İşte fetih kapısı!

Diyarbakır'ın yarım asırdır kapalı olan tarihi "Fetih Kapısı" açıldı

Haberler 24.04.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde bulunan Diyarbakr Surlarndaki çkalede, yarm asrdr kapal olan tarihi Fetih Kaps, restorasyonun ardndan yeniden açld. Fetih Kapsnn açln yapan Vali Münir Karalolu, Suriçi ve çkalenin önemli kültür rotas haline geldiini belirterek, Amida Höyük ile kalenin surlar ortasnda tarihi 2 bin yllk Roma yolu ortaya çkarld. Kentin Fetih Kaps olarak bilinen ve 1970li yllardan bugüne kapal olan kapy açma karar aldk. Zira bu bölge artk çok deerli bir bölge haline geliyor. Sur içinde yeni bir kültür rotas ortaya çkyor dedi.

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, çkaledeki Amida Höyük arkeoloji çalmalaryla ortaya çkan eski Roma yolunda incelemelerde bulundu. Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldzdan çalmalarla ilgili bilgi alan Karalolu, Suriçinde yeni kültür rotas oluturacak Fetih Kapsnn da açln yapt. Surlarn dirilii devam ediyor sloganyla çok önemli çalmalar yaptklarn söyleyen Vali Karalolu, çalmalara surlarda gerçekletirdikleri temizlik çalmasyla baladklarn kaydetti. Vali Karalolu, 1inci etab Yedikarde burcundan balayarak Benusen, Selçuklu, Nur ve Urfa kap burçlarn içine alan bölgede restorasyon yaptklarn aktard.

2nci restorasyon çalmasn çkaledeki surlar ve burçlarda gerçekletirdiklerini belirten Vali Karalolu, u anda çkale sur ve burçlarnda da çalmalarmz devam ediyor. Dakap Meydanndaki 5, 7, 8 ve 12 numaral burçlar içine alacak ihalemizi de EKAPa girdik. hale günümüz belli. 3üncü ihalemizi de yaknda yapp Dakap bölgesindeki burçlarda da restorasyon çalmalarna balam olacaz. 5 bin 200 metre surumuz, 101 tane de burcumuz var. Surlarda daha yapacak çok iimiz var diye konutu.

SURçNDE YEN KÜLTÜR ROTASI ORTAYA çIKIYOR

1970li yllardan bugüne kapal olan Fetih Kapsn geçen hafta açma karar aldklarn aktaran Vali Karalolu, Suriçi ve çkalenin önemli kültür rotas haline geldiini belirtti. Buraya gelecek kiilerin Fetih Kapsndan çkaleye girerek, önce Roma Yolundan Saraykapy oradan Hz. Süleyman Camisini ve 27 sahabenin kabirlerini ziyaret edebileceklerini söyledi. çalmalar tamamlandnda Diyarbakrn cazibe merkezine dönüeceine dikkat çeken Karalolu, kentin inanç ve kültür turizminde Türkiyenin önemli havzasna evirileceini belirtti. Kentte 5 yldr huzur ve güven ortamnn salandn hatrlatan Karalolu, konumasn Türkiye ve dünyadan herkesi büyük kültürel miras görmeye davet ederek tamamlad.

ROMA YOLUNUN GÜN YÜZÜNE çIKARILMASI çN çALIIYORUZ

Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi ve Amida Höyük Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz da Amida Höyükte yürütülen arkeolojik kazda, yaklak 2 bin yllk Roma Yolunu kefettiklerini ve bunu gün yüzüne çkarmak için çalma balattklarn söyledi. Roma Yolunun protokol yolu olduunu anlatan Yldz, Surlarn etrafndaki dolgu topra alacaktk ama yaptmz çalmada sürprizlerle karlatk. çalmalar devam ederken bir Roma Yoluna denk geldik. u an Roma Yolunun tamamn ortaya çkarmak için çalmalarmz sürdürüyoruz. Artuklu Sarayna veya daha önceki Roma Sarayna asl giriin, saray kapsnn hemen yanndaki bu yolla salandn anlyoruz. Bu yol, sultann, ordunun sefere çkt yoldur, bugünkü anlamyla protokol yoludur. Ayn zamanda gelen yabanc elçilerin de kulland yoldur diye konutu.

Ana Sayfaya Git