İslam'ı tebliğ ediyorlar!

Diyarbakır İl Müftülüğüne bağlı görevli ve gönüllüler, tarihi Ulu Camii'nde açtıkları stantta gayrimüslimlere İslam'ı anlatırken camiye uygunsuz kıyafetlerle girenlere de tesettür kıyafetleri hediye ediyorlar.

Haberler 23.04.2021 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Müftülüü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunca hazrlanan ve l Müftülüü tarafndan uygulamaya konulan Ulu Camide Huzur Bul temal proje ile irad ve rehberlik hizmetleri devam ediyor.

Söz konusu faaliyet kapsamnda görev alan kadn ve erkek din görevlileri tarafndan Ulu Camii avlusunda ve kadn bölümünde gün boyu yerli ve yabanc ziyaretçilere dini ve kültürel rehberlik hizmeti çerçevesinde dini bilgiler, cami adab ve Ulu Camiinin tarihi hakknda bilgiler verilip rehberlik hizmetinde bulunuluyor.

Açlan stantlarn amac ile ilgili konuan Diyarbakr Ulu Camii Rehber Abdulmenaf Aydn, yaptklar çalmalar neticesinde 4 gayrimüslimin slamla müerref olmalarna vesile olduklarn belirterek u ifadeleri kulland:

Camilerimizin sahipsiz olmadn göstermek adna böyle bir stant kurduk. l Müftümüzün önderliinde güzel bir projeye imza attk. Projemizi hem Ulu Camiinde hem de Hazreti Süleymanda olacak ekilde gerçekletirdik. Hazreti Süleymanda da ileriki zamanda stant kuracaz. Gerçekleen çalmada Kuran kurslarndaki hocalarmz ve onlarn gönüllü örencileri tarafndan vatanda bilgilendirme hizmeti verilmektedir.

Tarihi Camilerimizde 5 dilde irad ve tebli çalmalar yaplyor

Cami içerisinde asayii bozan, uygunsuz kyafetlerle Camiye giren, caminin manevi younluunu hiçe sayan ve insanlar rahatsz edenlerin olduunu dile getiren Aydn, kurduklar stantlarla bu durumlarn önüne geçtiklerini ifade etti.

Yaptklar çalmay anlatmaya devam eden Aydn Camimizin 3 giri-çk kaps bulunuyor. Bizler bu 3 kapya bilgilendirme panolar braktk. Bilgilendirme panolarnda zaten uyarlar yazlmaktadr. Diyanet leri Vakf ve gönüllü hocalarn Ayasofya, Sultan Ahmet ve Süleymaniye Camilerinde gerçekletirdikleri projenin aynsn burada da uygulamaya baladk. Yabanc turistler için rehberlik hizmeti olarak da Rusça, ngilizce, Arapça, Türkçe ve Kürtçe dillerinde yardmc oluyoruz. Ayrca yabanc ve gayrimüslimlere yönelik bilgilendirme, irat ve tebli hizmetlerimizde oluyor. dedi.

Sur lçe Müftülüü ve Kaymakamlk tarafndan baslan broürler ile tarihi mekanlarn tantmn da yaptklarn belirten Aydn Broürlerimizin içerisinde Diyarbakrmzn tarihi yaplarndan Ulu Camii ve Hazreti Süleyman Camii bata olmak üzere, 4 Ayakl Minare, Keçi Burcu ve On Gözlü Köprü gibi güzel yerlerin tantmn yapmak, camilerimizin sahipsiz olmadn gösterme adna buradayz. ifadelerini kulland.

Ramazan aynda balattmz bu projeyi inallah devam ettireceiz

Aydn Yaanan güzel gelimeler sonras geçen seneden bu yana oluan turist younluundan istifade ederek hem gayrimüslimleri bilgilendiriyor hem de burada uygunsuz kyafetlerle gezinmemeleri noktasnda bu projeyi gerçekletirdik. Ayn zamanda Cami cemaatinin avlu içerisinde uygunsuz konumalar gerçekletirmemesi ve fiziksel bir sürtüme yaanmamas adna bu standn kurulmas çok yerinde bir proje oldu. Mübarek Ramazan ay ile bu projemize baladk ve bundan sonrada böyle devam edecektir. temennisinde bulundu.

Geçtiimiz ylda da benzer çalmalar yaptklarn aktaran Aydn Geçen sene de buradaydm. Özelikle yaz aylarnda uygunsuz kyafetlerle camiye mini eteklerle ve ortlarla giren hanmefendiler vard. Esasnda buray Kbrs, Mula, Marmaris, Fethiye ve ölüdeniz tatil beldeleri olarak görenler, müze olduu bilinciyle gelenler vard. Biz buna karyz ve kar olmaya da devam ediyoruz. diye belirtti.

Gayrimüslimler için irat stantlar oluturduk

Gayrimüslimlere yönelik irat çalmalarna da yer veren Aydn Gayrimüslimler için de bir stant oluturduk. Burada onlar için materyaller, çeitli dillerde Kuran- Kerimler, Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Efendimizi tantan eserleri braktk. slami bilgilendirme istedikleri zaman da onlar kendi misafir odamza alp ikramlarda bulunuyor, hasbihal ediyor ve dini inançlarmz onlara aktaryoruz. eklinde konutu.

Stant görevlilerinden Kuran Kursu Öretmeni Esra Demiroluk ise her mabede giri kurallar olduu gibi slam dininde de mabetlere girebilmek için kurallara riayet edilmesi gerektiini hatrlatarak Bu kuralara riayet edilebilmesi açsndan öncelikle cami içerisine gelen bayanlar uyarmal, gerekirse earp vermeli veya klk kyafetleri müsait deilse onlar yönlendirmeliyiz. Tabi ki bunlar hal diliyle hassas bir ekilde ifade etmemiz gerekir ve yaklam tarzmzn iyi olmas gerekir. ifadelerini kulland.

Bu tür uygulamalarn gelitirilmesi dinimiz ve insanlarmz açsndan faydal olacaktr

Yaptklar çalmalarda gördükleri olumlu tepkileri dile getiren Demiroluk Camiye uygunsuz girenleri uyardmzda çok ükür imdiye kadar olumsuz bir tepkiyle karlamadk. Geldiklerinde onlara rica ederek ve güzel bir ifade ile camilere girilmesinde belirli kurallarn olduunu söyleyip balarn örtmek için salgn nedeni ile tek kullanmlk allarmz veriyoruz. Onlarda sa olsunlar teklifimizi geri çevirmeyip allar takyor ve ileri bittikten kirli sepetine brakarak çkyorlar. dedi.

Demiroluk Tabi böyle güzel projelerin olmas bizleri sevindiriyor. çünkü dinimizi temsil eden insanlarz ve mabetlerimiz de dinimizin sembolüdür. Mabetlerimizde böyle güzel uygulamalarn gelitirilmesi hem dinimiz hem de insanlarmz açsndan faydal olacaktr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git