İşte Barış odaları

Güneydoğu'da husumetlerin çözüldüğü 'barış odaları' geleneği yaşatılıyor.

Haberler 25.05.2021 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Mardinde, bar odalar gelenei, kentin ileri gelenleri tarafndan yaatlmaya devam ediyor. Kanaat önderlerinin bir araya gelip, kan davalar ile kz kaçrma olaylarnn barla sonuçlanmas için oluturulan odalarn donanm ve büyüklüü, dikkat çekiyor. Uzun uzadya serilen sofralar ve mrra denilen ac kahve de, gelenein olmazsa olmazlar arasnda yer alyor. Kzltepe ilçesine bal krsal Iklar Mahallesinde, yaklak 60 yl süreyle kanaat önderlii yapan, 2013te ise 88 yandayken hayatn kaybeden Sinki Aireti lideri akir Duyann olu Abdulnasr Duyan, babasnn bu odada yüzlerce kan davasn barla sonuçlandrdn söyledi.

Ayn zamanda Mardin Sanayici ve adamlar Dernei Bakan ile OSB Bakanvkillii de yapan kanaat önderi Abdulnasr Duyan, Bu odalar, birer eitim kurumu gibidir. Odalar, toplum içinde nasl oturulacan, nasl konuulacan, gelen misafirlere ve büyüklere nasl davranlacan yaayarak, toplumsal kurallar ile adabn örenildii yerlerdir. Bu oda ile kan davalar çözüme, bara ulald, küskünler bart, kz kaçrma olaylarnda yaanan sorunlar barla noktaland. Davranlaryla örnek tekil edenlere, Oda terbiyesi ile büyüdü diyoruz diyoruz dedi.

HUSUMETLLER BARITIRMAK çN BULUMA NOKTASI

Bar odasnn husumetlileri bartrmak için buluma noktas anlamna geldiini ifade eden Duyan, Bu bölgede yllardr örf, adet, gelenek, görenek ve adabn konuulduu bir buluma noktasdr, bir ortamdr. Bar odas köyün ortak maldr. Herkesin buraya bamsz gelebilecei bir yer. Hatta köylülerin ihtiyaç duymas durumunda, kendi düün yemeklerini, taziye yemeklerini verebilecei ortak kullanm alandr. Bu odada saysz kan davalarnn çözüme, bara ulald, küskünlerin bart bir mekan. Hatta kz kaçrma olaylarnda yaanan sorunlarn çou, bu ve bunun gibi odalarda barla noktaland. Ben babamn ortamnda yetitim. Daha önceki bar giriimlerinin, nasl yaplacan ve nasl çözüleceini, bu ortamda nasl yaplacan babamdan örendim. u anda bu tür ileri yapanlara, kanat önderi deniliyor. Aslnda bu vasflar tamak kolay bir ey deil diye konutu.

Ana Sayfaya Git