İşte test merkezi!

Diyarbakır'da 2020'nin mart ayında salgının başlamasıyla birlikte Şırnak, Batman, Mardin ve Siirt'teki koronavirüs testlerinin de gönderilip sonuçlandırılmasında büyük başarı sağlayan ve kentin 11 katlı 650 yatak kapasiteli en büyük pandemi hastanesi olan Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki koronavirüs test laboratuvarı ilk kez görüntülendi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Akelma, laboratuvarda PCR'ın testinin negatif ya da pozitif olduğunu gösteren önemli bir nokta olduğunu belirterek, "Burada çalışanlar ciddi bir özveri gösteriyor. Bu özveri koronanın aslında görünmeyen kahramanları laboratuvarlarda çalışıyor" dedi.

Haberler 02.03.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda koronavirüsle mücadelede kenttin en büyük pandemi hastanesi olan 11 katl 650 yatak kapasiteli Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesinin koronavirüs test laboratuvar görüntülendi. Geçen yl mart aynda salgnn ilk balad günlerde Diyarbakr bata olmak üzere rnak, Batman, Mardin ve Siirtteki koronavirüs testlerinin de gönderilip sonuçlandrlmasnda Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi önemli hizmet verdi. Koronavirüs test laboratuvarnda çounluu gönüllü olmak üzere sorumlu laboratuvar hekimi, teknisyen, mikrobiyoloji hekimlerinin aralarnda olduu yaklak 50 salk çalan görev yapyor. 24 saat hizmet veren salk çalanlar, gelen numuneleri önce numaralandryor, pencere bölümlü odalarndan ekstrakte ettikten sonra izolasyon yapp, realtime PCR cihazlar ile sonuçlandrlyor. Uzman ekip tarafndan yaplan çalmalarn ardndan sonuçlar 4 ila 8 saat arasnda hastalara Salk Bakanlna ait olan e-nabz üzerinden dijital ortamda ulatrlyor.

KORONAVRÜSÜN GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLARI LABORATUVARLARDA çALIIYOR

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekim Yardmcs Doç. Dr. Hakan Akelma, acil servise üphesi olanlarn bavuru yapmas durumunda kabin alannda PCR için sürüntü alndn söyledi. Akelma, Asl bizim görmediimiz önemli nokta olan laboratuvara geliyor. Burada aslnda iin kayna belli oluyor. PCRn negatif mi, pozitif mi olduunu gösteren önemli bir noktaya geliyor. Burada çalanlar ciddi bir özveri gösteriyor. Bu özveri koronavirüsle mücadelede görünmeyen kahramanlar laboratuvarlarda çalyor. Salgnn bandan itibaren burada neredeyse bölgenin birçok ilinden ve özel hastanelerden numuneler geldi. Üstün bir çabayla günlük 400e yakn testler çalld. Bir test buraya geliyor onun alma aamasndan sonucuna kadar younlua göre 4 ila 8 saat arasnda sonuç elde ediliyor. Gerçekten burada özveriyle çalan bir ekip var. Özellikle koronavirüsün ilk olutuu dönemde neredeyse çok sayda testin geldiini gördük. 100 test yapldnda 65inin pozitif olduunu gördüümüzde çok etkileniyorduk. Batman gibi illerde 400-450e yakn testlerin geldiini görüyorduk. çok önemliydi bunlar ehir içindeki testlere ek olarak bölgeden ciddi test saylar geliyordu. O dönemde ciddi bir çaba harcanyordu. Bu kahramanlar görmek gerekiyor. in mutfanda bize sonuçlar ve tedavinin doru yolunu gösteren önemli kiilerdir dedi.

Ana Sayfaya Git