 5 kilometrelik bölümü temizlenecek ve nehir yata ortaya çkarlacak. Proje kapsamnda ayrca, nehrin kysnda setler de oluturuluyor.

CUMHURBAKANIN TALMATI

Proje ile ilgili bilgi veren DS Diyarbakr 10uncu Bölge Müdürü Ali Gökyel, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve bakanlarnn verdii talimatlar dorultusunda Dicle Nehrinin 21 kilometrelik bölümünde çalmas balattklarn söyledi. Gökyel, Bu toplu makine çalmas, Dicle Nehrinin üzerinde yer alan Silvan Köprüsü 5 kilometre membasnda balayacak, Ongözlü Köprüyü geçerek Demiryolu Köprüsüne kadar devam edecek. Bu çalmalarmz birkaç eteptan ibarettir. lk etabmz Silvan Köprsü ile Üniversite Köprüsü arasndaki ilk 4 kilometrelik ksmda toplu makine çalmamz balattk. Bakanlmzn ve Genel Müdürlüümüzün desteiyle, Türkiyenin çeitli bölgelerinde gelen makinelerimizle hummal bir çalmaya baladk. Bu çalmayla Dicle Nehrinde oluan adacklar ve pis görüntüler ortadan kaldrlp, Dicle Nehrinde yatak temizlii yaplarak ve sal sollu setlerle güzel bir görüntü oluturulacak dedi.

TABAN GENLN ARTIRMAK

DS Bölge Müdürü Gökyel, çalmann ilk amaçlarndan birinin Dicle Vadisi Projesine altyap hazrlamak olduunu da ifade ederek, unlar söyledi: Biz bu projeye altlk hazrlamaya çalyoruz. Bu altlk için de ilk 4 kilometrelik kesimde çalyoruz. Taban genilii 150 metre olan, az genilii 170 metreyi bulacak yatak oluturmaya çalyoruz. Dicle Nehri içerisindeki yatan temizlenip, vatandalarn atm olduu çöpler, birikintiler, adacklarn ortadan kaldrlmas salanyor. Bir set de yapyoruz. Ta tahkimatn yaparak ii sonlandrmay hedefliyoruz. Amacmz bu doal güzellii ortaya çkarmaktr. Bu projenin tamamlanmasyla vatandalar için rekreasyon alanlar oluacak. çalmalar sonucunda parklar ve bahçeler oluacak. Böylesi bir çalmay Bakanmzn talimatyla Cizre Nehri üzerinde de yapmtk. Yaptmz bu çalmayla vatandalarmzn gezebilecei ortamlar oluturduk. Ayn amaç dorultusunda Dicle Nehrinde var olan güzellii daha net ortaya çkaracaz. Temel sebeplerimizden biri de takn önlemektir.

Ana Sayfaya Git